Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Stormberg ansetter flere funksjonshemmede

Av: Øyein Mikalsen
Publisert 11.09.2014 14:17

Sportstøy-produsenten Stormberg mener at mangfold lønner seg. Nå varsler daglig leder Steinar J. Olsen at han vil ansette flere funksjonshemmede.

Helt siden starten i 1998 har sportstøyprodusenten Stormberg hatt som mål at 25 prosent av de ansatte skal være rekruttert blant folk som har hatt problemer med å komme ut i arbeidslivet. Bedriften ivrer for et inkluderende arbeidsliv, støtter kampen mot fattigdom, er klimanøytral og har et sterkt engasjement for etisk handel.

Stormberg har i dag 272 ansatte. Nå vil bedriften gjerne ansette flere medarbeidere med fysiske funksjonsnedsettelser. Steinar J. Olsen (44) mener at mye av driften hos Stormberg deres nå er så automatisert at det er mulig for funksjonshemmede å gjøre en god jobb i alle deler av bedriften. En medarbeider i rullestol kan i dag arbeide i alle team.

– I utgangspunktet ser jeg for meg at mennesker med nedsatt funksjonsevne kan utføre alle arbeidsoppgaver vi har i Stormberg, sier Olsen.

Må ta i et tak

Han har allerede gode erfaringer med å rekruttere medarbeidere med funksjonsnedsettelser.

– Vi ønsker derfor flere funksjonshemmede medarbeidere for å benytte den arbeidskraftressursen de representerer. Alle medarbeidere må ta i et tak her, i den forstand at det må jobbes hardt i Stormberg, men det er ikke nødvendig å ha full funksjon i begge armene og begge beina for å klare dette.

Ansvar og lønnsomet

Bedriften – og gründeren Olsen – er kjent og prisbelønt både for sin miljøprofil, etiske standard og systematiske rekruttering av mennesker som sliter på arbeidsmarkedet, enten de har en fortid i rus og kriminalitet eller har psykiske og fysiske helseproblemer. Steinar J. Olsen avviser bestemt at en inkluderende personalpolitikk er motivert av PR-hensyn og omdømmebygging.

– Dersom noen skulle hevde det, vil jeg informere om at Stormberg helt siden oppstarten i 1998 har rekruttert på en inkluderende måte. Det tok mange år før noen journalister fanget opp at vi bevisst rekrutterte mennesker som ofte sliter med å komme inn på arbeidsmarkedet. Årsaken til at vi rekrutterer på denne måten, er at vi som arbeidsgiver har et ansvar for å være inkluderende. Og vi har dessuten sett at vår rekrutteringspolicy er lønnsom fordi vi på denne måten får tak i lojale og dyktige medarbeidere. Alle fortjener en sjanse! Mange ser det som en belastning å ansette folk som sliter på arbeidsmarkedet. Jeg ser det som min beste investering, sier Steinar J. Olsen. 

LES OGSÅ: TELENOR VIL HA FLERE BEDRIFTER PÅ BANEN

Han legger ikke skjul på at denne policyen har bidratt til å gjøre Stormberg til norsk mester i omdømme tre år på rad, men ser ikke noe galt i det. Han er klar på at det var ønsket om inkluderende arbeidsliv som kom først – ikke ønsket om godt omdømme.

– Et godt omdømme er en hyggelig bieffekt av måten Stormberg drives på. Nordmenn liker at det er samsvar mellom det en virksomhet sier og det virksomheten gjør, forteller Stormberg-gründeren.

Vil åpne for midlertidighet

Nylig var arbeids- og sosialminister Robert Eriksson på besøk hos Stormberg i Kristiansand. Steinar J. Olsen benyttet anledningen til å lansere fire forslag som han mener vil gjøre det lettere for virksomheter å rekruttere folk som ellers har problemer med å få jobb.

Det ene er å åpne for midlertidige ansettelser av folk under 30 år i maksimalt 12 måneder. Dette vil etter Olsens syn gi flere innpass i arbeidslivet, spesielt unge uten arbeidserfaring. Et mer fleksibelt arbeidsliv vil gi flere muligheten til å bevise hvilke evner de faktisk besitter, mener de på Stormberg. Etterpå kan man få fast jobb.

Stormberg tar også til orde for ordninger som gir fritak for arbeidsgiveravgift og sykepenger i arbeidsgiverperioden dersom man ansetter mennesker med kronisk sykdom eller nedsatt arbeidsevne.

Nettbutikk for synshemmede

− Noe av det som opptar oss akkurat nå, er en god internettbutikk for blinde og svaksynte. Hvis vi mener alvor med at vi skal være for alle, må vi være nettopp det, sier Stormberg-sjefen, som mener det er mulig å tjene mer penger med universell utforming.

LES OGSÅ: MINIPLASS TIL MINIBANKEN

– For oss i Stormberg handler universell utforming av nettbutikken først og fremst om inkludering. Det handler om å gjøre vår moderne verden mer tilgjengelig for over en halv million mennesker med ulike funksjonsnedsettelser bare i Norge – og det handler om kommersiell lønnsomhet. Vi åpner butikken for flere kunder.

Derfor vil Stormberg sikre at nettbutikken ikke bare er tilgjengelig for mennesker med nedsatt syn, lese- og skrivevansker og andre funksjonshemninger. Den må også være oversiktlig og enkel å handle i.

– Det er ikke alltid de store endringene som skal til for at alle skal ha en mulighet til å navigere seg rundt på sidene. Vi kan f.eks. tekste filmene vi legger ut, vi kan gjøre kontrasten mellom bakgrunn og skrift bedre, vi kan rydde opp i menystrukturen og vi kan gi filnavnene til bildene forståelige navn.

Steinar J. Olsen fotografert ute med sørlandsk kystlandskap i bakgrunnen.
ALLE FORTJENER EN SJANSE: – Vi har sett at vår rekrutteringspolicy er lønnsom fordi vi på denne måten får tak i lojale og dyktige medarbeidere, sier Steinar J. Olsen. (Foto: Stormberg)

 


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.