Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bilde av lader som kobles til en elektrisk bil.
SPENNINGEN STIGER: Både Elbilforeningen og SV forventer at Nav tilbyr nullutslippsalternativer i den nye bilavtalen som kunngjøres etter planen 1. november. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Øker elbil-presset mot Nav

Fra Løvebakken og Elbilforeningen kommer stadig sterkere forventninger til at Nav gir funksjonshemmede mulighet til å kjøre utslippsfritt.

Ivar Kvistum
Publisert 19.10.2021 12:11

Nav er på overtid med å kunngjøre hvilke biler som skal tilbys bevegelseshemmede de kommende årene.

Les mer: NAV BRYTER SIN EGEN FRIST FOR NY BILAVTALE

I anbudskonkurransen som ligger til grunn for avtalen som ventelig kunngjøres 1. november, er det ingen åpning for utslippsfrie alternativer for annet enn de minste bilene.

Nav må være forpliktet

Men presset øker mot Nav om å tenke nytt.

På Stortinget har SVs representant Lars Haltbrekken stilt et skriftlig spørsmål om anbudet som skal inngås 1. november, vil «tilstrebe å innfri kravet om at det offentlige skal velge nullutslippsbiler fra 2022».

– Nav er en stor statlig institusjon som dermed også må være forpliktet til å følge opp de tiltak som Stortinget bestemmer i møte med klimakrisen. Målsetningen om nullutslipp bør også gjelde for biler i Nav, for mennesker med funksjonsnedsettelser og med behov for bistand til bilinnkjøp, skriver Haltbrekken i spørsmålet.

Han mener det er viktig at Nav sikrer seg erfaring med elektriske biler, siden utviklingen går raskt.

Etterlyst miljøkrav

Haltbrekken viser til at Norsk elbilforening og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon har etterlyst miljøkrav i anbudet.

– FFO viser til at de har mottatt flere henvendelser fra personer som ønsker å velge utslippsfritt, men som ikke har mulighet til dette i dag, skriver Lars Haltbrekken.

Spørsmålet var rettet til den tidligere arbeids- og sosialministeren Torbjørn Røe Isaksen. Hans etterfølger i Ap/Sp-regjeringen, Hadia Tajik, har ennå ikke besvart spørsmålet.

Det er ikke første gang at SV har etterlyst en mer offensiv elbilsatsing i bilstønadsordningen til funksjonshemmede. Tidligere i år hevdet daværende vararepresentant Eirik Faret Sakariassen at regelverket er diskriminerende overfor funksjonshemmede som ønsker å kjøre nullutslippsbil.

Les mer: SV: DISKRIMINERENDE MANGEL PÅ UTSLIPPSFRIE NAV-BILER

Tvunget til diesel

Også Norsk elbilforening legger press på Nav. I et oppslag på foreningens nettsider har de intervjuet Håvard Ravn Ottesen, som kritiserer at han er henvist til å kjøre dieselbil.

Ottesen er far til 11 år gamle Anders, som bruker rullestol. Han er dessuten medlem i det sentrale brukerutvalget i Nav Hjelpemidler og tilrettelegging.

– Jeg og min familie, og flere andre med barn eller ungdom med funksjonshemning, venter på en mulighet for å ta del i det grønne skiftet, sier Håvard Ravn Ottesen i oppslaget på Elbilforeningens nettisder.

Tajik må på banen

Foreningen forventer at Hadia Tajik (Ap) kommer på banen som ny statsråd for dette området.

– Nå har Arbeiderpartiet turnert i valgkampen med budskapet om at folk fortjener en rettferdig klimapolitikk. Da må den nye arbeids- og sosialministeren, Hadia Tajik, være tydelig overfor Nav og sikre at også folk med funksjonsnedsettelser kan få muligheten til å ta egne grønne valg og bidra til å redusere utslipp,  sier Unni Berge, kommunikasjonsleder i Elbilforeningen, i oppslaget.

Hun kritiserer at Nav har lagt seg på en altfor passiv linje ved å låse seg til fossile drivlinjer i bilene, kanskje de neste fire årene.

–   Norge har vært verdensledende på elektrifisering, og nå bør Norge også være verdensledende på å tilpasse elbil til mennesker med funksjonsnedsettelser, sier Berge. 

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.