Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.
Gi gass! Nå får du sjansen til å kjøre rally med rullestol
28. juni kan du få prøve deg som rallyfører. I terrenggående rullestol. Du og alle andre som har lyst på litt moro, er invitert til Mountain Rally.
Selvfølgelig håper de på fint vær, men det gjør heller ikke noe om søla spruter i svingene når Haglebu Fjellstue og Håptimistforeningen inviterer til historiens første Mountain Rally Rullestol.
Begivenheten finner sted ved Haglebu Fjellstue i Eggedal i Buskerud onsdag 28. juni.
I Mountain Rally Rullestol kan alle som har lyst, få prøve seg i rallyløypa med en barsk, terrenggående rullestol – enten de har en funksjonsnedsettelse eller ikke.
– Her kan alle kaste seg uti det. Mye av poenget er å ha det gøy sammen. I Mountain Rally Rullestol er vi alle på samme nivå, sier prosjektleder og primus motor for arrangementet, Heidi Rygh fra Oslo.
Hun fikk ideen til arrangementet under et opphold på Haglebu. Tidligere har hun stått i bresjen for rullestol-rallyer på Malmøya i Oslo.
Nå, altså, har hun tatt ideen fra fjordkanten til fjells.
Utstyr for tøffe opplevelser
Deltakerne i rallyet kan velge mellom to ulike løyper. En «snill» i flatt terreng som kjøres på idealtid for dem som vil ta det litt rolig. Og en for dem som vil ha en ordentlig utfordring. Her konkurreres det både på tid og på poeng for presisjonskjøring.
Og det er flere varianter av fremkomstmidler å velge mellom: Haglebu stiller sin egen beltedrevne Arctic Trackchair til disposisjon Denne maskinen har en fantastisk fremkommelighet både på sommer- og vinterføre.
Fra Sverige kommer leverandøren Zoomability AB med fire eksemplarer av den ekstremt terrengforserende, firehjulsdrevne nyvinningen Zoom. Permobil stiller også med det beste de har av terrenghjelpemidler.
Og selvsagt er norske Terrengen på plass, det bensindrevne terrengframkomstmiddelet som er kjent for å gi rullestolbrukere mulighet til å forsere krevende og bratte terreng.
Totalt stiller minst 15 ulike leverandører med ulike hjelpemidler som skal kunne åpne friluftslivet for flere.
– På en vanlig hjelpemiddelmesse er det bare et flatt gulv. Her får du en mulighet til å prøve utstyret i sitt rette element, sier Heidi Rygh.
Hanne Sørvaag og Lille Gul
Siden Heidi Rygh fikk ideen til fjellrallyet, har arrangementet bare vokst og vokst. Hun begynte på kjøkkenbenken med null i budsjett. Nå er minst 15 sponsorer og leverandører på plass.
Richard «Mr. Mustang» Andersen blir konferansier. Han har med seg bilen sin, «Lille Gul» – kjent for mange fra Børning-filmene. Og artisten Hanne Sørvaag underholder deltakere og tilskuere med sin trio etter målpassering om ettermiddagen.
Det er ingen værforbehold, ingen inngangspenger og heller ingen forhåndspåmelding.
– Nei, dette er gratis for alle. Og vi ville ikke ha noen påmelding, for da blir det straks så alvorlig, sier Heidi Rygh.
Og om vi blir veldig mange … vel, fjellet er stort!
Det eneste som koster noe, er mat og drikke. Og selvsagt: den som vil overnatte, må bestille på forhånd og betale på vanlig måte.
– Overalt har vi møtt begeistring når vi har fortalt om dette arrangementet, så vi vet allerede nå at det kommer folk. Og om vi blir veldig mange … vel, fjellet er stort! ler Heidi Rygh.
Ut og være crazy
Foruten Haglebu Fjellstue er Marie Hav Lundkvist en viktig samarbeidspartner for arrangementet. Hun er kjent som grunnleggeren av Håptimiststiftelsen, forfatter og foredragsholder.
Lundkvist mener det er svært viktig å utvide og utfordre rammene for hva funksjonshemmede kan gjøre. Også i naturen.
– Ikke alle funksjonshemmede liker å sitte stille og titte på blomster. Det er viktig å kunne komme seg ut og gjøre noe skikkelig crazy, sier hun og viser til hva hun selv får høre og se når hun er ute og holder foredrag.
Ikke alle funksjonshemmede liker å sitte stille og titte på blomster. Det er viktig å kunne komme seg ut og gjøre noe skikkelig crazy.
– På rehabiliteringsinstitusjonene møter jeg særlig unge, nyskadde gutter som er deprimerte fordi de tror at livet er over. Men det trenger det ikke være, og det må de få vite.
Buss fra Oslo
Haglebu Fjellstue har spesialisert seg på å legge til rette fjellopphold for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Å være åsted for Mountain Rally Rullestol er midt i blinken, mener daglig leder Mona Olsen.
Hun venter storinnrykk 28. juni, og det settes opp buss fra Oslo for dem som ikke kjører selv.
– Så langt har vi fått stilt til disposisjon en vanlig turbuss som dessverre ikke er tilrettelagt. Men vi har rullestoler til disposisjon på stedet for dem som trenger en stol når de kommer fram. Og vi jobber med å få en buss til fra Oslo som har bedre tilgjengelighet, forteller Olsen.
OPPDATERING 22. mai, 2017: Det er også skaffet til veie en buss med heis og som har plass til inntil fire elektriske rullestoler. De som vil være med denne, må forhåndspåmelde seg, via arrangementets Facebook-side.
Heidi Rygh håper at folk nå kjenner sin besøkelsestid og blir med til fjells. Hun oppfordrer folk i handikaplagene til å gå sammen og få med seg flest mulig.
– Vi kan si allerede nå, at om det kommer folk, blir dette et årlig arrangement, erklærer Heidi Rygh.