Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Ingrid Christine Sandnæs.
Ingrid Christine Sandnæs er bistandsrådgiver i Norges Handikapforbunds Internasjonale avdeling. (Foto: Ivar Kvistum)

Etterlyser innsatsen for fattige funksjonshemmede

KRONIKK: Hvert år dør 1,2 millioner funksjonshemmede i verden på grunn av fattigdom og underernæring. Det kan vi faktisk gjøre noe med, skriver bistandsrådgiver Ingrid Christine Sandnæs i Handikapforbundets internasjonale avdeling.

Ivar Kvistum
Publisert 10.05.2017 13:06

Skal menneskerettighetene bli universelle, må rettighetene for folk med funksjonsnedsettelser bli det først.

Om du er blind og bor i Valdres eller sitter i en rullestol på Gaza har ingen betydning. De universelle menneskerettighetene gjelder absolutt alle.

Problemet er at vi sliter med å få gjennomslag for menneskerettighetene både i Norge og i det internasjonale arbeidet.

Et viktig steg for at folk skal kunne utøve sine rettigheter, er ressurser. Da må man bekjempe fattigdommen.

Fattigdom kan lede til en funksjonsnedsettelse, og en funksjonsnedsettelse kan lede til fattigdom. Dette er tydelig i utviklingsland.

200 millioner i ekstrem fattigdom

Den siste rapporten som tallfestet personer med funksjonsnedsettelser i verden, ble utført av Verdensbanken og WHO i 2011. Rapporten stadfestet at cirka en milliard mennesker i verden levde med en funksjonsnedsettelse, hvorav 80 prosent i utviklingsland. 200 millioner er ekstremt fattige.

Tallene er tydelige. Skal vi få ned fattigdommen i verden, må vi redusere fattigdom hos folk med nedsatt funksjonsevne.

De fleste mennesker ønsker å bidra i samfunnet. En studie nylig utført av Norges Handelshøyskole (NHH) i Uganda viste tydelig at folk med funksjonsnedsettelser som deltar i låne- og sparegrupper, har bedre økonomi, bedre selvfølelse og mer håp for fremtiden.

Tallene er tydelige. Skal vi få ned fattigdommen i verden, må vi redusere fattigdom hos folk med nedsatt funksjonsevne.

Ved å ha spart et lite beløp over flere år, kan mange med funksjonsnedsettelse endelig være selvstendige. De nyter mer respekt i samfunnet og møter færre fordommer, som igjen fører til at de er bedre integrert i lokalsamfunnet.

De kan fø sine barn og gi dem skolegang, noe som igjen fører til færre fattige.

Mangler koordinert respons

Ifølge FNs organisasjon for ernæring og landbruk dør 1,2 millioner personer med funksjonsnedsettelser hvert år på grunn av fattigdom og underernæring.

Men til tross for den klare sammenhengen mellom funksjonsnedsettelser og fattigdom, har en koordinert respons foreløpig latt vente på seg.

Norad sin evaluering av norsk bistand mellom 2000-2010 viste at mindre enn én prosent av norsk bistand gikk til å forbedre funksjonshemmedes hverdag. En av anbefalingene fra Norad da var å tilrettelegge for at norsk bistand er mer helhetlig, og med større vekt på rettigheter.

I dag, fem år senere skulle man tro at myndighetene hadde tilrettelagt for at flere bistandsaktører jobber etter en mer inkluderende tilnærming, med mer fokus på fjerning av hindringer og universell utforming i samfunnet.

Men selv om Norge ratifiserte FN-konvensjonen om funksjonshemmedes rettigheter i 2013, er det fremdeles ingen handlingsplan som beskriver hvordan Norge har tenkt å følge opp konvensjonen, ei heller oppfølging av Norad sin evaluering.

Bærekraftsmål nummer én

For å nå bærekraftsmål nummer en med å bekjempe fattigdom globalt, må utviklingsarbeidet inkludere folk med funksjonsnedsettelser. Selv om Stortingets handlingsplan lar vente på seg, så trenger ikke bistandsmiljøet være like trege.

Så her er en oppfordring til alle som driver med bistand, om å forstå at jobber man med menneskerettigheter, så jobber man også med funksjonshemmedes rettigheter.

Ingrid Christine Sandnæs

Bistandsrådgiver i Norges Handikapforbunds Internasjonale avdeling

Denne artikkelen ble først publisert i Handikapnytts utgave 02/17.

Klikk her for å kjøpe digital tilgang til bladet. Du kan både kjøpe enkeltutgaver, enkeltsider og tegne digitalt abonnement.

Klikk her for å tegne et abonnement på Handikapnytt. Fyll inn informajonen i e-posten. Abonnementet koster 300 kroner for seks utgaver.

Klikk her for å melde deg inn i Norges Handikapforbund. Da mottar du Handikapnytt som et gode inkludert i medlemskontingenten.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.