Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.
Kartlegger kommunenes rettighetsarbeid
På oppdrag fra Bufdir skal Menon Economics kartlegge gjennomføringen av CRPD i norske kommuner.
– Menon Economics skal spørre kommunene hvordan de jobber med CRPD, først nå i år, og så spør de på nytt i 2025, for å se hvor stor forskjellen er, sier Maren Anna Lervik.
Hun er fagdirektør for likestilling og universell utforming i Barne- ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir). Det er avdeling for kunnskapsstyring i Bufdir som er ansvarlig for prosessen.
Dette skjer samtidig som statsforvalterne har fått ansvar for å formidle kunnskap om FNs funksjonshemmedekonvensjon (CRPD) til kommunene. Statsforvalterne fikk dette ansvaret i fjor, etter at noen pilotkommuner og utvalgte statsforvaltere gikk foran og styrket sin CRPD-praktisering fra 2021.
Samarbeid med statsforvaltere
Menon Economics er i dialog med Bufdir om hvordan de skal kartlegge.
– I utgangspunktet vil vi snakke med alle statsforvalterne, som er tett på tjenestene ute i kommunene. Vi vet at mange statsforvaltere har gjennomført CRPD-kurs, så vi vil se hvordan de hjelper kommunene og få noen hypoteser på bordet om hva som funker godt og dårlig i kommunene, forklarer Simen Pedersen.
Han er samfunnsøkonom og partner i Menon Economics.
Konsulentselskapet har tidligere blant annet gitt ut rapporten «Ståa i norske kommuner», om kommunenes oppfyllelse av lovpålagte oppgaver, og de følgeevaluerer barnevernsreformen. Til CRPD-kartleggingen har de fått med seg førsteamanuensis Kjersti Skarstad ved Oslo Nye Høyskole i prosjektgruppa. Hun har blant annet skrevet boka «Funksjonshemmedes menneskerettigheter fra prinsipper til praksis».
– Jeg er med i alle deler av prosjektet og vil sikre god kompetanse på funksjonshemmedes menneskerettigheter. Jeg vil også peke på hva jeg synes er viktig å kartlegge, basert på hva FN-konvensjonen sier og kunnskap om hvor skoen trykker, sier Kjersti Skarstad.
Alle grunnskoler kartlegges
Simen Pedersen forteller at de vil sende spørreskjema til samtlige rektorer i grunnskolen for å finne ut hvordan de tilrettelegger for funksjonshemmede elever. Videre kan det bli aktuelt å kartlegge kommunenes tilnærming til FN-konvensjonen på systemnivå eller innenfor etater som pleie og omsorg.
– Slik danner vi grunnlag for å forske på hva som kjennetegner kommuner som er gode og dårlige på å oppfylle CRPD. Det er vi opptatt av virkelig å komme til bunns i; er for eksempel de som kaller seg CRPD-kommuner, bedre enn andre? Og hvordan ivaretas CRPD i tjenestene – er det systematiske forskjeller mellom ulike typer kommuner?
En referansegruppe skal ivareta funksjonshemmedes eget perspektiv i prosjektet fra starten, med representanter fra flere av funksjonshemmedes organisasjoner og fra Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO).
Simen Pedersen regner med at den endelige rapporten blir offentliggjort i første kvartal 2026.