Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Tegning av en kvinneskikkelse uten ansiktstrekk.
Illustrasjon: Tina Angelica Lønnum

Nedsatt funksjonsevne, men ikke nedsatt arbeidsvilje 

MENINGER: Det er store mørketall av personer med funksjonsnedsettelser som til og med havner på institusjon fordi det er «billigere» for staten enn å gi penger til offentlig bistand som kan gi tilrettelegging gjennom utdanning og arbeidsliv. Vi går glipp av mange potensielle arbeidsressurser på den måten, skriver Tina Angelica Lønnum i dette innlegget.

Tina Angelica Lønnum
Publisert 08.10.2020 12:27

Mennesker uten ansiktsuttrykk er noe som gjenkjenner en god del av figurene i mine tegninger.

Det handler om de mennesker som enten lever i et diktatur, eller av andre samfunnsmessige normer ikke våger å hevde det de mener/føler.

Du finner disse menneskene i diktatur, men du finner de også i vennegjengen, i skolegården eller på kontoret.

Har man et handikap, er man ofte redd for å bli misforstått. Det er da enklere å forbli tyst. Det er ikke sunt å få sydd puter under armene, hvisker en stemme inni øret. Det faller lett for den det gjelder å tenke: «Hva om folk tror at de må behandle meg som porselen fordi jeg har en medfødt sårbarhet i form av å ha en funksjonsnedsettelse?»

Dermed blir utfallet det motsatte. Å bli behandlet som om man er enfoldig fordi arbeidsgivere er redd for å gi utfordringer, er heller ingen ønskesituasjon. Derfor velger man heller å bite tennene sammen og holde kjeft. Det er jo det enkleste. Det blir mindre styr.

MENINGER
  • Denne artikkelen er et debattinnlegg og gir uttrykk for forfatterens meninger.

Men det betyr jo ikke at dette er riktig. Se for deg å ikke bli kalt inn på jobbintervju, eller å forklare gang på gang at du er oppegående til tross for en funksjonsnedsettelse.

Se for deg å få tildelt de mest banale arbeidsoppgavene fordi medarbeidersamtalen aldri ble tatt på grunn av mangel på tid og penger som kunne avdekke at med enkle tilrettelegginger så kunne du fungert like godt som hvilken som helst arbeidstaker.

Se for deg å krysse av «nedsatt funksjonsevne» på jobbsøknadene du sender, som ikke sier noe om at du ikke har en «nedsatt arbeidsvilje». 

Du havner i en bås. Valget for mange står da mellom å være utenfor arbeidslivet, eller å holde ut på bekostning av helse. Helt til man ikke har helse til å stå i jobb, og livskvaliteten blir ødelagt fordi lysene ble brent i begge ender.

Du havner i en bås. Valget for mange står da mellom å være utenfor arbeidslivet, eller å holde ut på bekostning av helse. Helt til man ikke har helse til å stå i jobb, og livskvaliteten blir ødelagt fordi lysene ble brent i begge ender.

Mange har kanskje hørt om IA som står for inkluderende arbeidsliv, men alle har kanskje ikke hørt om VTA. 

VTA står for varig tilrettelagt arbeid, og er et arbeidsmarkedstiltak for personer som står utenfor arbeidslivet, eller trenger tilrettelegging. 

CP-foreningen skriver en artikkel om Frank som sitter i rullestol og høyrehånden lystrer ikke, men er positiv og en uvurderlig ressurs i ekspedisjonen på en videregående skole. Gjennom VTA får han brukt seg selv, og i følge sine kollegaer tar seg av oppgaver som letter arbeidsbyrden deres. 

En annen gladhistorie er om Mia som har gått på ordinær skole, men med spesialtimer og assistenter. Mia har opplevd å hatt ressurser bak i ryggen på skolen, og vokst opp til å bli ei trygg og glad jente. 
Hun har nå tatt fagbrev , og jobber heltid i fiskedisk.

Slik er det dessverre ikke for alle. For et annet tiltak som er blitt kuttet mer og mer gjennom dagens regjering på er bistand for å få ansette flere spesialpedagoger i det offentlige skoleverket.

Spesialpedagoger som kan gi tidlig oppfølging, og bygge videre på de ressursene barnet har slik at veien videre til arbeidslivet blir mindre krevende.

Det er store mørketall av personer med funksjonsnedsettelser som til og med havner på institusjon fordi det er «billigere» for staten enn å gi penger til offentlig bistand som kan gi tilrettelegging gjennom utdanning og arbeidsliv. Vi går glipp av mange potensielle arbeidsressurser på den måten. 

Flere får psykiske og sosiale problemer uten å ha et sted der man kan få brukt de kvalitetene man faktisk har. Det gir økt press på spesialisttjenesten i Helsenorge, og er sånn sett ikke et sjakktrekk fra nåværende regjering med de tiltakene og bistand som de reduserer og kutter. 

Det handler om å bli ansett som en verdi og det handler om å sette fokus på at medfødt «ballast» kan være en gunstig fordel som gir bonuspoeng på CV-en i form av en utviklet forståelse man kan bruke i møte med brukere, eller annet klientell.

Takk til organisasjoner, samfunnsdebattanter, Handikapforbundet og CP-foreningen som står på krava!

Kanskje en dag kan mine figurer tegnes med ansiktsuttrykk når det ikke risikeres å tape ansikt ved å være åpen om å ha en funksjonsnedsettelse.

Tina Angelica Lønnum
Artikkelen er tidligere publisert i nettavisen Vefsn no.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.