Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bilde av ung kvinne som skåler i rødvin med en mannsperson.
FORDOMSFRITT FORHOLD? Forskere har kartlagt holdningene til å innlede et forhold med en partner som har nedsatt funksjonsevne. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Klar for en date med en rullestolbruker?

Hva tenker ikke-funksjonshemmede om å bli sjekket opp på bar av en kvinne som bruker rullestol? Forskere har forsøkt å finne svaret.

Av Ivar Kvistum
Publisert 13.07.2018 08:00

En forskergruppe fra England, Sør-Afrika og Norge lagde en nettbasert undersøkelse der de ville kartlegge holdningene til å innlede et forhold til en person med en fysisk funksjonsnedsettelse.

1723 personer i Sør-Afrika svarte på undersøkelsen, og deltakerne ble presentert for en rekke ulike scenarier.

Blant annet ble de spurt om hvordan de hadde reagert om de var på en bar og ble forsøkt sjekket opp av en kvinne som sitter i rullestol.

Da kom det veldig tydelig fram at holdningen blant ikke-funksjonshemmede er at funksjonshemmede angivelig er annerledes og har mindre seksuelle følelser enn andre.

Frykt og fordommer

Konklusjonen i undersøkelsen avdekker at holdningen til å date en funksjonshemmet er gjennomgående negativt.

Mange av respondentene er bekymret for sosial stigmatisering, og de uroer seg for hvor stor omsorgsbyrde et slikt forhold vil påføre dem.

Forskerne mener rapporten viser at myten om at «funksjonshemmede ikke har en seksualitet», i stor grad forsterkes av ikke-funksjonshemmede og deres holdninger. Uten at den dermed har rot i virkeligheten.

– Personer med fysiske funksjonsnedsettelser blir «aktivt avseksualisert» av ikke-funksjonshemmede, skriver forskerne i sin rapport.

Dyrke åpenhet

Samtidig fant også forskerne noen positive trekk også. Noen respondenter svarte nemlig at de var åpne for å gå på date med en funksjonshemmet om muligheten skulle by seg.

Denne åpenheten mener forskerne det er viktig å undersøke nærmere.

– Vi trenger mer forskning for å finne ut hvordan vi kan utvikle de inkluderende holdningene som undersøkelsen også viser at finnes, skriver forskerne.

Les også: UNGDOM BRYTER TAUSHETEN OM FUNKSJONSHEMMEDES SEKSUALITET

Seksuelle vesener som alle andre

Undersøkelsen ble utført som en del av det internasjonale forskningsprosjektet Disability and Sexuality (Funksjonshemning og seksualitet). Forskningsleder Stine Hellum Braathen i Sintefs har deltatt i prosjektet.

– Det er naturligvis vanskelig å måle holdninger, men vi fikk bekreftet at de som ikke er funksjonshemmede, ser på funksjonshemmede som mindre seksuelle individer, sier hun til Sintefs eget magasin, Gemini.

– Funksjonshemmede blir ofte sett på som veldig annerledes når det gjelder seksualitet viser både litteraturen og våre studier. Mange tror de ikke kan prestere seksuelt, selv om de naturligvis er seksuelle vesener som alle andre, understreker hun.

Utestengt fra seksualundervisning

Braathen viser til at i mange land får ikke funksjonshemmede delta i skolens seksualundervisning. De blir også utestengt fra opplysningsprogrammer som handler om seksuell helse, enten det er relatert til graviditet eller hiv/aids og andre seksuelt overførbare sykdommer.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.