Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Tobias Drevland Lund.
BEKYMRET: Tobias Drevland Lund er urolig for situasjonen til funksjonshemmede barn i flyktningmottak. (Foto: Stortinget)

Krever svar fra Trettebergstuen om funksjonshemmede flyktningbarn

Dødsfallet til en 10 år gammel gutt på et mottak får stortingsrepresentant Tobias Drevland Lund fra Rødt til å spørre kultur- og likestillingsministeren hva hun vil gjøre for å sikre rettighetene til funksjonshemmede flyktningbarn.

Handikapnytt
Publisert 05.09.2022 06:00

Det var NRK som 25. august fortalte om 10 år gamle Mark som døde mens han bodde på asylmottak i Norge. Den utviklingshemmede gutten kom fra Ukraina. Tross store smerter ble han ikke tatt med i ambulanse fra mottaket. To dager senere døde han.

Tidligere i år publiserte Redd Barna en rappport som forteller om problemene som møter flyktningbarn med nedsatt funksjonsevne i Norge. Rapporten viser at mange møtes med fordommer, at de ikke får informasjon om rettighetene sine.

Manglende oppfølging av barna

Både det tragiske dødsfallet og rapporten fra Redd Barna gjør stortingsrepresentant Tobias Drevland Lund bekymret.

– Det siste halvåret har det vært flere avisoppslag der det også er avdekket manglende oppfølging av barn med funksjonsnedsettelser og deres familier i norske asylmottak. (…) Felles for alle disse sakene er at foreldrene flere ganger har etterlyst hjelp, mer informasjon og tilrettelegging, men ikke fått det.

Det skriver Tobias Drevland Lund i et skriftlig spørsmål til kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap).

Felles for alle disse sakene er at foreldrene flere ganger har etterlyst hjelp, mer informasjon og tilrettelegging, men ikke fått det.

Sikre rettighetene

Rødt-representanten fra Telemark vil vite hva statsråden med ansvar for funksjonshemmedes likestilling vil gjøre for å sikre at rettighetene til flyktningbarn med funksjonsnedsettelser på mottak og i norske kommuner ivaretas. Han vil også vite hva hun vil gjøre for å styrke koordineringsteamene rundt barna og deres famlier

Et koordineringsteam skal opprettes for barn og unge med funksjonsnedsettelser som har sammensatte behov og bistå med koordinering av hjelpetjenestene og utvikling av en individuell plan.

Spørsmålet ble sendt 2. september og er ennå ikke besvart av statsråden.

Støre: Følge opp kommunene

Tidligere i år, rett etter Russlands invasjon av Ukraina, tok Handikapnytt opp situasjonen for funksjonshemmede barn på flukt med statsminister Jonas Gahr Støre. 

Støre erkjente faren for at funksjonshemmede risikerer å bli værende i mottak, uten å få bosetting, slik vi har sett blant annet i kjølvannet etter Syria-krigen. En årsak er at kommunene vegrer seg for å ta ansvaret for flyktningenes tjenestebehov. Statsministeren sa:

– Dette må vi være opptatt av og finne en balanse. Vi må ha god kontakt med kommunene som har erfaring med å håndtere folk med funksjonsnedsettelser og deres behov. Kommunene må ivaretas slik at de ikke blir økonomisk sårbare, sa han.

Les mer: – FUNKSJONSHEMMEDE PÅ FLUKT SKAL IKKE BLI GLEMT


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.