Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Richard Sundnes i rullestol foran vann og fjell rundt. Med kamera på stativ.
UUNNVÆRLIG: Kamerastativet Rick er avgjørende for at Richard Sundnes kan dyrke sin fotointeresse, enten det dreier seg om å ta stillbilde, eller video.

– Nå kan andre fotointeresserte få samme mulighet som meg

Et norskutviklet- og 3D-printet kamerastativ for rullestolbrukere har sett dagens lys. Det gjør at Richard Sundnes kan dyrke fotointeressen – selv med ustø hånd.

Bjørn Kollerud
Publisert 21.10.2022 15:30

Hobbyfotograf Richard Sundnes har vært testpilot, faren Petter Sundnes oppfinner og den lokale norske bedriften RoboTek AS har videreutviklet og 3D-printet et kamerastativ for rullestolbrukere. Det er nylig satt i test-produksjon.

Som en ekstra hånd

– Jeg har prøvd ut mange ulike fotostativ opp gjennom årene, men de siste månedene har jeg testet et nytt festesystem og sett fram til at andre med funksjonsnedsettelse skal få den samme muligheten jeg har til å ta bilde uten hjelp fra andre. Jeg har så stor glede av dette!

Hobbyfotograf Richard Sundnes

GRUNDIG TESTET: Richard Sundnes har testet ulike løsninger for fotointeressen, og er svært fornøyd med stativet Rick.

Det sier Richard Sundnes(38) fra Brattvåg på Sunnmøre.

Han snakker om fotostativet Rick.

– Det er som en ekstra hånd der kamera får stå trykt samtidig som jeg har mulighet til å justere innstillinger og i tillegg ha mobil eller iPad påmontert.

Løsning med ustø hånd

Richard ble tidlig bitt av fotobasillen, og da han var midt i tenårene gikk foto fra å være en hobby til en lidenskap som fyller tilværelsen. Han bor i et område med natur, med fjell og vann og gode skogsveier, og Richard ser fotomotiver over alt.

Men fotografering krever en stødig hånd, og Richard har CP og sliter med å kontrollere håndbevegelsene.

Det er her pappa Petter Sundnes kommer inn i bildet. Han er mekaniker og har teknisk kompetanse, og så mulighetene for å lage et stativ med spesialløsning.

– Selve idéen om å utvikle kamerastativ for montering på en rullestol var ikke revolusjonerende, men det viste seg at et slikt produkt ikke fantes på markedet for 20 år siden da Richards fotointeresse tok av, forteller han.

Lokal aktør med på laget

Tanken om å lage et universelt produkt som gjør at alle rullestolbrukere kan dyrke sin fotointeresse, trengte å modnes.

– Det er en vei å gå fra å lage en individuell løsning til å utvikle et universelt produkt. Det holdt meg igjen fra å gå videre.

Men da han fikk kontakt med teamet i RoboTek AS på Brattvåg, begynte ting å skje.

– De har jobbet entusiastisk for å utvikle kamerastativet Rick, forteller Sundnes.

Hos Robotek AS. Roar Tande, Richard Sundnes og Arne Tande.

PRODUKSJON: 3D-printing gjør småskalaproduksjon mulig i Norge, fremholder Roar Tande (t.v.) og Arne Tande i RoboTek AS. I midten: Dedikert fotograf Richard Sundnes.

Småskala – en utfordring

RoboTek AS er en teknologibedrift som utvikler avanserte løsninger for oljeindustrien. Den kompetansen var avgjørende for å utvikle og produsere Rick.

– Vi synes det var veldig stimulerende å gjennomføre dette prosjektet, som ligger på siden av det vi driver med til daglig, forteller daglig leder Arne Tande.

3D-printer

Det tok to-tre måneder å utvikle kamerastativet. Men det skal også produseres.

– Vi tenker i første omgang å lage 10 stativer for å teste responsen. Utfordringen er at denne typen småskala-produksjon er ressurskrevende. Produksjonskostnadene blir høye med bruk av tradisjonell produksjonsteknologi. Men vi har 3D-printere, som vi bruker i vår øvrige virksomhet. Det gjør at vi for eksempel kan bruke ledig kapasitet på natten til å lage foto-stativene. Det bidrar til å realisere småskala-produksjon til akseptable priser.

Skreddersøm

En annen fordel med bruk av 3D-printere er fleksibiliteten til å endre og skreddersy løsninger til hver enkelt bruker.

– Stativet Rick kan skrus fast på alle rullestoler som har spor for montering. Innfestingen er laget så universell som mulig, slik at det er mulig å bruke puter og utstyr som er montert på rullestolen. Stativet og delene er justerbare og kan tilpasses brukere med forskjellig høyde. Kamerafestet er på toppen, og stativet leveres også med et justerbart bord der brukeren kan plassere en kopp eller flaske, mobiltelefon og iPad, forteller Arne Tande.

Produktet er nå tilgjengelig for bestilling via hjemmesiden www.robotek.no. Her kan brukeren logge seg inn i nettbutikken og konfigurere en løsning basert på sitt ønske.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.