Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Helen Adamson ved tre med Turistforeningens røde T
JOBBER MED TILRETTELEGGING: Rådgiver Helen Adamson i DNT Tilrettelagt er opptatt av å sikre at DNT er på rett spor med sin tilrettelegging. (Foto: Cecilie Sperre Jørgensen)

Test turisthyttenes tilgjengelighet

Nå kan du bli valgt ut til å overnatte og spise gratis på en av hyttene til Den norske turistforening, hvis du samtidig vurderer tilgjengeligheten.

Helge Olav Haneseth Ramstad
Publisert 08.05.2024 15:18

Den norske turistforening (DNT) ønsker hjelp til å vurdere tilgjengeligheten på noen av hyttene sine og til å vurdere hvor god informasjonen om tilgjengelighet er. Derfor inviterer de tre funksjonshemmede til å velge blant 19 hytter hvor de har bedret tilgjengeligheten, og være der i en til to dager.

– Oppgaven deres blir å lese seg opp på hyttene selv på ut.no, hvor hele turplanleggingen skal skje, og melde seg på til å besøke en av hyttene. Mens de er der, skal de kose seg, ta bilder og gjerne filme, sier Helen Adamson.

Hun er rådgiver i DNT Tilrettelagt.

– Etterpå skal de svare på spørsmål om hvor de fant informasjon om hyttene, hvor god informasjonen var og om hytta svarte til forventningene. De kan også komme med innspill til hva vi kan gjøre bedre.

Helen Adamson forklarer at formålet både er å finne ut hvordan de kan bedre tilretteleggingen av hyttene, å finne ut hvordan de kan informere bedre og gjøre tilbudet kjent for andre funksjonshemmede.

– Vi har lite bilder av funksjonshemmede som bruker hyttene. Da er det også vanskelig på gjøre tilbudet kjent, forklarer hun.

DNT har jobbet med tilgjengelighet siden 2021. Nå har de fått midler fra Bufdir til å evaluere nå-situasjonen.

Barnefamilie, ungdom og voksen

For å komme i kontakt med friluftsinteresserte funksjonshemmede samarbeider DNT med en BPA-leverandør i dette prosjektet.

– Vi tok initiativet, men ideen til prosjektet kom vi på sammen, sier Kari Grace Bru i Mio BPA.

Hun oppfordrer alle interesserte til å kontakte henne for å kvalifisere seg til å bli hytte-tester, innen 19. mai. Mio har laget en hytteoversikt med informasjon til dem som ønsker å kvalifisere seg (lenke).

– Vi velger ut tre som for dra på tur: en barnefamilie, en ungdom og en voksen.

Kari Grace Bru er opptatt av barrierefri fritid, men synes det er viktig å ikke gjøre tilrettelegging til noe så skremmende at ingen går i gang med det.

Grimsdalshytta

VELG BLANT 19 HYTTER: Grimsdalshytta i Rondane er en av hyttene du kan velge å teste tilretteleggingen av.
(Foto: Sverre A. Larsen)

Flere hytter blir tilrettelagt

Helen Adamson i DNT innrømmer at få av deres 560 hytter er tilrettelagte.

– Men vi har tiltak på 26 hytter i år, for å gjøre dem bedre tilrettelagt. Vi bruker ikke begrepet universell utforming, for det tror vi ikke er mulig på alle hyttene. Men vi vil at folk på alle funksjonsnivåer skal kunne finne frem til hytter som er tilrettelagt for dem, enten de for eksempel kan gå litt, men har rullestol til avlastning, eller de bruker rullestol fast, sier hun.

Tilbakemeldingene som de får fra testerne, skal DNT bruke til å forbedre informasjonen om hyttene. Konkrete innspill til tilrettelegging er det den enkelte hytteeier som må ta inn i sitt vedlikeholdsarbeid.

– Hyttene eies av 56 selvstendige foreninger, alle med sine planer og budsjetter, forklarer Helen Adamson.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.