Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Grande, Solberg og Jensen holder pressekonferanse.
SATSER PÅ FUNKSJONSHEMMEDE: Partilederne Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H) og Trine Skei Grande (V) holder pressekonferanse under regjeringsforhandlingene mellom Venstre og regjeringspartiene Høyre og Frp på Jeløy Radio torsdag. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix)

Varsler inkluderingsdugnad for å få flere funksjonshemmede i jobb

Flere funksjonshemmede må komme i arbeid. Dette er blant de viktigste temaene i regjeringsforhandlingene mellom Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre.

Ivar Kvistum
Publisert 04.01.2018 19:35

På en pressekonferanse torsdag ga de tre partilederne Trine Skei Grande, Siv Jensen og Erna Solberg en statusoppdatering fra regjeringsforhandlingene som foregår på Hotell Jeløy Radio ved Moss.

Etter tre dager med forhandlinger understreket de tre at mye gjenstår. Derfor var det ikke mye konkret de hadde å legge fram.

Men de tre gjorde det klart at noe av det aller viktigste for en eventuell trepartiregjering den kommende perioden blir å få flere i jobb.

Og funksjonshemmede er blant de gruppene som særlig trekkes fram:

– Vi vil senke terskelen for deltakelse i arbeidsliv for personer med nedsatt funksjonsevne, eller for de som har pådratt seg hull i CV-en og andre som står utenfor, sa statsminister Erna Solberg.

Arne Lein i Handikapforbundet applauderer de partienes satsing: – VI VIL VÆRE MED PÅ DUGNADEN

Inkluderingsdugnad

De tre partiene som forhandler om å sitte i regjering sammen, er enige om å videreføre og styrke ordninger som lønnstilskudd og arbeidstrening i ordinære virksomheter for å hjelpe flere inn i arbeidslivet.

– Samtidig må vi tenke nytt og større enn bare «tiltaksbiten», sa Solberg og erklærte:

– En ny regjering vil invitere partene i arbeidslivet til en inkluderingsdugnad for å flere i jobb. Dette ansvaret kan ikke bare delegeres til Nav.

Vi må ta arbeidsgiveransvaret i offentlig sektor på alvor. Her må vi erkjenne at offentlig sektor har vært dårligst, dårligere enn mange private. Og det vi må gjøre noe med.

Solberg understreket at staten må gå foran med et godt eksempel:

– Vi må ta arbeidsgiveransvaret i offentlig sektor på alvor. Her må vi erkjenne at offentlig sektor har vært dårligst, dårligere enn mange private. Og det vi må gjøre noe med.

Siv Jensen pekte på utfordringene som samfunnet står overfor, med flere eldre og færre i i arbeidslivet.

– Derfor må alle som kan delta i arbeidslivet, få mulighet for det.

Lær av småbedriftene

Trine Skei Grande erklærte at det for Venstre er viktig å gjøre Norge rausere.

– Å lage en ordentlig inkluderingsdugnad er et skritt i den retningen. En slik dugnad må gjennomsyrer mange felt i den politikken som vi forhåpentligvis legger fram når vi har forhandlet ferdig, sa hun.

Grande trakk fram alle småbedriftene landet. Hun mener store virksomheter bør lære av deres eksempel

– Jeg er imponert av småbedriftene og hvor mange av dem som faktisk bryr seg om å inkludere folk som ellers er utenfor når de skaper arbeidsplasser for seg selv og andre. Den innsatsen fortjener de en stor klapp på skulderen for. Men også store private aktører og staten må være med på dette. Og da trenger vi de riktige virkemidlene.

Har ikke lykkes

Ambisjonene om å få flere funksjonshemmede inn i arbeidslivet, erklæres på et dystert bakteppe.

For eksempel har satsingen på inkluderende arbeidsliv ikke ført til at flere funksjonshemmede i jobb, til tross for at dette er en av IA-avtalens hovedmålsettinger. Like mange står utenfor nå som for ti år siden.

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå er det 87 000 funksjonshemmede som ønsker seg en jobb, uten å få det.

Mens 73 prosent av den totale befolkningen mellom 15 og 66 år er i arbeid, er andelen blant funksjonshemmede bare 44 prosent. Altså under halvparten.

Og dette har holdt seg noenlunde stabilt siden Statistisk sentralbyrå startet med sin arbeidskraftundersøkelse helt tilbake i 2006.

– Vi er for dårlige til å trekke disse menneskene inn, sa Erna Solberg på pressekonferansen på Jeløya.

Verst er det for de unge. De fire siste årene har andelen unge funksjonshemmede i arbeid falt med 10,5 prosent, ifølge Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO).


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.