Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

En indisk kvinne intervjuer en mann med beinproteser.
INKLUDERING: Det digitale toppmøtet skal drøfte hvordan funksjonshemmede kan inkluderes i bistand og humanitær hjelp. (Foto: WHO)

Klart for globalt toppmøte om funksjonshemmede

Onsdag åpner statsminister Jonas Gahr Støre toppmøtet om inkludering av funksjonshemmede, der Norge står som vertskap.

Ivar Kvistum
Publisert 15.02.2022 19:49

«Global Disability Summit» er tittelen på toppmøtet onsdag og torsdag. Og Norge er vertskap sammen med Ghana og organisasjonen International Disability Alliance.

– Det vil være et betydelig bidrag til arbeidet med å styrke inkluderingen av personer med nedsatt funksjonsevne. Vi må alle gjøre vårt for å sørge for at det blir vellykket, sa statsminister Jonas Gahr Støre om toppmøtet i en samtale nylig med Canadas statsminister Justin Trudeau.

Toppmøtet er heldigitalt, og det er mulig å følge det på regjeringens nettsider.

Selv om selve det politiske toppmøtet foregår onsdag og torsdag, har aktører fra sivilsamfunnet allerede satt hverandre i stevne med møter både mandag og tirsdag.

Varig endring

Møtet skal sette fokus på inkludering av funksjonshemmede i bistand og humanitær hjelp. Blant temaene er:

  • Å styrke funksjonshemmedes organisasjoner i land i sør.
  • Inkluderende utdanning
  • Inkluderende helse
  • Inkluderende arbeidsliv og levekår
  • Inkludering i krise- og konfliktsituasjoner, med et særlig fokus på klimaendringer.

Målet er at toppmøtet fører til varig, positiv endring i livet til mennesker med funksjonsnedsettelse.

En milliard funksjonshemmede

«For å lykkes, er det avgjørende at myndigheter, internasjonale organisasjoner, sivilt samfunn og privat næringsliv forplikter seg til økt innsats for å fremme inkludering og rettighetsbasert utvikling», skriver Utenriksdepartementet på sine nettsider.

Disse forpliktelsene er det meningen skal nedfelles i en felles erklæring ved møtets slutt.

Ifølge Atlas-alliansen lever omtrent en milliard mennesker med funksjonsnedsettelser i verden. Og 80 prosent av dem bor i fattige og konfliktfylte områder av verden.

Norske forpliktelser

Når Jonas Gahr Støre åpner møtet og holder sitt hovedinnlegg onsdag kl. 13.30, vil han annonsere de norske forpliktelsene for å oppnå målene som toppmøtet har formulert.

På åpningen deltar også Ghanas president Nana Akufo-Addo, IDAs president Yannis Varkastanis og FNs generalsekretær António Guterres.

Deretter kommer innlegg fra såkalte høynivårepresentanter fra FNs medlemsland, ledere for FN-organisasjoner og utviklingsbanker, samt representanter fra organisasjoner for personer med funksjonsnedsettelse.

Pandemi-utsatt

Det første Global Disability Summit ble holdt i 2018 i London, og møtet i Oslo skal bygge videre på det grunnlaget som ble lagt den gangen.

At Norge skulle stå som vertskap for møtet, ble kunngjort allerede høsten 2020, av daværende utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF).

Opprinnelig var planen at møtet skulle gjennomføres i april 2021, men pandemien førte til utsettelse – og digitalisering.

Ulstein hadde veldig lyst på et fysisk møte i Oslo, i en slik skala at det virkelig ville synes i bybildet. Men det lot seg ikke realisere.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.