Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

bilde av setet og styrekonsollet på en Mini Explorer. Joysticken sitter i midten på et bord foran setet. Bordet er dekorert med en tegning av havbunn.
FARGERIKT: Mini Explorer leveres med ulike klistremerker. Det bidrar til inntrykket av at dette er et hjelpemiddel som ikke skiller seg ut i mengden av leker for småbarn. (Foto: Permobil)

Rullestolen som ser ut som et leketøy

Nå kan også de aller minste få utforske omgivelsene på egenhånd – i fargerike, små fremkomstmidler.

Bjørn Kollerud
Publisert 28.06.2021 08:50

Den ser ut som en leke, og det er meningen. Men ikke la deg lure:

Mobilitetshjelpemiddelet Explorer Mini gir muligheter for forflytning og kognitiv stimulering for barn ned til syv måneder, ifølge opplysninger presentert på et webinar av fysioterapeut Kjell Enok Vatne i Permobil Academy.

Mini Explorer er godkjent som medisinsk teknisk utstyr i USA og Europa, og nå står lanseringen i Norge for tur. 

Svenske Permobil har lange tradisjoner med utviklingen av elektriske rullestoler for barn, men nå har man tatt steget ned til de aller yngste.

Den fargesterke «lekebilen» Explorer Mini muliggjør selv-initierende bevegelser og respons, samtidig som de små får mulighet til å utforske omgivelsene på egenhånd.

Bilde av en liten jente som bruker en Mini Explorer.

KLAR FOR UTFORSKNING: Barnet sitter på et sadelsete, som gir en ergonomisk sittestilling. (Foto: Permobil)

Glir inn i omgivelsene

Utfordringen for tradisjonelle el-rullestoler for barn, er nettopp at de ser ut som dette. De er store og skiller seg ut fra omgivelsene i for eksempel barnehager.

Mini Explorer derimot, kan se ut som en hvilken som helst lekebil for babyer og små barn. Både fargevalg, bruk av klistremerker, og ikke minst størrelsen, bidrar til å dempe opplevelsen av at dette er et hjelpemiddel.

Kognitive ferdigheter

Små barn er «programmert» til å utforske omgivelsene. De krabber rundt, for så å reise seg opp i ettårsalderen. For barn med funksjonsnedsettelser er dette ikke en opplagt utvikling.

Men med et hjelpemiddel som Mini Explorer kan de undersøke omgivelsene på egenhånd i oppreist stilling, fra de egentlig er babyer. Det eneste som kreves, er en viss grad av hodekontroll.

Selv små barn raskt lærer seg raskt å bruke joystick-løsningen. Det er bevisst valgt istedenfor en bryterstyring, som hadde blitt for komplisert å bruke for babyer. Joysticken er for øvrig plassert midt på bordet i senter av kroppen, og er lett å gripe.

Lett å ta med

Selve stolen veier 23,5 kilo, noe som er en femdel av det en vanlig elektrisk rullestol for barn veier. Bredden oppgis til 53 centimeter og lengden 62 centimeter.

Under stolen finnes to gripetak, som gjør at den kan løftes av to personer. Det er praktisk ved bæring inn- og ut av en bil.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.