Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Støttekontakter kan ha penger til gode

Av: Petter Kramås
Publisert 29.10.2013 11:30

PARAGRAFJUNGELEN: Støttekontakter og avlastere skal normalt være arbeidstakere. Den som har oppdragskontrakt, kan fremme krav om arbeidstakerkontrakt og kompensasjon.

 Vi har tidligere skrevet om arbeidstakerrettigheter for støttekontakter og avlastere – etter uttalelse fra Sivilombudsmannen og dom i Høyesterett (Handikapnytt nr. 3, 2013). 

Kommunenes sentralforbund (KS) har også omtalt disse spørsmålene. I den siste av to artikler kommenteres konsekvensene av ”Avlaster-dommen” nærmere. Du finner artikler og rundskriv om temaet på www.ks.no.

Individuell vurdering – og etteroppgjør

KS peker på at det ikke har vært grunnlag for en standardisert bruk av oppdragstakerkontrakter. Likevel har dette vært vanlige praksis i de fleste kommuner. KS understreker at kommunene må foreta en konkret vurdering i den enkelte sak.

KS anbefaler at kommunene går gjennom sine oppdragskontrakter – både når det gjelder brukerstyrt personlig assistanse (BPA), avlasterne og støttekontakter.

Videre anbefales at for de tilfellene der forholdene ligger «nær opp til avlaster-dommen», bør kontraktene endres fra oppdragstaker til arbeidstaker.

I tillegg bør det i disse tilfellene vurderes etteroppgjør for de tre siste år for så vidt gjelder feriepenger, etterinnmelding i tjenestepensjonsordningen og eventuell overtid i de tilfellene der oppdragstaker også har hatt et ansettelsesforhold i kommunen.

Avlastere

I forhold til avlastere viser KS til de faktiske forhold i avlaster-dommen fra Høyesterett, blant annet: Det forelå et regelmessig oppdrag over to år tilsvarende ca. 40 prosent stilling. Tjenesteyting foregikk i brukers hjem. Det var brukerstyring når det gjaldt tidspunkter for når tjenesten skulle gis. Og det var brukerstyring når det gjaldt innhold i assistansen.

LES OGSÅ: SKAL DU STRAFFES FOR Å BLI SYK?

KS presiserer at dommen ikke oppfattes å være et grensetilfelle, og at det innebærer at det kan være grunnlag for etterbetaling også der oppdraget har vært av mindre omfang enn det som var tilfellet i avlaster-dommen.

Støttekontakter

KS oppfatter avlaster-dommen som uklar i sin henvisning til Sivilombudsmannens uttalelse i støttekontakt-saken (SOM-2011-3397). Det er redegjort nærmere for dette i artikkelen.
I denne saken handlet det om oppdrag over tre til fem år som støttekontakt for tre brukere og med om lag 28 timer pr mnd.

Sivilombudsmannen la i sin uttalelse til grunn at støttekontakten i den aktuelle sak var arbeidstaker.

Følge opp selv

KS har gitt råd til kommunene om at det må gjøres konkret vurdering i forhold til bruk av arbeidstaker- eller oppdragstakerkontrakter for støttekontakter og avlastere.
I alle saker som ligner eller ligger nær opp til avlaster-dommen, må det benyttes arbeidstaker-kontrakt – og for tidligere inngåtte avtaler må det vurderes etteroppgjør for siste tre år.

Dersom kommunene ikke aktivt følger opp dette på eget initiativ, er det grunnlag for følgende råd til avlastere eller støttekontakter: Den som skal påta seg slike oppgaver, bør kreve arbeidstaker-kontrakt. Den som har oppdragstaker-kontrakt, bør fremme krav om å få arbeidstaker-kontrakt, og etteroppgjør etter de anvisninger KS her har gitt.

Dersom kommunen ikke aksepterer arbeidstaker-rettigheter eller etteroppgjør, bør man kreve en begrunnelse med redegjørelse for hvilke momenter i den konkrete vurdering kommunen mener diskvalifiserer i forhold til arbeidstaker-rettigheter.
En slik begrunnelse bør vurderes nøye.

Advokat Petter Kramås i Advokatfirmaet Hestenes og Dramer er spaltist i Handikapnytt og guider deg gjennom paragrafjungelen og juridiske irrganger.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.