Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Arne Lein på talerstolen.
KLAR FOR KVOTERING: Forbundsleder Arne Lein, her på talerstolen under NHFs landsmøte i fjor sommer, viser til at organisasjonen er klar for å ta i bruk kvotering som virkemiddel for å få flere funksjonshemmede i jobb. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

– Vi vil være med på dugnaden

Forbundsleder Arne Lein er glad for at regjeringspartiene ønsker en nytenkende inkluderingsdugnad for å få flere funksjonshemmede i jobb. Men han advarer mot å bruke pisk for å få det til.

Ivar Kvistum
Publisert 05.01.2018 17:04

Torsdag kom partilederne Erna Solberg, Siv Jensen og Trine Skei Grande ut fra møterommet hvor de forhandler om en mulig trepartiregjering.

Budskapet var  at de er enige om en storsatsing på å få funksjonshemmede og andre utsatte grupper inn på arbeidsmarkedet.

«Inkluderingsdugnad», kaller de det.

Klikk her for å lese mer om de tre partiledernes kunngjøring: VARSLER INKLUDERINGSDUGNAD FOR Å FÅ FLERE FUNKSJONSHEMMEDE I JOBB

– Vi i Handikapforbundet er gjerne med på dugnaden, sier forbundsleder Arne Lein i Norges Handikapforbund.

Vi i Handikapforbundet er gjerne med på dugnaden.

Sulte folk ut i jobb

Lein er svært glad for at initiativet fra lederne i Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet.

For selv om det ennå ikke er konkretisert hva de kommer til å gjøre, mener han det lover godt at de signaliserer allerede nå at dette er viktig sak dersom de blir enige om en politisk plattform for en trepartiregjering.

– Men når de skal velge virkemidler, vil vi advare mot å bruke pisken, sier Lein, og utdyper:

– Det er viktig at de ikke reduserer trygdeytelser i et forsøk på å sulte folk ut i arbeid. Blant annet da de fjernet forsørgertillegget i uføretrygden, var det ut fra et argument om at «det skal lønne seg å jobbe». Men lang erfaring har vist oss at mange ønsker seg jobb, uten å få det.

Lein viser til at det fortsatt er mange barrierer som hindrer at funksjonshemmede deltar i arbeidslivet, både fysisk og holdningsmessig.

Ærlige om arbeidskapasitet

Arne Lein liker signalene fra statsminister Erna Solberg om at det er nødvendig å tenke nytt, åpent og kreativt for å lykkes med det som ingen har klart før henne: å få betydelig flere funksjonshemmede ut i jobb.

De tradisjonelle «tiltakene» har ikke hatt den virkningen man har håpet på.

– Skal vi være med på dugnaden, må vi være så ærlige at vi ser at det noen ganger er sammenheng mellom nedsatt funksjonsevne og nedsatt arbeidsevne, i hvert fall nedsatt arbeidskapasitet. Derfor må vi ta utgangspunkt i det enkelte menneskets forutsetninger og behov, sier Lein.

Skal vi være med på dugnaden, må vi være så ærlige at vi ser at det noen ganger er sammenheng mellom nedsatt funksjonsevne og nedsatt arbeidsevne, og i hvert fall nedsatt arbeidskapasitet.

Ja til kvotering

Lein viser blant annet til et landsmøtevedtak fra i fjor sommer der organisasjonen tar til orde for nytenkning:

– Blant annet åpner NHFs landsmøtevedtak for kvotering av funksjonshemmede i arbeidslivet, minner Lein om.

Han peker også på flere andre tiltak som kan være en del av løsningen:

Stimulere til flere deltidsstillinger for folk som kombinerer arbeid og trygd.

Hev grensen for hvor mye man kan tjene før trygdeytelser avkortes.

Sats mer på varige lønnstilskudd, funksjonsassistanse på jobben, tilrettelegging av arbeidsplassen og arbeids- og utdanningsreiser.

– Vi må sørge for at både arbeidstakere og arbeidsgivere opplever trygghet for at ordningene vil fungere, påpeker forbundslederen.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.