Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Menneskerettstale uten funksjonshemmede

Av: Ivar Kvistum
Publisert 19.04.2013 11:11

Funksjonshemmede ble ikke nevnt da utenriksminister Espen Barth Eide skulle liste opp ulike grupper som menneskerettighetene gjelder for.

 

Tekst: Bent Ove Aulid

Da utenriksminister Espen Barth Eide mandag 15. april talte på den internasjonale konferansen om menneskerettigheter, seksuell orientering og kjønnsidentitet i Oslo, la han stor vekt på at menneskerettighetene gjelder alle mennesker:

«Menneskerettighetene er for alle. Dette er et klart og grunnleggende budskap – og det er blitt sagt før. Men vi vil fortsette å gjenta det helt til det blir en realitet. Faktisk er dette den virkelige grunnen til hvorfor vi er samlet her i dag. (…) Alle mennesker er født frie og likeverdige, og menneskerettighetene gjelder for alle personer uansett rase eller nasjonalitet, alder eller kjønn, seksuell orientering eller kjønnsidentitet.»

Mennesker med nedsatt funksjonsevne var ikke blant dem utenriksministeren trakk frem i åpningstalen.

Hva ville feministene sagt?

«Nei, Espen Barth Eide må ta med funksjonsevne!» ropte Sigrun Tømmerås ut over hele Twitter sist mandag, etter at hun hadde lest hva utenriksministeren hadde sagt til de 200 konferansedeltakerne fra 84 land. Mange av dem er menneskerettseksperter og -aktivister.

– Hvorfor reagerte du på utenriksministers Espen Barth Eides opplisting?

– En helt opplagt gruppe var jo utelatt: Mennesker med nedsatt funksjonsevne. Gjett om en del feminister hadde reagert dersom Eide hadde talt om menneskerettigheter og ramset opp «uansett rase» og «uansett etnisitet», men utelatt «uansett kjønn», sier psykisk helse-aktivisten Tømmerås, som i 2008 mottok Ytringsfrihetsprisen innen Psykisk helsevern.

Internasjonal gjennomslagskraft

Det er kun uker siden Stortinget enstemmig samtykket til Utenriksdepartementets forslag om å ratifisere FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne. I den forbindelsen sa utenriksminister Eide:

«Diskriminering av funksjonshemmede er utbredt i mange land. Konvensjonens mål er å rette opp dette. Norsk ratifikasjon er viktig for å sikre at konvensjonen får størst mulig internasjonal gjennomslagskraft.»

Men altså: da utenriksministeren talte om menneskerettigheter noen uker etterpå, var ikke dette perspektivet lenger med. 

Ikke ved enhver anledning

Handikapnytt ville spørre Eide hvorfor han utelot funksjonshemmedes menneskerettigheter i åpningstalen på konferansen i Oslo. Vi sendte utenriksministeren spørsmålet skriftlig, men han svarte ikke. I stedet fikk vi følgende svar fra Utenriksdepartementets presseavdeling:

«Regjeringens menneskerettighetspolitikk vektlegger prinsippet om ikke-diskriminering. Dette fokuset inkluderer alle grupper som er særlig utsatt for diskriminering, uten at hvert enkelt diskrimineringsgrunnlag nevnes ved enhver anledning.» 

Ikke et perspektiv, men lov

Sigrun Tømmerås er ikke imponert over utenriksministerens opptreden:

– Særlig overfor utlendinger er Norge veldig flinke til å tale varmt om menneskerettighetene. Norske politikere snakker gjerne også om menneskerettighetsperspektivet. Menneskerettighetene er ikke et perspektiv! De er faktisk gjeldende rett, det er forpliktende jus, sier hun.

– Norske politikere glemmer visst at internasjonal lov i en del tilfeller står over norsk lov. Det synes faktisk som om norske politikere har lett for å glemme at det finnes mennesker i Norge som dessverre ikke kan ta sine menneskerettigheter som en selvfølge, påpeker Tømmerås.

LES OGSÅ: FORDI DET ANGÅR ALLE

96
800×600

Normal
0

21

false
false
false

NO-BOK
JA
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:»Vanlig tabell»;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:»»;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:»Times New Roman»;}


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.