Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Kvinne fotografert bakfra som skal sjekke inn på en flyplass.
MINDRE STRESS: Med et synlig bevis på usynlige funksjonsnedsettelser kan det bli enklere og mindre stressende å reise, tror Avinor. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock, NTB)

Vurderer eget merke for usynlige funksjonsnedsettelser på flyplassene

Avinor vurderer å innføre et solsikkemerke som skal gjøre det enklere for personer med usynlige funksjonsnedsettelser å reise.

Handikapnytt
Publisert 14.09.2023 20:17

(NTB og Handikapnytt:) Avinor vurderer å ta i bruk solsikkeprogrammet på norske lufthavner. Det lar folk med en usynlig funksjonsnedsettelse si fra om det med et enkelt symbol, uten å måtte forklare behovet sitt.

Bergensavisen skriver at solsikkeprogrammet er i bruk i mange land. Kastrup flyplass i København er blant dem som har tatt det i bruk.

Programmet lar folk med en tilstand som ikke er fysisk synlig, gjøre det kjent at de har utfordringer.

Min usynlige rullestol

Irene Ahnéll og Lin Stokke er blant dem som jobber for at det skal bli tatt i bruk i Norge.

– Solsikkebåndet er min usynlige rullestol. Når jeg har det på meg, er det lettere for meg å be om tilrettelegging eller hjelp, sier Stokke til BA.

Hun har binyrebarksvikt, noe som ikke er fysisk synlig. Solsikkesymbolet bærer hun på et bånd rundt halsen.

– Det er ikke kjekt å hele tiden måtte forklare ansatte som skal hjelpe deg, hvorfor du trenger å få gå i familieinngangen i sikkerhetskontrollen eller å møte stygge fra medpassasjerer som tror du sniker, sier Stokke.

Vurderer Kastrups eksempel

Kommunikasjonsrådgiver Helene Wattanapradit Jensen skriver i en e-post til BA at det er til vurdering om Avinor skal ta symbolet i bruk på norske flyplasser.

Hun understreker at det vil ta tid å få til å innføre en slik ordning.

– Det krever at ansatte på lufthavnene har tilstrekkelig opplæring i hva solsikkebåndet betyr og hvordan de skal håndtere et møte med personer som bærer et slikt bånd, skriver hun til BA.

Avinor opplyser at de følger med på hvordan programmet fungerer på Kastrup lufthavn i København.

Ingen særlige rettigheter

Københavns lufthavn Kastrup skriver på sine nettsider at det de kaller solsikkesnoren skal være et signal til flyplassens ansatte om at du som passasjer har behov for ekstra hensyn, tid eller tålmodighet. Dermed blir reisen mindre stresssende.

Passasjerer med ADHD, autisme, demens og andre usynlige funksjonsnedsettelser oppgis som eksempler på dem som kan ha nytte av solsikkesnoren.

Samtidig understreker Kastrup-ledelsen at solsikkesnoren ikke gir noen særlige rettiigheter. Den er bare et signal til personalet og andre passasjerer at man trenger litt ekstra bistand.

Derfor vil ikke Kastrup garantere at bærere av merket kommer raskere gjennom innsjekk eller sikkerhetskontrollen.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.