Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrett av Steffensen med kokkelue
GJENNOMBRUDD: Tom Atle Steffensen fryder seg over at det endelig er klart for para-VM i kokkekunst. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Drømmen om kokke-VM for funksjonshemmede blir virkelighet

– Jeg er veldig glad! Nå er vi endelig i gang, sier Tom Atle Steffensen begeistret. Til sommeren skal funksjonshemmede endelig få konkurrere i verdensmesterskapet for profesjonelle kokker.

Ivar Kvistum
Publisert 11.03.2020 13:38

Han har arbeidet for dette i mange år, Tom Atle Steffensen fra Kristiansand.

En ulykke i 2000 satte en stopper for fulltidsjobb som kjøkkensjef. I stedet ble han «The Rolling Chef» og har reist rundt i verden for å overbevise den globale yrkesorganisasjonen Worldchefs om at de må slippe til funksjonshemmede i verdensmesterskapet for profesjonelle kokker.

VM i St. Petersburg

Da Handikapnytt intervjuet Steffensen for to år siden, hadde han en god magefølelse om at han sto foran et gjennombrudd. Og nå er det her:

I juli skal kokker med funksjonsnedsettelse få konkurrere i VM under Worldchefs Congress & Expo i St. Petersburg i Russland.

– I løpet av arrangementet får vi en egen dag til vår VM-konkurranse. Vi blir en del av det ordinære programmet. Ikke som i Paralympics, der funksjonshemmede får slippe til en uke etterpå, sier Tom Atle Steffensen med et smil.

Vise hva vi kan

Når det endelig er klart for «para-VM» i profesjonell kokkekunst, er det et resultat av at Worldchefs går i samarbeid med «The Culinary Ability Awards».

Dette er en organisasjon som har som formål å endre samfunnets holdninger ved å legge til rette for at kokker med funksjonsnedsettelse får muligheten til å konkurrere og vise hva de kan prestere.

– Vi er begeistret for å få denne fantastiske muligheten til å dele ferdighetene som disse talentfulle menneskene kan bidra med, uttaler Chris Sandford, leder i «The Culinary Ability Awards» i en pressemelding.

Steffensen sitter i rullestol i kokkeklær og holder opp et skilt med «The Rolling Chef».

RULLER VIDERE: Målet er ikke bare å konkurrere. Målet er å endre holdninger, forklarer Tom Atle Steffensen, også kjent som «The Rolling Chef». (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Endre holdninger – åpne jobbmuligheter

Tom Atle Steffensen er nestleder i organisasjonen og skal fronte konkurransen og satsingen både ute og hjemme.

For det handler om mer enn en konkurranse.

– På sikt handler dette om å påvirke industrien til å inkludere funksjonshemmede, sier Steffensen.

Med industrien sikter han til hele det brede feltet av reiseliv, servering og næringsmiddelindustri. Dette er bransjer som er i sterk vekst i hele verden. Det er en stor utfordring å skaffe nok arbeidskraft, samtidig som mange funksjonshemmede står utenfor arbeidslivet.

Et para-vm i kokkekunst vil kunne åpne øynene til folk og påvirke holdninger

– Denne bransjen skriker etter folk. Derfor må vi vise at alle kan bidra og alle trenger en sjanse. Et para-vm i kokkekunst vil kunne åpne øynene til folk og påvirke holdninger, sier Steffensen.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!

Gode eksempler

Han viser til at det allerede finnes gode eksempler på bransjeaktører som viser vei, ikke minst Scandic Hotels som satser bevisst og målrettet på å rekruttere medarbeidere med nedsatt funksjonsevne.

– Jeg liker godt Scandic-programmet og nevner det ofte når jeg er ute, sier han.

Les også: PÅ FN-DAGEN FOR FUNKSJONSHEMMEDE I FJOR SNUDDE LIVET FOR STIFANOS

På lik linje

Når kokke-VM for funksjonshemmede blir arrangert for aller første gang i St. Petersburg 29. juli til 1. august, ser Tom Atle Steffensen for seg at man må være innstilt på å prøve seg litt fram. Det er mye som må legges til rette, når det kommer til tilgjengelighet både under selve konkurransen og med alt rundt.

Men én til ligger fast:

– Disse kokkene møtes med de samme forventningene som de andre, og de skal vurderes av de samme dommerne. Det handler bare om at de har en litt annen måte å lage maten på.

Stor ære

Tom Atle Steffensen har selv vært med på å få presidenten i Worldchefs, Thomas A. Gugler, til å tenne på ideen. Og nå sparer han ikke på fløten:

– For oss i Worldchefs er det en stor ære å kunne inkludere personer med funksjonsnedsettelser og talent for kokkekunst i vår organisasjon og familie, uttaler presidenten.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.