Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Møteplass for teknikk og politikk

Av: Bjørn Lønnum Andreassen Foto: Bjørn Lønnum Andreassen
Publisert 21.04.2016 11:07

Godt besøk første dag med god stemning og stor interesse for debattmøter. Årets utgave av Midt-Norsk Hjelpemiddelmesse i Trondheim ser på fremtidens utstyr og politikk.

Dette er tredje gang Handikapforbundet i Trøndelag arrangerer messe, og arrangementet begynner finne sin form med innhold. Uten at tall finnes, er det tydelig at det har vært et godt antall besøkende i Trondheim Spektrum onsdag og torsdag.

– Mengden besøkende viser viktigheten av å ha en sånn messe, sier en fornøyd seniorkonsulent Kristian Lian i NHF Trøndelag.

– Vi mener å ha satt sammen et godt tilbud til medlemmer og øvrige besøkende. Her er det god bredde i utvalget hjelpemidler. Vi får jo bestemme litt mer selv når det ikke er utstillerne som arrangerer, sånn som før, fortsetter han.

Lian viser til at det er bra å ha forskjellige produkter å velge mellom. Med 55 utstillere på plass er det flere gode løsninger å velge i. Flere av dem er nye av året. Det synes han er spennende.

– Antall forskjellige produkter har økt, kanskje fordi folk over 26 år nå kan søke støtte til aktivitetshjelpemidler.

LES OGSÅ: NÅ FÅR FLERE VOKSNE RÅD TIL Å TRENE

Terrenggående

Handikapnytt går en runde inn blant de besøkende. Mange smiler virker ivrige ut. Et originalt produkt passeres: varmematter for å legge i og på trapper utendørs for å smelte is og snø.

– Se her er en rullestol som kan kjøre i terrenget, sier Lian og peker engasjert.

Faglig oppdatering

 Et par fysioterapeuter fra St. Olavs hospital i Trondheim lar seg fascinere av den store variasjonen blant de norsk-produserte forflytningshjelpemidlene. Alt fra spesialiserte rullestoler for ballspill til hånddrevne liggesykler.

– Vi jobber med nyskadde og oppfølging. Derfor er det yndet oppdatering å komme hit. Vi kan lettere hjelpe å finne frem rette hjelpemidler som fungerer bra. Klart, mye av dette har vi sett før, men det er en del oppdateringer av nytt utstyr vi lærer av å se, sier Elin Widegren Norum.

Kjenne brukerne best

 – Her har jeg sett en robot-arm. Det har jeg aldri sett før. Så har jeg lyst til å teste ut trappe-rullatoren. Den gjør det mulig å gå i trapp for mange flere, og den er ny på markedet. Det er nyttig å tenke hjelpemidler sammen med brukerne, og her kan gode løsninger prøves ut før man søker om anskaffelse, meddeler fysioterapeut-kollega Maria Eknes Stagrum.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


SMARTE LØSNINGER: Asgeir Sørensen i Hjelpemiddeleksperten AS forklarer villig om nytt utstyr til fysioterapeutene Maria Eknes Stagrum (til venstre) og Elin Widegren Norum.

Hun har liten tro på at kommunene vil kunne håndtere hjelpemidler like godt som Nav, mens Elin Widegren Norum mener kommunene vil kunne kjenne brukerne best.

– Men det kan slå uheldig ut om tildelinger av hjelpemidler blir avhengig av kommunenes variable økonomi, medgir hun.

LES OGSÅ: MADE IN NORWAY – FOR JAPANERE

Stor interesse for debatten

Omtrent 90 personer møtte fram på onsdagens på debattmøte om fremtidens formidling av hjelpemidler.

Den pågående diskusjonen om ny organisering er en del av prosessen rundt kommunereformen, der regjeringen har signalisert ønsker om at nye og større kommuner skal overta et større ansvar for formidlingen.

Regjeringen har oppnevnt et ekspertutvalg som i løpet av året skal gjennomgå politikken for tildeling av hjelpemidler.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


DEBATTMØTE: Omtrent 90 overvar engasjerende diskusjon om hjelpemiddel mellom (fra venstre) Frode Selbo i Nav, Tove Sivertsen, ergoterapileder, Lilly Nerenget i Ergoterapiforbundet, Lars Ødegård og Kirsti Stenersen, begge i NHF. 

–  Jeg er glad for deltagelsen på møtet. Det viser stort behov for debatt. Vi må klare å holde et vidt perspektiv, og gode spørsmål ble stilt fra salen, er leder av regionkontoret i Trøndelag, Ragnhild Høyems kommentar etter debatten.

– Jeg tror det viktigste er å få debatten spredt ut over landet. De som bærer kunnskapen, er ute i førstelinjetjenesten, kommenterer panelets Lars Ødegård.

Den tidligere generalsekretæren og nåværende spesialrådgiveren i NHF sitter også i regjeringens ekspertutvalg, som representant for brukersiden.

Sosialt møteplass

Messen som møteplass mellom felles interesserte er av betydning for Line Tystad.

– Det er jo hyggelig å møtes her. Også interessant å se på utstilte ting men jeg har det jeg trenger.

 Også Laila Bakke mener den elektriske rullestolen til bruk i skog og mark var interessant.

– Den er jo litt sånn terrengsykkel-aktig. Ellers er debattmøtene interessante for å utveksle meninger. Det er en setting der fremtidens politikk kanskje skapes. Mangfoldige hjelpemidler er jo både tverrfaglig og flerfoldig interessant, sier hun og samler latter fra resten rundt det glade kaffebordet.


NYTT OG GAMMELT: Heidi Forbord i Alu rehab med en 100 år gammel rullestol, og en helt nymotens. Interessant mener seniorkonsulent i NHF i Trøndelag, Kristian Lian.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.