Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bilde av snødekket vintervei.
VINTERKLAR: Vi går inn i en krevende årstid for rullestolbrukere. Men det finnes utstyr som gjør det litt enklere. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Slik blir rullestolen din skodd for vinterføre

Snø, slaps, is og kulde. Rullestolbrukernes mest krevende årstid er her.

Bjørn Kollerud
Publisert 17.01.2019 22:36

Vinterføre er krevende for aktive brukere av manuelle rullestoler.

Det vet alle som husker fjorårets vintervær, der snøen lavet ned og bygget brøytekanter så store som snø-tsunamier.

Les mer om fjorårets problemvinter her: RULLESTOLBRUKERE BLIR SPERRET INNE AV SNØ

– Vinter-Norge er en utfordring for brukere av manuelle rullestoler, medgir produktsjef Peter Nielsen i Medema-Gruppen as.

Større framhjul

Det kan være krevende i komme seg frem i snøen, men det finnes løsninger som bedrer fremkommeligheten. Et eksempel:

– Swingbo VTi er en løsning vi har fått gode tilbakemeldinger på. Her er det mulig å feste et stort, svingbart forhjul, som hever de originale fra bakken og gjør stolen enklere å manøvrere i både snø og slaps, sier Peter Nielsen om sitt eget produkt.

Når beslagene på stolen først er montert, kan det store forhjulet enkelt tas bort ved innebruk, og enkelt settes tilbake for utebruk. Det skal ta cirka 30 sekunder å gjøre dette ved hjelp av en utløserkabel på stolens bakside, som aktiveres med ledsagerens fot.

Swingbo VTi er lett i vekt og kan leveres i størrelser både for små barn og til voksne

Vinterdekk og sommerdekk

Medema-Gruppen er ikke alene på markedet med sitt Swingbo VTi. Også andre leverandører tilbyr fronthjulsløsninger for bedret fremkommelighet.

– Vi leverer flere typer fronthjul som festes foran på våre aktivstoler- og barnerullestoler. Disse gir enklere fremkommelighet på vinterføre. For noen kan det også være aktuelt å ha to sett med dekk, slik at man har ett sett kraftige dekk som gjør det enklere å ta seg frem på vinterføre, forklarer markedskoordinator Agnete N. Watnedal i Etac as.

Tøfler på hjulene

Etter en kjøretur i vinterslapset må man til slutt komme seg innendørs. Det finnes løsninger som hindrer at du drar med deg unødig søle, vann og støv fra drivhjulene.

Panthera Norge byr på flere nyttige produkter. Med rullestoltøfler, som du selv kan sette rundt dekkene, unngår du å bekymre deg for at gulvet blir møkkkete. Bonusen er også at dekkene ikke lager lyd mot underlaget.

Produktet finnes i lilla, blå og beige. Hjulovertrekk er også bidragytere til å holde gulvene rene.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende oss for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «støtte til Handikapnytt».

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Din støtte gjør det mulig for oss å fortsette arbeidet. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen oss i redaksjonen

Sikkerhet og vedlikehold

Det er ikke bare sikkerheten du må passe på når det er vinterglatt føre. Stolen krever også litt omtanke vinterstid for å unngå ekstra slitasje. Markedskoordinator Agnete Watndal i Etac as har følgende tips for vinterpleie.

– Manuelle rullestoler bør alltid oppbevares inne. Etter å ha vært ute i vintervær, må man få tørket opp rullestolen i romtemperatur. Daglig vedlikehold som fjerner skitt og smus er viktig, ellers kan dette legge seg i kroker og kriker og gi ekstra slitasje på rullestolen.

Når rullestolen er tørket av, er det lurt å smøre bevegelige deler med teflonspray, fordi denne ikke fryser til i minustemperaturer. Tenk også på at sitteputen bør tas inn i romtemperatur, så ikke skum eller lufttotter fryser til og blir stive, råder hun.

Klikk på bildene i galleriet for å forstørre:

Varm i kulda

Det kan være en kald og våt fornøyelse å bevege seg utendørs i en manuell rullestol på vinteren. Kanskje har du også lyst til å sitte stille og overvære en utendørs julekonsert, eller rett og slett la inntrykket av julegatene sive inn i en stille stund.

Da kan det være nyttig å bruke klær som sørger for en trivelig opplevelse.

Varmeposer i med ekte saueskinn er uovertruffent på kalde dager. Et av flere produkter er Max varmeposer, som leveres av Medema-Gruppen.

De skal være enkle i bruk, og det er mulig å ta bort front-delen av posen med glidelås for å bli sittende på setedelen. Dette gir økt komfort både ute og inne. Posene er forberedt for gjennomføring av belter og kan leveres til alle fra fra små barn til voksne.

Hendene kan også bli kalde. Det finnes hansker som beskytter og gir godt grep. Ultra-Grrripp kjørehansker fra Panthera er designet for aktivitet, sport og vått vær. De har friksjonsbelegg med struktur i håndflate og tommel for ekstra godt grep, og ekstra skinn for holdbarhet.

Det er borrelås for god passform og det bidrar også til å gjøre det enkelt å ta på og av hanskene.

La det regne …

Norsk vinter er ikke bare som på julekortene. Årstiden kan også være våt. Florøbedriften Øytex as tilbyr et bredt sortment av regnklær i pustende, regnbestandige materialer for rullestolbrukere.

Sortimentet inkluderer korte og lange regncaper, regntrekk med arm, jakke og bukseermebeskyttere mot slitasje og skitt, og forede og uforede kjøreposer. Dette er klimabeskyttelse i praksis, sommer som vinter.

Denne reportasjen ble opprinnelig publisert i magasinet Handikapnytts utgave 06/18, som en del av vår temaseksjon om manuelle rullestoler.

Vil du også ha Handikapnytt hjem i postkassa seks ganger i året?  Meld deg inn i Norges Handikapforbund ved å klikke her, eller du kan bli abonnent.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.