Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Marianne Borgen.
FATTIGDOMSBEKJEMPELSE: Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) krever tiltak mot økte forskjeller i Oslo. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Ordfører Borgen ber regjeringen minske forskjellene i Oslo

Regjeringens kutt i arbeidsavklaringspenger, bostøtte og overgangsstønad bidrar til å skape mer fattigdom i den byen hvor forskjellene allerede er størst, mener Oslos ordfører, Marianne Borgen.

Av Handikapnytt
Publisert 21.05.2019 09:15

(NTB:) Ingen byer i Norge har større sosiale forskjeller enn Oslo. Nå krever ordfører Marianne Borgen (SV) at regjeringen stiller opp for hovedstaden.

Forskjellene i Oslo skiller seg klart fra resten av landet, viser en fersk rapport SV har fått utarbeidet. Funnene bekymrer byrådspartiet, som hevder det kun har begrensede muligheter til å sette inn tiltak for å bekjempe forskjellene.

– Fortvilende

Ordfører Marianne Borgen (SV) mener ansvaret ligger hos regjeringen.

– Det er fortvilende for meg som bypolitiker å jobbe for mindre forskjeller når regjeringen bidrar til å øke dem. Folk kastes ut i økonomisk usikkerhet på grunn av kuttene i arbeidsavklaringspenger, bostøtte og overgangsstønad, sier Borgen.

Folk kastes ut i økonomisk usikkerhet på grunn av kuttene i arbeidsavklaringspenger, bostøtte og overgangsstønad.

Nettoformuen i bydel Vestre Aker er nesten 200 ganger høyere enn i bydel Grünerløkka. Mens 4 prosent på Slemdal bor i fattige familier, er tallet nesten 58 prosent på Grønland, viser rapporten, som legges fram tirsdag.

Tiltakene SV foreslår, omhandler områdeløft, bruk av eiendomsskatt til velferd, ny boligpolitikk, gratis aktivitetsskole, profittfri velferd, organisert arbeidsliv og en bedre skole.

– Drøy beskyldning

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) reagerer på utspillet fra Borgen.

– Å beskylde noen for å kaste mennesker ut i fattigdom er drøyt. Generelt er forskjellene relativt små i Norge, og regjeringens klare mål er at de skal fortsette å være små. Dette jobber vi for hver eneste dag, skriver hun i en e-post til NTB.

Generelt er forskjellene relativt små i Norge, og regjeringens klare mål er at de skal fortsette å være små. Dette jobber vi for hver eneste dag

Hun fastholder at det var nødvendig å stramme inn på ordningen med arbeidsavklaringspenger. Mange som aldri var ment å havne på denne midlertidige ordningen, har stått i den i mange år, mener Hauglie. Samtidig påpeker ministeren at regjeringen har økt bostøtten betydelig for barnefamilier.

– 18.000 barnefamilier får opptil 8.000 kroner mer i bostøtte hvert år. Dette er et treffsikkert tiltak i kampen mot fattigdom, og vil skape en tryggere hverdag for utsatte familier. Regjeringen har i tillegg styrket kommuneøkonomien betydelig, noe Oslo i høyeste grad har nytt godt av, sier hun.

SV er i mindretallsbyråd sammen med Arbeiderpartiet og Miljøpartiet De Grønne. Partiene har nærmere halvparten av plassene i Oslo bystyre.

(©NTB)


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.