Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Nicholas Wilkinson.
KREVER FORBUD: Stortingsrepresentant Nicholas Wilkinson fra SV har sammen med Olaug V. Bollestad fra KrF krevd et lovforbud mot å tvangsplassert barn på sykehjem. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Krever lovforbud mot barn på sykehjem

Det må bli ulovlig å tvangsplassere barn på sykehjem, krever stortingsrepresentantene Olaug V. Bollestad (KrF) og Nicholas Wilkinson (SV). Handikapforbundet applauderer forslaget.

Ivar Kvistum
Publisert 10.01.2018 21:42

Til tross for samstemt politisk enighet om at sykehjem ikke er et egnet sted for barn, skjer det igjen og igjen:

Kommuner plasserer funksjonshemmede barn på slike institusjoner, omgitt av gamle mennesker i livets siste fase.

Fireåring på sykehjem

Stortingsrepresentantene Nicholas Wilkinson og Olaug V. Bollestad mener det må kraftigere virkemidler til. De to fremmer et felles forslag i Stortinget om å gjøre det forbudt for kommunene å plassere barn på sykehjem mot deres egen eller foreldrenes vilje.

De to stortingsrepresentantene trekker fram to konkrete eksempler som de mener er kritikkverdige. Det ene er Klepp kommune, som har hatt egne avdelinger for utviklingshemmede i sykehjem.

Det andre er Hattfjelldal kommune, som legger en fire år gammel gutt inn på sykehjem hver eneste kveld, ifølge forslaget.

«Det skal ikke være slik», påpeker Bollestad og Wilkinson.

«Retten til å bo der man ønsker, er del av menneskerettighetene. Det er tydelig at nasjonal politisk enighet ikke er nok til å sikre disse ungene rettighetene de har.»

Tydelig beskjed til kommunene

Konkret vil de at regjeringen fremmer nødvendige lovforslag for å sikre at kommuner ikke kan plassere barn i sykehjem i strid med familienes ønske og barnets beste.

De mener også at regjeringen må gi kommunene tydelig beskjed om at det umiddelbart må bli slutt på å tvangsplassere barn på sykehjem.

I et brev til Stortingets helse- og omsorgskomite gir Norges Handikapforbund full støtte til forslaget fra de to stortingsrepresentantene.

Menneskerettsbrudd

Forbundsleder Arne Lein og generalsekretær Arnstein Grendahl minner om at det i mer enn 20 år har vært bred politisk enighet i Stortinget om at funksjonshemmede ikke skal måtte bo på sykehjem og at retten til å bo i eget hjem må realiseres i kommunene.

«NHFs erfaring er at stadig flere kommuner forsøker å presse barn og ungdom til å bo på sykehjem. Dette ser NHF som et alvorlig brudd med grunnleggende menneskerettigheter», skriver Lein og Grendahl.

Kutt i tilskuddet

Handikapforbundet peker også på det de mener er forklaringen på at mange unge fortsatt bor på sykehjem:

Tilskuddet som kommunene får for at folk med behov for ressurskrevende tjenester kan bo i eget hjem, er blitt redusert de siste årene.

«Det fører til at et sykehjemtilbud er rimeligere for kommunene enn å gi bistand i eget hjem», advarer de.

Krever sterkere lovgivning

Også Norsk Forbund for Utviklingshemmede støtter forslaget fra Bollestad og Wilkinson. NFU mener Norge systematisk bryter menneskerettslige forpliktelser på dette området og viser til flere tilsynsrapporter som dokumentasjon.

«Det er vanskelig å se hvordan en kan sikre barn, unge og voksne med funksjonsnedsettelser en god oppvekst og et godt tjenestetilbud, uten å ta i bruk sterkere lovgivning, økonomiske virkemidler og informasjonstiltak», skriver NFU på sine nettsider.

Helse- og omsorgskomiteen kommer trolig til å behandle denne saken i løpet av februar.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.