Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Jonas Gahr Støre med alvorlig uttrykk sitter i en lenestol på kontoret og blir intervjuet.
KREVENDE TIDER: Statsminister Jonas Gahr Støre forbereder Norge på et stort antall flyktninger. Han sier regjeringen vil ha god kontakt med kommunene for å sikre at også flyktninger med funksjonsnedsettelser blir bosatt. (Foto: Ivar Kvistum)

Støre: – Funksjonshemmede på flukt skal ikke bli glemt

I et intervju med Handikapnytt sier statsminister Jonas Gahr Støre vi må forberede oss på å gjøre ting på helt nye måter for å ta imot sårbare mennesker på flukt. Fordi det kan komme veldig mange.

Ivar Kvistum
Publisert 18.03.2022 12:18

I går presenterte regjeringen en Ukraina-plan som blant annet omfatter beredskap for å ta imot 100.000 flyktninger.

Utlendingsdirektoratet anslår at det totalt kan komme 30.000 fra Ukraina bare i år, i tillegg til 5.000 fra andre steder.

Tidligere samme dag møtte Handikapnytt statsminister Jonas Gahr Støre til et intervju, der blant annet funksjonshemmede på flukt fra Ukraina var tema.

Statsministeren understreket alvoret og det uforutsigbare i situasjonen som Europa er inne i, både militært, humanitært og politisk.

– Akkurat nå er 2,7 millioner mennesker på flukt. Og alle er sårbare! Det er en situasjon vi ikke har sett i Europa siden andre verdenskrig. Utfordringen vi står overfor, vil markere et tidsskille uansett hva fortsettelsen blir etter i dag, sier Jonas Gahr Støre til Handikapnytt.

Ikke glemmes eller skyves til side

Fra funksjonshemmedes organisasjoner både i Norge og internasjonalt rettes appeller til politiske ledere og humanitære organisasjoner om å ha særlig oppmerksomhet på flyktninger med funksjonsnedsettelser.

Les mer: STOR BEKYMRING FOR FUNKSJONSHEMMEDE I UKRAINA – KREVER NORSK INNSATS

Som svar på dette forsikrer Støre at Norge skal ta imot mennesker som flyktninger med en særlig sårbarhet ut over at de er flyktninger.

– Det handler om funksjonsnedsettelser og andre utfordringer. Vi vil være opptatt av at de ikke skal glemmes eller skyves til side, sier Støre.

Det handler om funksjonsnedsettelser og andre utfordringer. Vi vil være opptatt av at de ikke skal glemmes eller skyves til side.

Mobilisere kapasitet

Regjeringen har allerede sagt at de vil hente 2.500 flyktninger fra Moldova til Norge og 550 ukrainere med behov for sykehusbehandling og deres pårørende.

Til Handikapnytt sier statsministeren:

– Vi kommer til å vektlegge det Norge har lang erfaring med, nemlig helsehjelp til de som har akutte eller store helseutfordringer. Der har Norge gode helseteam i vårt humanitære apparat, og vi har kapasitet ved norske helseinstitusjoner for å hjelpe folk som kommer fra konfliktområder. Den kapasiteten mobiliserer vi.

Dette er noe annet

Statsministeren understreker i intervjuet at vi kan komme til å stå overfor en flyktningsituasjon som vil bli svært krevende, og hvor vi i dag ikke vet hvor mange som vil komme.

Og de som kommer, skal bosettes og integreres.

– Skal vi lykkes med bosetting, må vi være åpne for å gjøre ting på nye måter. Mottaksapparatet og integreringstiltak i en normalsituasjon med en noenlunde oversiktlig tilstrømning av folk som skal ut i norske kommuner, er én ting. Dette er noe annet.

Vi må ha god kontakt med kommunene som har erfaring med å håndtere folk med funksjonsnedsettelser og deres behov.

Ivareta kommunene som skal bosette

På spørsmål fra Handikapnytt erkjenner Støre faren for at funksjonshemmede igjen risikerer å bli værende i mottak, uten å få bosetting, slik vi har sett blant annet i kjølvannet etter Syria-krigen. En årsak er at kommunene vegrer seg for å ta ansvaret for flyktningenes tjenestebehov.

Les mer: FIKK OPPHOLD – MEN MÅTTE VENTE VIDERE I ÅTTE ÅR PÅ ASYLMOTTAK

– Dette må vi være opptatt av og finne en balanse. Vi må ha god kontakt med kommunene som har erfaring med å håndtere folk med funksjonsnedsettelser og deres behov. Kommunene må ivaretas slik at de ikke blir økonomisk sårbare, sier han.

Støre mener det norske, testede systemet for en normalsituasjon vil bli viktig for å lykkes også nå.

– Men jeg vi må også ta høyde for at vi blir nødt til å gjøre ting på veldig nye måter hvis antallet flyktninger blir stort, sier han til Handikapnytt.

***

Hele intervjuet med statsminister Jonas Gahr Støre leser du i magasinet Handikapnytt 03/22. Som medlem i Norges Handikapforbund mottar du magasinet seks ganger i året. Abonnementet er inkludert i medlemskontingenten.

Klikk her for å bli medlem.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.