Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Aksel Låstad og en betjent prøver scanneren.
SIKKERT OG BEHAGELIG. Aksel Låstad i Landsforeningen for Amputerte i Hordaland prøver den nye sikkerhetsskanneren på Bergen Lufthavn Flesland. (Foto: Avinor)

Ny teknologi gjør sikkerhetskontrollen enklere for protesebrukere

Landsforeningen for Amputerte gleder seg over et viktig gjennomslag: Nå slipper folk med proteser og implantater å bli manuelt kroppsvisitert når de skal ut og fly fra Bergen Lufthavn Flesland.

Ivar Kvistum
Publisert 20.12.2023 10:22

Ingen får reise med fly uten å passere sikkerhetskontrollen.

For de fleste passasjerer er det ren rutine, men for folk som har proteser eller implantater i kroppen er metalldetektoren en evig kilde til frustrasjon. Det er ikke til å unngå at den gjør utslag og piper.

Og dermed må man gjennom en manuell kontroll, altså kroppsvisitasjon.

– Vi amputerte har alltid fått en følelse av å være annerledes fordi det piper uansett, sier Aksel Låstad i Landsforeningen for Amputerte (LFA) i Hordaland til Handikapnytt.

Diskret og behagelig

Helt siden 2008 har LFA Hordaland og Norges Handikapforbund vært i dialog med Avinor for å få finne en løsning som er smidigere, enklere og mindre stigmatiserende når folk med proteser eller metall under huden skal ut og fly.

Og nå, endelig, er en ny sikkerhetsskanner på plass på Bergen Lufthavn Flesland, plassert rett ved de alminnelige sikkerhetsslusene. Skanneren viser kontrolløren et bilde av ulike objekter på og i kroppen. Dermed kan kontrollen gjennomføres effektivt, diskret og uten ubehag.

Låstad og betjenten ved maskinen. En skjerm på siden viser utslagene som scanneren gir.

OVERSIKT: Skanneren gir kontrolløren et presist bilde av metall i og på kroppen til passasjeren. (Foto: Avinor)

Avinor understreker også at løsningen er sikker; strålingen du utsettes for i skanneren er flere hundre ganger lavere enn fra en mobiltelefon. Likevel får kontrolløren opp et klart bilde.

Den som skal undersøkes, trenger verken løfte armene eller ta av skoene. Det er også med på å forenkle kontrollen for mange passasjerer med nedsatt funksjonsevne.

Men forutsetningen er at du kan stå oppreist; det er ikke mulig å bruke skanneren sittende i rullestol – i hvert fall ikke foreløpig.

Lettelse og befrielse

Aksel Låstad er svært tilfreds med den nye løsningen, som han selv var en av de første til å få ta i bruk.

– Det er en stor lettelse og befrielse å slippe å måtte bli kroppsvisitert fordi det piper i sikkerhetsslusen, sier han til Handikapnytt.

Låstad roser også Avinor for å en lyttende holdning underveis i prosessen. Nå håper han at løsningen vil komme på plass ved flere lufthavner.

André Hjellestad er fagleder for sikkerhet ved Bergen Lufthavn. Han er glad for at den nye skanneren.

– Vi ønsker ikke at noen har en dårlig opplevelse hos oss. Med den nye skanneren er sikkerheten på topp, samtidig som kontrollen er mer komfortabel, sier han.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.