Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Dronebilde som viser Pyeongchang ovenfra, med alpintbakkene i bakgrunnen.
VINTERLEKER: Overiktsbilde over anleggene i Pyeongchang, Sør-Korea. (Foto: Pyeongchang 2018)

Paralympics skal løfte Sør-Koreas usynlige funksjonshemmede

Lekene i Pyeongchang kan ikke regnes som vellykkede uten at også Paralympics blir en suksess, erklærer Sør-Koreas førstedame, Kim Jung-sook. Norges tropp teller 30 utøvere.

Ivar Kvistum
Publisert 27.02.2018 11:19

OL er over, men fredag 9. mars braker det løs med Paralympics i Pyeongchang, Sør-Korea.

I dagene fram til 18. mars skal funksjonshemmede vinteridrettsutøvere fra hele verden sette hverandre i stevne.

Ifølge arrangørene selv tegner det til å bli et historisk stort vinter-Paralympics, med cirka 25 000 tilreisende deltakere – hvorav 1500 utøvere og ledere – fra mer enn 50 land.

Blant dem er Nord-Korea, som deltar i vinter-Paralympics for aller første gang. Delegasjonen fra det isolerte nabolandet teller 150 personer, med utøvere, supportere, journalister og en gruppe med artister.

Nord-Korea debuterte i paralympisk sammenheng med å sende én utøver til sommerlekene i London i 2012, og to til Rio De Janeiro i 2016.

30 norske utøvere

Den norske troppen til Paralympics teller 30 utøvere, inkludert parahockeylandslaget. Norge stiller i alpint, curling, langrenn, skiskyting og snowboard, foruten hockey.

Velkjente Birgit Skarstein er tatt ut i langrenn. Hun deltok også i roing i sommer-Paralympics i Rio.

I magasinet Handikapnytt 01/18, som er ute nå, møter du to andre av langrennsløperne som er med: Vilde Nilsen og Johannes Birkelund. Klikk her for å få tilgang til printutgaven digitalt.

Usynlige funksjonshemmede

Kim Jung-sook, kona til president Moon Jae-in, bruker sin prestisje for å snakke opp Paralympics. Hun har appellert til folk om å støtte opp om Paralympics og vise sin interesse.

– Pyeongchang-lekenes suksess avhenger av at også Paralympics blir vellykket, har Kim uttalt.

Pyeongchang-lekenes suksess avhenger av at også Paralympics blir vellykket.

Hun trekker også fram betydningen som lekene har for funksjonshemmedes status og stilling i Sør-Korea. Dette er et land der funksjonshemmede fortsatt gjemmes bort, og hvor det hører med til sjeldenhetene å se en rullestolbruker i offentligheten.

I 2014 var Handikapnytt i Seoul, Sør-Korea, der vi intervjuet landets mest kjente funkis, professor Lee Sang-mook. Han bruker sin kjendisstatus til å fremme forståelse for funksjonshemmedes menneskerettigheter, men mener det fortsatt er langt fram til fullt gjennomslag.

– Mennesker med funksjonsnedsettelser er ikke synlige i Korea, sa han til Handikapnytt.

Mennesker med funksjonsnedsettelser er ikke synlige i Korea.

Mål på menneskerettigheter

Kanskje er det et tegn på at landet beveger seg i riktig retning når førstedamen i sitt engasjement for Paralympics trekker inn menneskerettsperspektivet. I en pressemelding sier hun:

– Nivået på den graden av menneskerettslig beskyttelse og nivået på velferden for funksjonshemmede er en målestokk for kvaliteten på et helt samfunn.

Førstedamen håper derfor at Paralympics vil bidra til å løfte hele landet og det sør-koreanske folket.

PS! Har du sett fotoreportasjen Handikapnytt lagde med norske Paralympics-utøvere foran lekene i Rio i 2016? Klikk på forsiden under:


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.