Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bilde av knyttet mannsneve.
Caucasian angry and aggressive man threatening with fist.

Sparket rullestolbruker i hodet og truet med å drepe ham

Helt uten forvarsel ble rullestolbrukeren sparket så hardt bakfra at han falt ut av stolen. Sparkingen fortsatte mens han lå på bakken, helt til vektere fikk stanset den 55 år gamle gjerningsmannen.

Ivar Kvistum
Publisert 10.07.2020 19:23

Voldshendelsen fant sted på utestedet «Skipperstuen» i Bergen i fjor sommer.

Nå er den 55 år gamle gjerningsmannen dømt i Bergen tingrett til seks måneders fengsel for grov kroppskrenkelse og trusler.

Rullestolbrukeren forklarte i retten at han var i Bergen sentrum denne kvelden for å selge blomster utenfor «Skipperstuen» Han hadde fått lov til å bruke toalettet på utestedet.

På vei inn den trange gangen mot toalettet ble han sparket bakfra, slik at han falt ut av stolen og slo hodet i veggen.

Slag og spark

Mens han lå nede, ble han sparket flere ganger i overkroppen og mot hodet.

Et vitne, som jobber i baren på utestedet, forklarte at den tiltalte 55-åringen satte hendene mot veggen på hver side av gangen slik at han skulle få mer kraft i sparkene.

Han skal ha vekslet på å sparke og slå med knyttneven mot ansiktet.

Rullestolbrukeren ble sendt til sykehus etter voldshendelsen. Han fortalte retten at han hadde sterke smerter i hodet og den ene skulderen i halvannen måned etter hendelsen.

«Knust trynet på han i rullestol»

55-åringen ble tatt hånd om av vektere på utestedet som varslet politiet. Etter at han ble pågrepet og tatt med av politiet til legevakten og deretter til arresten, kom han med flere trusler mot mannen i rullestol:

«Hvis dere hadde sluppet meg ut, skulle jeg knust trynet på han i rullestol», skal han ha sagt.

Og videre:

«Jeg hadde håpet at jeg hadde drept ham».

Karakter av overfall

I retten forklarte 55-åringen at han hadde snakket med et par rumenske kvinner inne på utestedet. De skal ha reagert med frykt da rullestolbrukeren kom inn. 55-åringen forklarte at han hadde gått bort til rullestolbrukeren for å snakke med ham. Da skal han ha kommet med trusler, noe som provoserte ham til å slå ham i ansiktet.

Men denne forklaringen har retten overhodet ikke festet lit til. I stedet har retten lagt til grunn at volden skjedde uten noen foranledning og var helt uprovosert.

Det hadde «karakter av overfall», som det heter i dommen.

Den fornærmede har forklart at aldri hadde hatt noen kontakt med tiltalte før han ble sparket ut av rullestolen bakfra.

55-åringen hadde drukket alkohol da hendelsen fant sted, etter eget utsagn sju–åtte 0,4-litere med øl.

«Forsvarsløs person»

Tingretten har vurdert kroppskrenkelsen som grov også fordi den er «begått mot en forsvarsløs person».

«Retten viser til at fornærmede satt i rullestol, mens tiltalte er en voksen mann i normal størrelse mht høyde og vekt. Retten viser videre til at fornærmede ble liggende på gulvet uten å kunne komme seg opp i rullestolen igjen uten hjelp. Fornærmede kunne dermed ikke komme seg bort fra stedet og hadde ikke annet valg enn verne seg med hendene mot tiltales gjentatte slag og spark», heter det i dommen.

Angst og smerter

55-åringen ble også dømt for truslene han framsatte etter pågripelsen og fester ikke lit til forklaringen om at det var «tjuaguttsnakk».

«Disse uttalelsene er etter rettens vurdering utvilsomt egnet til å fremme alvorlig frykt for voldshandlinger også fremover i tid. Retten viser her også til at fornærmede, etter tiltaltes handlinger, har slitt med angst i tillegg til smerter», heter det i dommen.

I tillegg til dommen på seks måneders fengsel er 55-åringen dømt til å betale 3000 kroner i saksomkostninger. Beløpet er fastsatt ut fra mannens evne til å betale.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.