Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Tonje Brenna.
NYTTIG OG VIKTIG: – Nå finnes det et nytt oppslagsverk som man kan se i, enten man står overfor dilemmaer i et klasserom eller om det er noe annet man lurer på. Jeg er rett og slett veldig glad for denne nye veilederen, sier Tonje Brenna. (Foto: Terje Bendiksby, NTB)

Ny veileder skal sikre bedre skolegang for barn med Downs syndrom

På verdensdagen for Downs syndrom tok Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) imot en veileder for inkluderende opplæring.

Preben Brækstad, NTB
Publisert 21.03.2023 15:05

 

(NTB:) Det er fagrådet til Norsk nettverk for Downs syndrom (NNDS), med prosjektleder Karianne Hjørnevik Nes, Ieva Kuginyte-Arlauskiene og Karen Knudsen Synnes i spissen, som har utarbeidet veilederen.

– Målet er å forbedre utdanningsmulighetene for barn og unge med Downs syndrom og samtidig sikre alle rett til likeverdig og inkluderende opplæring, sier styreleder i NNDS, Randi Ødegaard, til NTB om grunnlaget for den nye veilederen.

– En stor dag

– Det ligger mye stolthet i å levere denne veilederen, og det er mye hardt arbeid som ligger bak. Det er et solid dokument som vekker nysgjerrighet hos statsråden og departementet, så det er helt klart en stor dag for oss, sier Ødegaard.

Målet er å forbedre utdanningsmulighetene for barn og unge med Downs syndrom og samtidig sikre alle rett til likeverdig og inkluderende opplæring.

Det kan kunnskapsministeren skrive under på.

– Jeg er veldig glad for at NNDS og disse damene har gjort denne jobben. Både for at de har med seg noen verdifulle erfaringer, og for at de har laget en tydelig veileder som jeg tror mange kan ha nytte av, understreker Brenna overfor NTB.

Noe av det veilederen peker på, er at man gjennomgående stiller for lave krav og har for få forventninger til mennesker med funksjonsnedsettelser. Å bli mer bevisst på dette, tror kunnskapsministeren er nyttig.

Håper veilederen vil være nyttig

– Vi håper veilederen blir godt brukt på alle plan og en portåpner for diskusjon. Samtidig håper vi foreldre føler de har fått et nyttig redskap og at den kommer til god nytte i skolevesenet, sier Ødegaard.

Det er fagrådet som har skrevet veilederen helt enig i.

– Vi vet at altfor mange barn med Downs syndrom ikke får den samme opplæringen som sine jevnaldrende. Det fører til at få går ut i arbeid etter endt utdanning, og det er ikke ønskelig for noen, sier Hjørnevik Nes.

NNDS mener det er viktig å rette oppmerksomheten mot kvaliteten i opplæringen til mennesker med Downs syndrom, og at det er en helt avgjørende inngangsport for et deltakende liv som samfunnsborger.

(©NTB)

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.