Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

BRILLEFIN FUNKSJON: Du får tilgang til alle funksjonene på rullestolen din, direkte i brillene. Du kan manøvrere stolen fullt og helt ved et nikk, og du kan endre seteposisjon eller bruke Munevo Drive i en smart-hus-løsning, forklarer produktspesialist Glenn Hansen under en demonstrasjon på Norges Varemesse i Lillestrøm. (Foto: Bjørn Kollerud)

Nå kan du styre rullestolen med brillene

Med en lett smartbrille og små hodebevegelser kan du styre både rullestolen og smarthus-funksjoner.

Bjørn Kollerud
Publisert 10.01.2022 09:03

Det tyske produktet Munevo Drive er nå tilgjengelig på det norske markedet etter at hjelpemiddelselskapet Medema Norge tente på konseptet.

Ved hjelp av en lett smartbrille og små hodebevegelser kan Munevo Drive brukes til å styre Medemas elektriske rullestoler.

Kort fortalt baserer Munevo Drive seg på smartbrillen Google Glass for å kommunisere med stolen.

Ved hjelp av små hodebevegelser overføres styringssignaler som gjør at du kan styre alle funksjoner i el-rullestolen, inkludert setejusteringer. Konseptet kan også brukes til å styre smarthus-funksjoner.

Ypperlig for rullestol

– Google Glass ble kanskje ikke den store hiten i forbrukermarkedet, men det har blitt anvendt med hell på andre områder, for eksempel i industrien, sier produktsjef Per Kristian Gustavsen i Medema Norge.

Hjelpemiddelselskapet har brukt et års tid å på å tilpasse løsningen til Medemas elektriske rullestoler.

Brillen er lett, den ser stilig ut og er ypperlig for å styre elektriske rullestoler.

– Brillen er lett, den ser stilig ut og er ypperlig for å styre elektriske rullestoler. Nå er vi klare til å gå bredt ut. Dette er virkelig et alternativ til hakestyring. Vi er veldig stolte over å presentere denne løsningen for norske brukere, sier Gustavsen.

Man kan navigere seg gjennom menyen i brillen, og også få veiledning i en lydfunksjon dersom man trenger det.

– Det er enkelt å bruke og vi tilpasser systemet til hver enkelt bruker. Man må kunne bevege hodet, men det kreves ikke store bevegelser. Vi justerer Munevo tilpasset brukernes funksjonsnivå. Har man variabel form gjennom dagen, kan også dette programmeres så alt vil fungere, forklarer produktspesialist Glenn Hansen.

Gustavsen smiler og peker på brillen som Glenn Hansen har på.

ALTERNATIV TIL HAKESTYRING: – Munevo Drive er etter min mening virkelig en innovasjon, som kan bety utrolig mye for brukere uten armkraft. Det er virkelig et godt alternativ til hakestyring, smiler produktansvarlig for el-mobilitet Per Kristian Gustavsen hos Medema Norge AS. Her sammen med produktspesialist Glenn Hansen som demonstrerer produktet. (Foto: Bjørn Kollerud)

I fyr og flamme

– Jeg er storfornøyd. Munevo Drive har overgått mine forventinger, sier Kjell Pedersen (66) fra Trondheim til Handikapnytt.

Han var på jakt etter noe som kunne erstatte hakestyringen han brukte for å manøvrere rullestolen sin. Da han kom over Munevo Drive på internett, ble han i fyr og flamme og kontaktet sitt lokale Nav-kontor.

– Men de forklarte at de er avhengig av at noen vil importere produktet. Så jeg ble veldig glad da Medema Norge valgte å satse på konseptet. For meg har det vært en fantastisk løsning som jeg varmt kan anbefale. Jeg har ikke kraft i armene, men nå kan jeg styre rullestolen kun ved små hodebevegelser. Det fungerer ypperlig, forteller Kjell Pedersen.

– Jeg bruker også Munevo Drive hjemme til å åpne dører, slå på og av lyset og styre elektriske gardiner. Man kan også styre en PC, legger han til.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.