Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Tom Atle Steffensen poserer i rullestol med prisen foran en stand med World Chefs-plakat.
ARBEID SOM LEGGES MERKE TIL «The rolling chef» Tom Atle Steffensen er tildelt presidentmedaljen fra det internasjonale kokkeforbundet for sin innsats for at funksjonshemmede skal kunne jobbe i kokkeyrket. Det skjedde under kokke-VM i Luxembourg. (Foto: Per Magne Dalen)

Tom Atle Steffensen hedret med høythengende pris

Kokken «The rolling chef» Tom Atle Steffensen er tildelt presidentmedalje fra den verdensomspennende kokkeorganisasjonen World Chefs. Den henger høyt. Og gir guts til videre arbeid.

Britt Knutsdatter Arnhøy
Publisert 05.12.2022 09:07

Tom Atle Steffensen får prisen for innsatsen for at flere funksjonshemmede skal kunne jobbe i kokkeyrket.

– Og det gjelder alle funksjonshemmede, ikke bare de i rullestol, poengterer prisvinneren, som er svært takknemlig for tildelingen.

– Dette er veldig stort. Det er den høyeste prisen man kan få som kokk uten å konkurrere, sier han til Handikapnytt.

Dette er veldig stort. Det er den høyeste prisen man kan få som kokk uten å konkurrere.

Legges merke til

Tom Atle Steffensen har vært kokk i hele sitt yrkesaktive liv og vært aktiv med i Norske Kokkers Landsforening Sørlandet. Etter en ulykke i 2000 ble han lam fra livet og ned. Det stoppet ikke engasjementet for kokkefaget, men ga ham et annet fokus. Arbeidet hans som «The rolling chef» har blitt lagt merke til i hele verden.  

Ser resultater

Tom Atle Steffensen

FLERE: Kokk Tom Atle Steffensen arbeider for at flere funksjonshemmede skal kunne jobbe i kokkeyrket. Nå er han hedret for innsatsen. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Steffensen bruker sine erfaringer opp mot funksjonshemmende og deres organisasjoner

i Norge og holder kurs sammen med profesjonelle kokker. Målet er at flere med funksjonshemninger, både rullestolbrukere og andre, skal få jobbe i faget.

Og han ser resultater. Flere bedrifter har begynt å ta inn funksjonshemmede i faget, selv om det fremdeles er mye å gå på.

Ekspertisen

Internasjonalt har han også merket endring til det bedre siden han begynte innsatsen for mangfold i kokkeyrket. Steffensen er mye rundt på konferanser i utlandet. Han ser blant annet at det stadig blir mer tilrettelagt.

Land som vil søke for å få tildelt ulike kokkearrangementene, snakker nå med Tom Atle og hører hva de bør gjøre for å tilrettelegge.

Tålmodighet er en dyd

– Prisen gir meg mer guts til å holde på. Det er av og til litt slitsomt når ting tar tid. I denne jobben må man gå mange runder, og jeg har lært meg at tålmodighet må til.

Det er ikke så mye tålmodighet ellers i kokkeyrket, bekrefter Steffensen.

– Men etter at jeg skadet meg, har jeg motvillig lært meg det, he-he!

Brer om seg

Steffensen holder også ulike typer matkurs, for eksempel «Fast i fisken», som ble arrangert i Kristiansand i høst i regi av Landsforeningen for ryggmargsskadde (LARS). Der møttes en rekke funksjonshemmede som ville lære mer om ernæring og matglede. Mer konkret: Få inspirasjon og lære hvordan man kan lage mat med litt tilrettelegging og finne matgleden sammen.

– Nå prøver jeg å få flere land å adoptere dette.

Neste stopp er en konferanse med Nordisk kjøkkensjef føderasjon i Sverige.

–En ære

World Chefs er den største verdensomspennende kokkeorganisasjonen satt sammen av 110 nasjonale kokkeorganisasjoner.

Steffensen fikk overrakt prisen da han var til stede under kokke-VM i Luxemburg nylig. President Thomas A. Gugler i The World Association of Chefs’ Societies var full av lovord om den hardtarbeidende kokken og betegnet det som en stor ære å overrekke presidentens medalje, ifølge en pressemelding fra Norske Kokkers Landsforening.

Motiverer og inspirerer

– Det er viktig å sende ut en beskjed: Du mistet aldri din lidenskap for bransjen. Du trodde alltid på kraften i kokkejakken. Du gjorde en stor endring i ditt liv og du motiverer unge matinteresserte. Jeg vil takke deg for så mye for dette, sa president Thomas A. Gugler i under overrekkelsen.

 

 


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.