Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

– Tror nordmenn ikke kan få funksjonshemmede barn

Av: Ivar Kvistum
Publisert 23.11.2012 16:12

Mange foreldre med innvandrerbakgrunn som får barn med funksjonsnedsettelser, tror ikke dette kan hende etnisk norske foreldre.

 

Tekst og foto: Ivar Kvistum

Faridah Shakoor er primus motor bak nyskapningen Handy Filmfestival, som ble arrangert på Filmens hus i Oslo fredag 23. november. Festivalen setter et særlig søkelys på minoritetsfamilier med funksjonshemmede barn. Film som våpen mot tabuforestillinger, skam og isolasjon.

Shakoor, opprinnelig fra Uganda, er selv mor til et funksjonshemmet barn, en situasjon hun følte seg helt uforberedt på å takle da den oppsto. Hun var vant til å være en god mor. Plutselig var ikke det lenger nok i seg selv.

Og selv om hun etter hvert klarte å finne fram til informasjon og støtte – og ikke minst, bli en ressursperson for andre i samme situasjon – ser hun at mange foreldre med innvandrerbakgrunn sliter tungt når de får et barn med funksjonsnedsettelser.

Isolert fra norsk virkelighet

– Jeg har mange ganger støtt på forestillingen om at dette ikke kan skje med etniske nordmenn, sier Faridah Shakoor til Handikapnytt.

– Det tolker jeg som et tegn på hvor lite integrert disse menneskene er i samfunnet, hvor isolert de lever fra norsk virkelighet. De organiserer seg ikke, og vet ofte ikke om hvilke rettigheter de har, og hva de har krav på av assistanse og hjelpemidler.

Shakoor har flere ganger sett at foreldre med minoritetsbakgrunn heller ikke blir tatt på alvor om de henvender seg til hjelpeapparatet. Språket er dessuten en barriere for mange.

– Og dermed ender de med å slite seg ut.

Tabu på lerretet

Da Faridah Shakoor fikk et funksjonshemmet barn, var hun fast bestemt på å bryte med forestillinger om skam og skyld, en måte å tenke på som lever i mange minoritetsmiljøer. Hun har kjempet fram Handy Filmfestival for å skape en møteplass som løfter tabuforestillingene bokstavelig talt fram i lyset, på lerretet.

– Handy Filmfestival skal arrangeres i november hvert år. Nå har vi fått en avtale med Oslo Kino, slik at vi kan ha regulære visninger i tillegg til konferanser. Vi skal vise både norske og utenlandske filmer som belyser det å ha barn med funksjonsnedsettelser, forteller Skahoor til Handikapnytt.

Skape møteplasser

Selv er hun produsent av en dokumentarfilm som ennå er på pilotstadiet. Kari Berge er regissør.

Filmen handler om familier med funksjonshemmede barn, vinklet gjennom foreldrenes fortellinger, tanker og følelser. I filmen skal vi møte både etnisk norske familier og familier med minoritetsbakgrunn.

– Handikapbevegelsen må skape møteplasser for å bryte ned barrierene som holder personer med innvandrerbakgrunn utenfor. Med Handy Filmfestival ønsker jeg å skape en slik møteplass, hvor film kan gjøre det naturlig å snakke om det som ellers er tabu og for sensitivt, sier Faridah Shakoor til Handikapnytt.

Her kan du se kortfilmen «Annerledesungen» fra Sandefjord kulturskole, en av filmene som ble vist under Handy Filmfestival.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.