Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Oversiktsbilde fra møtet.
TYDELIGE INNSPILL: Høyre fikk et klart råd fra deltakerne på innspillsmøtet: Gjør BPA til en statlig ordning, oppsummerer Tove Linnea Brandvik, forbundsleder i Norges Handikapforbund. (Foto: NHF)

Klart innspill til Høyre: BPA må bli en statlig ordning

Det må bli fortgang i det politiske arbeidet med å gjøre brukerstyrt personlig assistanse til et likestillingsverktøy, lød kravet på et innspillsmøtet om BPA på Stortinget. Arrangøren Høyre er helt enig.

Ivar Kvistum
Publisert 20.11.2023 17:20

Mens regjeringen fortsatt bruker tid på å levere stortingsmeldingen om brukerstyrt personlig assistanse (BPA), som flertallet på Stortinget har bestilt, inviterte Høyres stortingsgruppe til et eget innspillsmøte om ordningen onsdag 15. november.

Her møtte funksjonshemmedes organisasjoner, BPA-leverandører og andre aktører for å gi Høyres politikere råd og oppdaterte synspunkter om hva som er viktig å ivareta for å sikre at BPA skal fungere som et likestillingsverktøy.

– Det ble gitt et veldig tydelig budskap til Høyre om at det må bli fortgang i arbeidet med å gjøre BPA til et likestillingsverktøy, sier Tove Linnea Brandvik.

Forbundslederen i Norges Handikapforbund var blant dem som deltok på Høyres innspillsmøte. Hun roser partiet for å ta et slikt initiativ for å holde saken politisk varm.

Krever statlig ordning

Deltakerne på møtet ble tatt imot av både Erlend Svardal Bøe og Tone Wilhelmsen Trøen fra Stortingets helse- og omsorgskomite, foruten Høyres nestleder Tina Bru.

– At partiet stiller med toppolitikere på et slikt møte, er et tydelig signal om at Høyre tar BPA på alvor, påpeker Brandvik.

Høyre ba altså om innspill. Og ifølge Brandvik var det et tydelig og entydig innspill at BPA bør ut av kommunene og bli en statlig ordning for at den skal fungere likt og likeverdig i hele landet.

Det bør også komme på plass et nasjonalt kompetansesenter.

Egen BPA-lov

Stortingsrepresentant Erlend Svardal Bøe merket seg dette. Og selv om han understreker at partiet han representerer, ikke har konkludert i saken, er han klar på hva han personlig mener må til:

– Jeg mener ordningen må organiseres med utgangspunkt i en egen BPA-lov, siden BPA går på tvers av flere sektorer i samfunnet. De ter også viktig å heve kompetansen om BPA i samfunnet, sier han til Handikapnytt.

Erlend Svardal Bøe snakker på møtet

BERØRINGSANGST: Erlend Svardal Bøe (H) var vert for møtet. Han beskylder regjeringen for å ha berøringsangst for BPA. (Foto: NHF)

Berøringsangst

Bøe understreker hvor viktig det er at regjeringen kommer raskt tilbake til stortinget med meldingen basert på BPA-utredningen. Dette er nødvendig for å sikre fortgang. Så langt synes han det har tatt altfor lang tid.

– Det kan virke som om regjeringen har berøringsangst for BPA og dermed trenerer stortingsmeldingen. Det er alvorlig, for om man kommer til at det trengs en egen lov, blir det veldig langt fram før den kan være på plass, sier han.

Han innser at BPA også er en komplisert og vanskelig sak, der ikke nødvendigvis alle er enige.

– Men det kan ikke være et argument for ikke å gjøre noe. Vi må tørre å ta debattene om BPA, saklig og konstruktivt. Det opplevde jeg at vi gjorde på innspillsmøtet, sier han.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.