Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Uansvarlig sortering av flyktninger

Av: Rolf Østbø
Publisert 22.10.2014 16:43

DEBATT: Det er uvirkelig å være vitne til at rike (og humanitære?) Norge sier nei til 123 syke og skadde syriske flyktninger, skriver Rolf Østbø.

Årsaken til at nettopp disse 123 flyktningene fra borgerkrigsherjede Syria ikke får komme til Norge, skal ifølge regjeringen være at kommunene ikke har kapasitet til å ta imot dem. Formelt ble de fleste sakene avslått på grunn av det Utlendingsdirektoratet (UDI) kaller manglende tjenesteapparat i kommunene til å følge opp medisinske behov hos en eller flere av personene.

Statsminister Erna Solberg begrunnet avslaget på følgende måte: – Skal vi ta imot mennesker som har store funksjonshemninger, krever det stor grad av tilrettelegging i form av boliger og annet (sic!). Det er krevende for norske kommuner.

For ordens skyld; statsministeren har siden moderert uttalelsen uten at det har endret regjeringens avgjørelse i denne saken.

Med sitt avslag på en anmodning som i realiteten er en liten dråpe i et hav av lidelse, sender Norge et utvetydig signal til alle rike land om at vi er oss sjøl nok!

Flyktningene som ble avvist, lever nå i flyktningeleirer i Tyrkia, og situasjonen for disse er prekær. Etter over tre år med borgerkrig, har helsevesenet i Syria brutt fullstendig sammen, og i store deler av det krigsherjede landet finnes det ikke leger. De fleste sykehusene og nødhjelpstasjonene er utradert som følge av bombing, noe som igjen fører til at flere hundre tusen funksjonshemmede og kronisk syke verken får medisiner eller nødvendig behandling.

Borgerkrigen i Syria har ført til den alvorligste krisen og den største strømmen av flyktninger i dette århundret. Av en befolkning på 21 millioner, er det anslått at over 9 millioner mennesker er på flukt.

Storbydugnad

Men heldigvis; begreper som humane verdier og idealer er ikke kastet helt på båten! I fem norske storbyer har SV bedt sine respektive bystyrer om en dugnad for å ta imot kvoteflyktningene i forhold til størrelse på innbyggertall, under forutsetning av at staten legger forholdene til rette.

I den forbindelse har Stavanger formannskap vedtatt å stille seg imøtekommende hvis regjeringen ber kommunen om hjelp til å ta imot flere FN-kvoteflyktninger fra Syria. Det tas imidlertid forbehold om at både sykehus og kommune får kostnadene fullt ut dekket av staten for å ivareta flyktningene på en forsvarlig måte.

SVs forslag var å be ordføreren ta kontakt med regjeringen med henblikk på å omgjøre vedtaket om de 123 kvoteflyktningene, og stille seg positive til å ta imot sin andel i den tidligere nevnte storbydugnaden. Forslaget fikk bare Arbeiderpartiets stemmer!

FNs fortvilte anmodning

Nødhjelpsorganisasjoner har tidligere anslått at siden borgerkrigen begynte i 2011, har flere hundre tusen mennesker mistet livet på grunn av manglende førstehjelp. Det er langt flere enn dem som har blitt drept som en direkte følge av kamphandlinger! I flere regioner i det krigsherjede landet er det ikke leger, og flere hundre tusen kronisk syke får verken medisiner eller behandling.

De som er mest utsatt, er kronisk syke som en følge av kreftsykdommer, diabetes og astma, i tillegg til mennesker med akutte lidelser som dør på grunn av mangel på behandling.

Det regjeringen gjør, er å forsvare at Norge kontant avviser ofrene for en av de verste humanitære katastrofene verden har vært vitne til i nyere tid! Valget synes enkelt; Norge sorterer ut de aller svakeste, selv i den lille gruppen vi aller nådigst tar imot.

FNs høykommissær har bedt Norge om å ta inn noen flere av dem som er verst stilt, men regjeringen åpner ikke engang døra på gløtt for FNs fortvilte anmodning!

Ufattelig nød

Fattige land og nærområder må ta seg av tre millioner syrere på flukt. Jordan har tatt imot halvannen million flyktninger, Libanon én million, og Nord-Irak (!) 200 000 mennesker i ufattelig nød og medisinsk utilstrekkelighet. Også Bulgaria og Hellas har tatt imot mange syrere på desperat flukt!

I denne situasjonen er det altså at Norge forsøker å betale seg ut av det ansvaret verdenssamfunnet blir bedt om å ta.

I forordet til Flyktningregnskapet 2014, som er utgitt av Flyktninghjelpen, skriver generalsekretær Jan Egeland, at verdenssamfunnet har en voksende masseflukt av desperate medmennesker og at Syria, som er den største humanitære katastrofen i vår generasjon, er en viktig årsak til den dramatiske økningen!

Det skal ikke mye fantasi til å forestille seg hvordan det er å være funksjonshemmet i land der majoriteten av innbyggerne lever under det som blir definert som under FNs fattigdomsgrense. Eller hvordan det er å være funksjonshemmet og på flukt, eller å bo i et land som er rammet av krig. Nøden som alltid følger i kjølvannet av krig, reduserer uansett muligheten til overlevelse!

Dette er våre medmennesker; de trenger et klart bevis på at de ikke er glemt av det internasjonale samfunnet! Hvis ikke vi kan ta vare på dem, hvem kan da?

Rolf Østbø fra Stavanger er redaktør i Sørvesten, medlemsbladet til Norges Handikapforbund Region Sørvest. Kronikken har tidligere stått på trykk i Stavanger Aftenblad.

LES OGSÅ: FOLK SKJØNNER IKKE AT HUN KAN VÆRE EN MAMMA


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.