Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Amir med rullatoren inne på bussterminalen i Oslo.
RULLATOR-ENTUSIAST: Tv-kjendis, freelance-skuespiller, samfunnsdebattant og nestleder i Norges Handikapforbunds Ungdom i Oslo, Amir Hashani, anbefaler rullatoren som et hjelpemiddel til alle som trenger ekstra støtte for å komme seg frem. (Foto: Ivar Kvistum)
Amir Hashani rullator web 1

Slik velger du riktig rullator

Slik velger du riktig rullator

Rullatoren gir Amir Hashani (30) en følelse av frihet som han ikke får med den elektriske rullestolen. Nå er det nytt utvalg på hjelpemiddelsentralen. Så hva er den riktige rullatoren for deg?

Bjørn Kollerud
Publisert 15.05.2020 08:43

Amir Hashani havnet i Fredrik Solvangs debattstudio på NRK etter at han to ganger opplevde – og dokumenterte på video – å bli frakjørt av bussen fordi sjåføren ikke ville legge ut rampen så han kunne komme om bord med sin elektriske rullestol.

Men til tross for at det var som rullestolbruker han havnet på tv, liker Amir helst å bruke rullator når han skal ta seg fram.

Vi våger derfor påstanden at han etter debatten er Norges mest profilerte rullatorbruker, i hvert fall i aldersgruppen 30 år og yngre.

Fantastisk frihetsfølelse

– Jeg har brukt rullator 24/7 i hele mitt liv, og frihetsfølelsen jeg opplever ved å kunne gå og bevege meg på egen hånd er fantastisk, sier Amir.

Han innser likevel at CP-en gjør at han må begrense seg litt, for ikke å bli sliten.

– Rullatoren er definitivt et nyttig supplement til den elektriske rullestolen som jeg også er avhengig av på lengre etapper.

Jeg har brukt rullator 24/7 i hele mitt liv, og frihetsfølelsen jeg opplever ved å kunne gå og bevege meg på egen hånd er fantastisk.

Et spennende liv

Amir Hashani lever et aktivt liv med mange jern i ilden:

– Jeg tenker på meg selv som ung og frisk, en som vil leve livet fullt ut på egne premisser og har gjort mange ting positive ting i livet, på tross av at jeg har CP som tar mye av kreftene. Jeg har gått på dramalinjen på Lundheim folkehøgskole i to år, en fantastisk skole for oss funkiser som trenger hjelp. Jeg har også vært frilans-skuespiller og blant annet hatt en rolle i en Per Gynt-oppsetning. Ikke minst har prøvd meg som fotomodell. Så livet så langt har vært spennende, sier rogalendingen med kosovo-albansk bakgrunn som har gjort Oslo-borger av seg.

Vil greie seg selv

– De fem siste årene har jeg bodd i Oslo, og prøver å greie meg så godt jeg kan på egenhånd. Det er krevende å få til alt jeg ønsker, men jeg har en assistent via BPA-ordningen, som gjør at hverdagen går opp.

– Rullatoren er et uvurderlig hjelpemiddel i hverdagen, selv om jeg også må bruke el-rullestol for å spare på kreftene, sier Amir.

Rullatoren har en annen fordel som rullestolen mangler:

– Den elektriske rullestolen er ganske stor, og jeg kommer ikke til alle steder. Men det kan jeg gjøre ved hjelp av rullatoren.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!

Nytt utvalg hos Nav

Den nye Nav-avtalen på ganghjelpemidler trådte i kraft 1. mars og byr på flere nyheter. Rammeavtalen følger sporet fra tidligere og byr på en blanding av nyheter og produkter som har vært på avtale i opptil 10 år.

I avtalen finnes 27 ulike produkter, og det inkluderer to krykker og spesialiserte treningsprodukter.

En rammeavtale hos Nav innebærer at noen leverandører har vunnet et anbud om å levere produkter gjennom Nav hjelpemiddelsentral de neste to årene, inndelt i ulike kategorier og etter en prioritering som er gitt på forhånd.

I Hjelpemiddeldatasbasen kan du se hvilke ganghjelpemidler som er på avtale (ekstern lenke).

Samlet har rammeavtalen en estimert verdi på 270 millioner kroner, hvis den varer i fire år.

Klikk på bildene i bildegalleriet for å se noen av produktene som nå er på avtale hos Nav Hjelpemiddelsentral.

Sparer på kreftene

Amir Hashani er en erfaren rullatorbruker, og han er spesielt fornøyd med modellen Dolomite Soprano, som leveres av Invacare.

– Jeg har brukt dette hjelpemiddelet i hele mitt liv, og jeg har naturligvis byttet rullator en del ganger. Det gjør at jeg har blitt bevisst på hva som er mitt behov. Jeg har gangfunksjon, og har prøvd krykker også, men det er ikke et aktuelt alternativ for min del. Rullator har bedre stabilitet, og ikke minst går det fortere unna når jeg skal rekke noe.

 Jeg har brukt dette hjelpemiddelet i hele mitt liv, og jeg har naturligvis byttet rullator en del ganger. Det gjør at jeg har blitt bevisst på hva som er mitt behov.

– Nå har jeg en ganske bred rullator som jeg opplever som veldig stødig. Jeg liker å gå tur i Slottsparken, og det er litt ujevnt underlag og terrenget heller også litt. Rullatoren gir meg god balanse og en trygghetsfølelse, rett og slett. De store hjulene ruller også fint over ujevnheter, sier han.

Setehøyden på akkurat denne modellen passer også Amir godt.

– Det er komfortabelt å sette seg og ta en pause når jeg trenger det. Hjulene kan låses, så jeg er ikke redd for at den skal bevege seg når jeg sitter. Assistenten min kjører meg også ofte rundt i rullatoren. Det er en perfekt løsning når man er sliten. Ikke minst er det bra at rullatoren kan slås sammen, når jeg skal kjøre taxi, eller er på tur i bilen med assistenten min.

Amir på en bussholdeplass med rullatoren.

RUNDT I BYEN: Amir Hashani liker å bruke rullatoren når han skal ta seg rundt i byen, i hvert fall på kortere strekninger. (Foto: Ivar Kvistum)

Amirs råd til andre er derfor:

– Spar på kreftene. Bruk gjerne en rullator i kombinasjon med elektrisk rullestol, hvis du har gangfunksjon. Kroppen trenger å strekke seg ut og det gir energi å bevege seg til fots.

Amirs rullatortips

Dette mener Amir Hashani du bør tenke over og sjekke når du skal anskaffe deg en rullator:

* Hvor skal du bruke hjelpemiddelet? Ute, inne, eller trenger du en rullator til allround-bruk?

* Skal du bruke rullatoren din utendørs på ujevnt underlag, bør du sjekke at den er stødig og stabil.

* Hjulene er viktige. Skal du bruke rullatoren på ujevnt underlag, trenger du store hjul. Dette gjør også fremkommeligheten på vinterstid bedre.

* Trenger du å hvile deg? Sjekk at rullatoren har sittemulighet i komfortabel høyde tilpasset din kropp.

* Skal du ta med deg rullatoren i bil? Sjekk at den er lett å slå sammen.

***

Denne reportasjen ble først publisert i magasinet Handikapnytt 02/20.

Som medlem i Norges Handikapforbund mottar du magasinet seks ganger i året. Abonnementet er inkludert i medlemskontingenten.

Klikk her for å bli medlem.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.