Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Ungdomsforbund nede for telling

Av: Ivar Kvistum Foto: Ivar Kvistum
Publisert 03.09.2013 16:02

Norges Handikapforbunds Ungdom har ikke maktet å velge ny ledelse og skal nå administreres fra moderorganisasjonen.

Problemene i Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU) er ikke av ny dato. Allerede på landsmøtet for to år siden hadde organisasjonen store problemer med å mobilisere folk til å påta seg de mest sentrale vervene. Likevel klarte man med et nødskrik å stable et underbemannet styre på beina.

På landsmøtet i sommer ble det derimot for vanskelig å komme i mål. I fravær av både valgkomite og aktuelle styrekandidater besluttet derfor NHFU-landsmøtet å kaste inn håndkledet.

KLIKK HER FOR Å DELTA I DEBATTEN OM NHFUs FREMTID PÅ HANDIKAPNYTTS FACEBOOK-SIDE.

Lagt inn under NHF

– De faktiske forhold var at vi ikke hadde noen kandidater, ikke engang nok til å oppnevne en valgkomite, forteller avgått styreleder Halvor Gaustadnes, som selv har nådd den øvre aldersgrensen i NHFUs regelverk.

– Dermed hadde vi to muligheter: Enten erklære NHFU for fallitt og legge ned. Eller legge NHFU inn under Norges Handikapforbund og forsøke å bygge opp et nytt ungdomsmiljø derfra. Heldigvis valgte vi det siste alternativet, sier Gaustadnes.

Dette betyr at NHFU ikke er nedlagt, men at NHFs sentralstyret i hvert fall foreløpig har overtatt ansvaret for ungdomsforbundet og de gjenværende medlemmene, under 1000 i tallet.

Trenger unge pådrivere

– Våre strukturelle problemer har ikke oppstått nå. NHFU har slitt i hvert fall det siste tiåret, sier Gaustadnes, som synes det er vanskelig å peke på noen enkeltstående årsaker til den svake utviklingen.

Den avgåtte NHFU-ederen er imidlertid sikker på at Handikapforbundet taper noe dersom man ikke lenger klarer å opprettholde en levende ungdomsbevegelse.

– Det bør jo være slik at ungdomsforbundet går foran og er pådrivere. De unge skal nappe de eldre i ermet og peke på retningen framover. Uten et ungdomsmiljø er det en fare for at man blir for tilbakeskuende, sier Gaustadnes.

LES OGSÅ: SOMMERENS VÅTESTE EVENTYR

Han føler seg trygg på at NHFs ledelse har forstått dette poenget.

– Jeg vet at sentralstyret i NHF er opptatt av å gjenoppbygge og revitalisere ungdomsmiljøet. Det viktigste Handikapforbundet kan gjøre for å få dette til, er å skape større takhøyde i organisasjonen, sier Halvor Gaustadnes.

LES OGSÅ: VERBAL SKARPSKYTTER

Fakta om NHFU

Norges Handikapforbunds Ungdom ble stiftet i 1979 og er en organisasjon av og for funksjonshemmet ungdom. Hovedmålet er full likestilling for bevegelseshemmede og andre funksjonshemmede. Tidligere var organisasjonen svært slagkraftig og aksjonsrettet.

I sommer arrangerte NHFU tradisjonen tro sommerleir i på Haraldvangen i Hurdal, for ungdom fra 16 til 30 år. Tidligere i år sto ungdomsforbundet bak et seminar om problemene som unge funksjonshemmede møter i arbeidslivet.

NHFU i Handikapforbundets region sørvest har vært og er en pådriver for den årlige Funkisdagen, som alternerer mellom Stavanger og Bergen.

FOR MER INFORMASJON, SE WWW.NHFU.NO


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.