Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Karstein har skapt et hjelpemiddel som gjør at han kan kle på seg selv

– Det har vært utrolig spennende å utvikle en teknisk assistent som gjør det mulig for folk uten armfunksjon å kle på seg selv uten hjelp fra andre, forteller Karstein Kristensen. Se hvordan oppfinnelsen hans virker i denne videoreportasjen.

Bjørn Kollerud
Publisert 22.04.2018 19:15

Produktet er klart, og Nav er positive til å betale for hjelpemiddelet, men foreløpig har han ikke lykkes å finne en produsent som er villig til å produsere påkledningsassistenten

– Det er trist for potensielle brukere, konstaterer Karstein Kristensen.

Han geleider oss inn i leiligheten på Grefsen i Oslo for en demonstrasjon av produktet. Han er selv poliorammet og har kjent på hjelpeløsheten ved å være nesten uten armfunksjon.

– De som trenger en slik påkledningsassistent, trenger den virkelig. Det kan jeg underskrive på, smiler han.

Personlig frihet

Riktignok har han litt førlighet i fingrene på venstre hånd, men det er ikke nok kraft til at han kan kle på meg selv.

– Jeg har kjent på frustrasjonen over å måtte be om hjelp til små ting, som å ta på meg en jakke, eller en sokk. For ikke å nevne bukser, sier Karstein Kristensen og legger til:

– For meg dreier det å kle på seg selv om livskvalitet, en personlig frihet til å leve et selvstendig liv uten å måtte vente på at hjemmehjelpen skal dukke opp.

Basert på egne behov undersøkte han om det fantes noen løsninger og produkter som kunne hjelpe han.

Det fant han ikke, og dermed tok tankene om å utvikle et nytt produkt for å kle på og av seg selv form.  

– Det finnes i dag ingen komplette hjelpemidler for personer uten armfunksjon som ønsker å kle på seg selv. Det var drivkraften min for å utvikle Påkledningsassistenten, forklarer han.

– Det har tatt tid og vært mye prøving og feiling. Jeg har også utviklet produktet til å fungere for barn, så antallet potensielle brukere er utvidet gjennom prosessen.

Litt ekstra krefter

Kort fortalt er Påkledningsassistenten en elektro-mekanisk innretning med «knagger» som brukeren kan feste klærne på ved bruk av bena, eller munnen.

En elektrisk heisanordning, i form av et frittstående, eller veggmontert stativ med en u-formet bøyle, gjør at brukeren kan bevege seg fra sittende i en stol, til oppreist stilling for å kle på seg ulike plagg.

Heisanordningen styres opp- og ned til riktig høyde med en fotpedal. Du kan for eksempel tre på deg en genser ved å senke og heve bøylen som genseren er festet på.

Med litt innøvd teknikk kan plagg for plagg, til og med sko, kles på- og av. Oppfinneren selv, er det beste eksempelet på at det virker som det skal.

– Jeg er en smule stolt av løsningen, smiler han og demonsterer villig hvordan systemet fungerer. Påkledning av vinterjakken går som en drøm.

– Men du må ha benfunksjon, selv om du også kan bruke munnen til å feste klærne, legger han til.

Eksportartikkel?

Men et godt produkt har ingen verdi hvis prosjektet stopper opp med en ferdig utviklet prototype, medgir oppfinneren. 

– Det avgjørende nå er at Påkledningsassistenten settes i produksjon og sendes ut på markedet. Det er ikke nok å kunne vise til et ferdig utviklet produkt. Påkledningsassistenten må kunne tas i bruk av dem som trenger det.

Nå satser derfor Karstein Kristensen på å finne noen som faktisk er villige til å produsere hjelpemiddelet.

– Hjelpemiddelleverandørene som vi har kontaktet, gir tommelen opp for produktet, men oppgir at de vurderer antall bruker som for få til at de finner det kommersielt lønnsomt å starte en produksjon.

– Jeg forstår at det er noe som heter oppstartkostnader, og at produsentene må tjene penger. Men det er allikevel leit å oppleve at ingen til nå har funnet det regningssvarende å sette Påkledningsassistenten i produksjon.

Nav Hjelpemidler og tilrettelegging har stilt seg positive til å innvilge hjelpemiddelet til brukere som etter en medisinsk vurdering viser seg å ha behov og nytte av dette.

 Nav har støttet prosjektet med kr. 50 000 til å lage en videobasert brukermanual.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!

Helse-Sør Øst Innovasjon har også innvilget kr. 500 000 i støtte til prosjektet, så fagekspertisen er positiv. Da mangler bare et produksjonsmiljø i Norge som ser det interressant å produsere dette hjelpemidlet.

– Behovet er der, finansieringen via Nav er på plass, så jeg er litt oppgitt. Ser man ut over landets grenser, så finnes det et betydelig antall potensiell brukere. Det kunne kanskje bli en eksportartikkel etterhvert, påpeker Karstein Kristensen.

De to poserer sammen ved hjelpemiddelet.

UTVIKLING: Samarbeidet mellom Karstein Kristensen og Sunnaas Sykehus har gitt konkrete resultater. Nå krysser innovasjonssjef Sveinung Tornås og innovatør Karstein Kristensen fingrene for at Påkledningsassistenten skal finne veien ut i brukermiljøene. (Foto: Tore Fjeld)

Fruktbart Sunnaas-samarbeid

Påkledningsassistenten er et resultat av samarbeidet mellom Karstein Kristensen og Innovasjonsenheten ved Sunnaas Sykehus. Innovasjonssjef Sveinung Tornås får ikke fullrost oppfinnerens innsats.

– En viktig oppgave for oss er å legge til rette for utvikling av produkter basert på brukererfaringer. Det er mange kreative sjeler som går svanger med ideer, og vår rolle er å bistå disse i søknadsprosesser og spleise dem med utviklingsmiljøer, sier han.

Tornås innser at det kan være et trangt nåløye som må passeres fra idé til ferdig prototype, men Sunnaas bruker aktivt sitt eget nettverk for å bidra til å realisere gode prosjekter. Blant annet har sykehuset et samarbeid med Norway Health Tec, et kluster med 200 medlemmer som blant annet jobber med start-up bedrifter.

– Jeg synes virkelig at Påkledningsassistenten fortjener å bli satt i produksjon. Den er et godt eksempel på at brukerne kan medvirke til å utvikle produkter som dekker spesifikke behov. Kanskje er det noen hundre potensielle brukere her i landet som vil ha glede av produktet. Det kan høres lite ut, men for dem som kan ha nytte av det, betyr muligheten til å være selvhjelpen utrolig mye, sier Sveinung Tornås.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.