Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrett av Celina Hagen foran en ordsky med blant annet ordet likestilling.
KAMP PÅ SNAP: Celina Hagen, prosjektleder for Hverdagsdiskrimineringen og Funkisbanden. (Foto: Jorunn Lossius)

Tar kampen for likestilling til sosiale medier

Gjennom sosiale medier skal Funkisbanden bli Handikapforbundets synligste frontfigurer i kampen for likestilling.

Britt Knutsdatter Arnhøy
Publisert 28.06.2021 16:39

Funkisbanden består av ni medlemmer som skal gå i front for likestillingskampen ved å endre folks holdninger.

OPPDATERING: Medlemmene i Funkisbanden ble offentliggjort på et Facebook-event med samtaler og historier tirsdag 29. juni. Les mer: HER ER BANDEN SOM SKAL UT OG KNUSE FORDOMMER

Hva banden skal gjøre og hvordan de skal gjøre det, får du vite allerede her:

De ni utgjør en fast gjeng som skal rullere på å styre en Snapchat-kanal ved samme navn. Der skal de gi folk innblikk i barrierer og diskriminering de opplever i hverdagen. Målet er å åpne folks øyne og få med folket i kampen for likestilling.

Holdninger i samfunnet

– Det er veldig mange som ikke tror eller er klar over at mennesker med funksjonsnedsettelse blir diskriminert, fordi det er så vanlig at man tror det skal være sånn, forteller Celina Hagen.

Dette handler om holdninger i samfunnet, mener hun.

– Politikken er utformet slik at funksjonshemmede blir behandlet som pasienter og brukere, fremfor likestilte borgere. Funksjonshemmede er ikke representert i samfunnet på lik linje med alle andre, dette gjør noe med folks holdninger om hva som er vanlig. Vi vil ha en bande som tar med folk inn i sine vanlige hverdager, inn i typiske situasjoner fra dagliglivet. Vi skal bli kjent med dem, sånn at folk kan se, forstå, våkne og være med å protestere.

Må synliggjøre

Hun er prosjektleder for «Hverdagsdiskrimineringen», som Funkisbanden er en del av. Det hele i regi av Norges Handikapforbund. Prosjektet har fått midler av Bufdir.

Noen ganger vil Snap-gruppa ta for seg aktuelle temaer. Noen ganger er særskilte saker i søkelyset politisk, og da vil de bidra til å løfte dem. Noen ganger blir det gjestesnappere. Det hele dreier seg om å synliggjøre både menneskene, diskrimineringen og likestillingskampen.

Snu skammen

I tillegg til Funkisbanden satser prosjektet på formidling av historier også på Facebook-siden «Hverdagsdiskrimineringen».

– Vi vil snu skammen og rette søkelyset på de som diskriminerer, og ikke motsatt, sier Hagen.

Hun minner om NHFs slagord: Vår historie – Vår felles kamp. At kampen handler om å få muligheten til å gå på skolen, komme i jobb, være med venner, ha en fordomsfri barndom og leve et fritt og selvstendig liv.

– Dette er ikke en kamp om særrettigheter. Det er en kamp om hva slags samfunn man vil ha. Vi skal ikke ut og finne løsninger, men vise hvordan samfunnet er, slik at folk blir med oss i kampen for å endre det, sier Celina Hagen.

Dette er ikke en kamp om særrettigheter. Det er en kamp om hva slags samfunn man vil ha.

Lansering med samtaler

Startskuddet for Funkisbanden blir på Facebook live tirsdag kveld klokka 18. Alle kan delta.

På lanseringen blir det samtaler rundt temaet «Kan historien endre fremtiden?» med kampanjeleder i Redd Barna Ane Aamodt, advokat, partileder og pappa Geir Lippestad og prosjektleder for Redd barna/NHF-prosjektet «Fritid uten fordommer» Martine Eliasson. Samtalen ledes av generalsekretær i Norges Handikapforbund Sunniva Ørstavik.

Det blir også samtaler rundt temaet «Nytt liv, nye briller?»

De som har blitt funksjonshemmet i voksen alder beskriver det ofte slik: «Plutselig så jeg alle barrierene og måtte ta stilling til hvilket tog jeg fikk lov å ta.» Forbundsleder Tove Linnea Brandvik i NHF, kunstkritiker og forfatter og Bjørn Hatterud, Hege Tegler og Hannah Lunden reflekterer over hvordan nye briller kan endre samfunnet.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.