Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Johnsen, Loftsgård og McGill poserer
Geir-Atle Johnsen (til venstre) er skuespiller og musikant, Johannes Loftsgård er skuespiller og Marianne McGill har regien på forestillingen Funksjonshemmet – minutt for minutt (Foto: Bacalao Performance Company)

Lager teater av livet som funkis

Lurer du på hvordan det er å leve som funkis? Forestillingen «Funksjonshemmet – minutt for minutt» gir deg et humørfylt innblikk.

Stine Slettås Machlar
Publisert 18.03.2017 09:30

Helgen 24.-26. mars vises forestillingen «Funksjonshemmet – minutt for minutt» i lokalene til organisasjonen Unge funksjonshemmede i Mariboes gate 13 i Oslo.

– Forestillingen er lagt opp som et slags realityshow, hvor vi følger to funksjonshemmede deltakere i jakten på et greit liv, forklarer regissør Marianne McGill i Bacalao Performance Company.

– For å oppnå dette må de komme seg gjennom helsevesen, utdanningssystem, jobbintervju, og takle politikere, presse og fordommer. Det hele guides og kommenteres av en ikke spesielt sympatisk programleder, en selvopptatt representant for storsamfunnet.

Knuse fordommer

Forestillingen er laget i samarbeid med Unge funksjonshemmede.

– Vi ønsker å øke bevisstheten til folk om hvordan det er å leve med en funksjonsnedsettelse, uten å gjøre funksjonshemmede til ofre. Derfor vil vi vise frem deres liv med å bruke humor på en slik måte at det berører og får folk til å begynne å reflektere, sier McGill.

Akkurat denne uvitenheten var også mye av grunnen til at Bacalao Performance Company ønsket å lage forestillingen.

– Vi ønsket å jobbe med funksjonshemmede fordi vi synes det er et paradoks at de er så mange, men synes og høres såpass lite i den offentlige debatten. Og det er et paradoks at ressurssterke unge mennesker ikke får sjansen til å bidra når de kan og vil, sier regissøren.

Basert på skuespillernes liv

Med forestillingen ønsker de å belyse, og avlive mange myter og fordommer.

– Det vårt ansvar som kulturutøvere å bidra til at mangfoldet av ulike mennesker og grupper i samfunnet gjenspeiles og representeres i de kulturproduksjonene vi lager.

Flere av skuespillerne i forestillingen har selv funksjonshemninger og er rekruttert av Unge funksjonshemmede.

– Skuespillerne har selv bidratt med historier sammen med mange andre funksjonshemmede, så har manusforfatter Morten Lorentzen utviklet de til manus. Forestillingen har altså sitt utgangspunkt i virkelige situasjoner og erfaringer, sier McGill.

Bacalao Performance Company
  • Etablert i London i januar 2011, av den portugisiske sangeren og skuespilleren Sofia Marques og den norske regissøren Marianne Lorentzen McGill.
  • Bacalao er et internasjonalt teaterselskap med et tverrfaglig og tverrkulturelt fokus. Målet er å bringe arbeidet til nye steder og møteplasser – geografisk, sosialt og kunstnerisk.

Viser ekte følelser

Regissøren tror selv forestillingen kan være fin for de fleste å se, men har en liten advarsel å komme med.

– Vi håper å nå både folk som er direkte berørt av tematikken og folk som aldri har vært borti den før, sier McGill.

– Det eneste obs-varselet her er en innimellom sterk språkbruk, som ikke passer for barn eller sarte sjeler. Men den kommer av seg selv noen ganger, når en deltaker blir ekstra frustrert i møte med en nedlatende  lege eller trangsynt arbeidsgiver, forklarer regissøren.

Billetter til forestillingen fås kjøpt her (ekstern lenke).


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.