Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Kjemper for retten til aktiv fritid

Av: Ivar Kvistum
Publisert 19.11.2012 09:22

Uten annen organisasjon i ryggen enn samboer Stine Thunes har Mohammed Etminan (31) tatt opp kampen mot den forhatte 26-årsregelen som stenger voksne funksjonshemmede ute fra idrett og fysisk aktivitet.

 

Tekst: Ivar Kvistum

12. oktober startet Mohammed Etminan og Stine Thunes Facebook-siden «Fjerning av 26-årsregelen ved anskaffelse av fritidshjelpemidler». I løpet av kort tid var siden og budskapet likt av godt over 1000 personer.

– Hvis vi lykkes med dette, vil det hjelpe veldig mange mennesker, sier Mohammed Etminan til Handikapnytt.

Merkbart dårligere helse

Den såkalte 26-årsregelen sier at personer over 26 år ikke får tilgang til aktivitetshjelpemidler fra Nav. De må selv betale fullt ut for kostbart spesialutstyr til trening, aktivitet og fritid.

Dermed blir det en stor økonomisk belastning for voksne funksjonshemmede som ønsker å holde seg i form, komme seg ut i naturen eller drive aktiv idrett.

Konsekvensene av dette har Mohammed Etminan bokstavelig talt kjent på kroppen selv. Etter at han fylte 26 år, har han ikke lenger tilgang til hjelpemidler han trenger for å holde seg i aktivitet.

– Jeg kjenner at jeg er i dårligere form og har mer vondt i muskulaturen enn før, sier han til Handikapnytt.

50 000 for en sitski

Etminan har alltid vært aktiv. Første gangen han fikk 26-årsregelen i fleisen, var da han ble hekta på sitski under et opphold på Beitostølen. Da var Etminan 27 år gammel.

– Da jeg oppdaget at jeg mestret sitski, åpnet seg for meg. Endelig så jeg at dette kunne være en årstid som jeg kunne ha glede av og ikke bare en tid fullt av hindringer. Men da jeg ville søke om en sitski, fikk jeg raskt beskjed om at jeg var blitt for gammel.

En sitski til 50 000 kroner er utenfor Mohammed Etminans økonomiske rekkevidde. Men det er ikke noen kampsak for ham å få den gratis. Aktivisten fra Drammen synes det kan være en god løsning å innføre en egenandel for folk over 26.

Andelen kan tilsvare det andre betaler for tilsvarende sportsutstyr, kanskje 5000 kroner, som er prisen for et par gode alpinski.

– Med egenandel og en ordentlig søknadsprosess vil det være god kontroll på formidlingen av fritidshjelpemidler også til voksne, tror Etminan.

Invitert til Stortinget

Mohammed Etminan og samboer Stine Thunes er overveldet over responsen de har fått på den private Facebook-kampanjen. Samboerparet ble invitert til Stortinget for å møte Buskerud-representant Jørund H. Rytman (Frp).

– Å få komme på Stortinget og snakke om denne saken har vært stort for meg. Samtidig møter jeg også folk som forteller at det har vært liknende kampanjer tidligere, uten at man har lykkes med å endre reglene. Men jeg jeg vil ikke gi meg. Jeg vil gjøre mitt for å holde denne saken varm og synlig.

Håper på Huitfeldt

Facebook-aktivisten fra Drammen har merket seg at arbeidsminister Anniken Huitfeldt har signalisert at hun ønsker å gjøre noe med 26-årsregelen. Men Mohammed Etminan vil ikke ta seieren på forskudd.

– Jeg er redd det bare er noe som blir sagt når mikrofoner og kameraer er på, uten at det blir gjort noe mer etterpå. Men jeg håper jo virkelig at Huitfeldt tar tak i denne saken, sier han.

LES OGSÅ: PÅ TUR I NATUR


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.