Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bilde av barn som sover på madrassen.
MADRASSEN GJØR JOBBEN: Tidewave-konseptet ble lansert i 2020 for voksne. Nå kommer en vendemadrass for barn opp til 40 kilo. Madrassen krummer seg rundt barnet og beveger seg rolig fra side til side i løpet av en time. (Foto: Tidewave)

Vendemadrassen som er spesiallagd for barn

Norsk innovasjon som legger til rette for bedre netter: En vendemadrass for barn skal både støtte og bevege så man ikke trenger å snu barnet i løpet av natten.  

Bjørn Kollerud
Publisert 24.06.2022 09:38

Den trykkfordelende og reposisjonerende vendemadrassen Tidewave for barn under 40 kilo lanseres nå i Norge.

– Det har vært utrolig gøy å utvikle den. Tilbakemeldingene fra pilottesting hos fagpersoner på institusjoner og testing i private hjem har vært med på å perfeksjonere produktet, sier CEO Bjørn Lorentzen i Tidewave R&D AS.

– Så vidt vi vet er det ingen produkter på det internasjonale markedet som tilbyr en vendemadrass for trykkavlastning og reposisjonering for barn under 40 kilo. Så dette er en verdensnyhet.

Krummer og beveger

Kort fortalt dreier det seg om en madrass som krummer seg rundt barnet og sørger for støtte opp langs sidene, noe som bidrar til å opprettholde en rett posisjon i liggende stilling. Madrassen beveger seg med rolige bevegelser fra side til side opp til 30 grader. Bevegelsene går så sakte at det kan ta opp til en time fra en side til en annen.

– Det betyr at man slipper fysisk vending i løpet av natten, samtidig som de rolige bevegelsene hindrer at barna våkner, forteller Bjørn Lorentzen.

Hjelp mot manuelle vendinger

– Mange barn med nedsatt funksjon og deres omsorgspersoner har utfordringer gjennom hele døgnet. Nettene er ikke noe enklere. Vi leter hele tiden etter bedre løsninger som møter utfordringene vi vet eksisterer, sier Veronica Astrup, produkt- og markedssjef i distributøren Bardum AS, som leverer produktet på det norske markedet.

Så langt har de erfart at vendemadrassen passer til flere diagnosegrupper, som for eksempel barn med CP, spastisk CP uten talespråk, barn med feilstillinger i bena og barn med trykksårproblematikk.

Med vendemadrassen for barn ønsker Bardum å bidra til å unngå manuelle vendinger nattestid.

Gruppebilde

UTVIKLERNE: Tidewave-teamet. Foran fra venstre: Nina Åmodt, Bjørn Lorentzen og Daniela Centone. Bak fra venstre: Arvid Bjerre, Jan Thomas Lende og Andreas Smith. (Foto: Tidewave)

Langt utviklingsprosjekt

Utgangspunktet for utviklingen av teknologien var at Haukeland sykehus i sin tid etterspurte en løsning for trykksår og trykkfordeling hos utsatte pasientgrupper.

Utvikleren Audun Haugs ved Chr.  Michelsens Institutt i Bergen brukte sine erfaringer fra gripeteknologi beregnet på petroleumsbransjen til å utvikle flere prototyper. Da Haugs døde i 2008, ble det en pause.

– Så plukket barnebarnet Ellen Haugs Langvik det opp. Sammen med to medstudenter på Universitet i Stavanger, Bjørn Lorentzen og Nina Åmodt, gikk prosjektet som et studentprosjekt. Det resulterte i etableringen av Tidewave R&D AS i 2017, forklarer Veronica Astrup.

 På dispensasjon

I 2020 ble Tidewave vendemadrass lansert for voksne.

– Da spurte distributør Bardum AS oss om vi ikke kunne starte utviklingen av en barneversjon. Det ble starten på et samarbeid som har resultert i Tidewave for brukere under 40 kilo. Nå håper vi også å få på plass distributører i Sverige og Tyskland i løpet av året, sier Bjørn Lorentzen.

Tidewave for barn er et nytt produkt, og derfor ikke prisforhandlet hos Nav.

– Det finnes i dag ingen kategori for madrasser med slike funksjoner. Det betyr at madrassen kan søkes om på dispensasjon, forteller Bardums Veronica Astrup.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.