Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Landskapsfoto fra Lofoten.
TILGJENGELIGE OPPLEVELSER: Nord-Norge byr besøkende på mye storslått. Nå skal Sunnasstiftelsen bidra til at landsdelen blir tilgjengelig for flere. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Nordnorske opplevelser skal bli mer tilgjengelige

Sunnaasstiftelsen samarbeider med nordnorsk reiseliv og utvalgte kommuner for å gjøre landsdelens opplevelser med tilgjengelige for funksjonshemmede.

Handikapnytt
Publisert 01.06.2022 13:16

Nord-Norge kan by på storslagen natur, heftige opplevelser og rik kulturarv. Men i dag er ikke alt for alle.

Programmet «Adapt2Explore – Nord- Norge for alle» skal bidra til å gjøre landsdelen mer tilgjengelig for personer med nedsatt funksjonsevne.

Bak initiativet står Sunnaasstiftelsen og Arktis 2030, en nasjonal tilskuddsordning som er en del av regjeringens nordområdestrategi.

Lite som skal til

– Det er mange reiselystne både i Norge og internasjonalt som på grunn av sykdom, skader eller alder har redusert bevegelighet. Det er ofte svært lite som skal til for å tilrettelegge slik at de får tilgang til det fantastiske reise- og opplevelsestilbudet Nord-Norge, sier daglig leder Marianne Holth Dybwad i en pressemelding fra Sunnaastiftelsen.

Sunnaasstiftelsen er en privat ideell stiftelse som jobber for at mennesker med nedsatt funksjonsevne skal bli i stand til å mestre sin livssituasjon, utvikle seg og leve gode og aktive liv.
Stiftelsens arbeid er landsdekkende, og skal supplere og forsterke tilbudet i den offentlig finansierte helsetjenesten.

Møtes i nettverk

Og nå er det altså Nord-Norge som står på agendaen. Representanter for nordnorsk reiseliv og noen av landsdelens kommuner møter nå brukere og Sunnaasstiftelsen i det nye nettverket.

Adapt2Explore er et nettverk av små og store aktører i reise- og opplevelsesmarkedet – og personer som trenger noe tilrettelegging for å kunne utforske mulighetene i vår nordligste landsdel.

Nettverket delfinansieres gjennom et treårig tilskudd fra Arktis 2030. Sunnaasstiftelsen er initiativtaker og koordinator for nettverket.

Går glipp av opplevelser – og inntekter

– Vårt ønske er å bidra til å etablere arenaer hvor reiselivs- og opplevelsesnæringen skal kunne møtes og motta veiledning og råd fra eksperter på rehabiliteringsfeltet. Deltakerne vil få ny og viktig kunnskap fra helsefaglig ekspertise kombinert med erfaringer og ønsker fra brukerne, sier Trond Øverås, direktør i NordNorsk Reiseliv, i pressemeldingen fra Sunnaasstiftelsen.

– Det vil næringen tjene på, og det vil åpne nye muligheter for de gruppene som trenger noe tilrettelegging, og dermed er dette et vinn-vinn-prosjekt, legger han til.

For det er ikke bare folk som går glipp av opplevelser når tilretteleggingen og tilgjengeligheten ikke er god nok. Nordnorsk reiselivsnæring går også glipp av millioninntekter.

Tall viser at det i EU-området i dag er 140 millioner mennesker som har behov for tilrettelegging for å øke tilgjengeligheten. Forskere fra Universitetet i Surrey viste i 2014 at europeiske reisemål tapte € 142 milliarder på grunn av manglende tilrettelegging. 

Parasurfing

Programmet «Adapt2Explore» er treårig og består av seks nettverkssamlinger på ulike destinasjoner i Nord-Norge, blant annet Lofoten, Alta og Tromsø. Den første finner sted på Hamnøy i Lofoten 2. juni.

Samlingen byr på foredrag med den verdenskjente frikjøreren Anders Backe – kjent blant annet for å hoppe på ski over globen på Nordkapp – og utprøving av «adaptive surf» (parasurfing) på Camp Explore som finner sted samtidig med nettverkssamlingen.

Camp Explore er en av Sunnaasstiftelsens camper for aktiv rehabilitering for personer med ervervet hjerneskade. Campene er erfaringsforum der deltagerne gjennom aktiviteter kan dra nytte av erfaringen og kunnskapen til mentorer med liknende skader.

På camp vil deltakerne få prøve surfing/adaptive surfing, kajakkpadling, snorkling gjennom Sundstraumen, fiske, fjelltur, strandaktiviteter og nyte kortreist mat og nord-norske mattradisjoner.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.