Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

– Overprøver ikke sikkerhetsvurderinger

Av: Ivar Kvistum
Publisert 29.04.2016 15:21

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm understreker at alle skal kunne gå på konsert uansett funksjonsevne, men fastholder at ombudet ikke kan overprøve faglige sikkerhetsvurderinger.

I en e-post til Likestillings- og diskrimineringsombudets pressevakt la Handikapnytt fram påstandene fra Berit Vegheim i Stopp Diskrimineringen om ombudets praksis i saker om funksjonshemmede og sikkerhet.

KLIKK HER FOR Å LESE BERIT VEGHEIMS KRITIKK AV LIKESTILLINGS- OG DISKRIMINERINGSOMBUDET:
– FORDOMSSTYRT LIKESTILLINGSOMBUD

Handikapnytt ba om ombudets kommentarer til påstandene, i tillegg til at vi stilte noen konkrete oppfølgingsspørsmål.

I svaret fra LDOs pressevakt går det fram at de ikke ønsker å kommentere Vegheims påstander før saken er ferdig behandlet. Men ombud Hanne Bjurstrøm svarer skriftlig på Handikapnytts spørsmål.

Alles sikkerhet

– Hvilke faktorer mener dere – på generelt grunnlag – må være til stede for at forskjellsbehandling av personer med nedsatt funksjonsevne begrunnet i sikkerhet skal være saklig?

– Det kan være forskjellige ting avhengig av den konkrete saken. Arrangørene har ansvar for alles sikkerhet, og skal ha mulighet til å evakuere raskt, trygt og effektivt. LDO overprøver ikke sikkerhetsmessige vurderinger hvis ikke de nærmest framstår som en unnskyldning for å ekskludere mennesker eller grupper.  

– Hvordan vurderer LDO funksjonshemmedes rett til selv å vurdere sin egen sikkerhet og risiko, for eksempel ved konserter, utesteder, transporttilbud og andre sammenhenger?

– Arrangørene, profesjonelle aktører som jobber med sikkerhet og politiet har ansvar for alles sikkerhet. Her er det ikke snakk om den enkeltes vurdering, men en samlet vurdering av hvordan sikkerheten til samtlige skal ivaretas.

Delta på en likeverdig måte

 – Bidrar LDO til å fremme likestilling på konserter, festivaler og liknende når dere aksepterer at bestemte grupper kan utestenges som en del av sikkerhetstiltakene?

– Jeg er veldig opptatt av at alle skal ha mulighet til å delta på konserter og andre kulturelle arrangementer, uavhengig av funksjonsevne. Derfor er det viktig at arrangørene finner gode løsninger slik at alle kan delta på en likeverdig måte. Hvordan dette løses i praksis vil variere fra arrangement til arrangement. De faglige sikkerhetsvurderingen kan ikke ombudet overprøve. Vi vil likevel oppfordre alle arrangører til å gå igjennom sine rutiner slik at alle får anledning til å oppleve kultur på en god måte, uavhengig av funksjonsevne. 

 – LDOs uttalelse i den konkrete saken om Kongsberg Jazzfestival er påklaget. Når regner dere med at en ny vurdering kan foreligge?

– LDO vi komme til en endelig beslutning om saken skal omgjøres eller oversendes til nemnda i begynnelsen av neste uke. 

LES OGSÅ: DYPT SKUFFET OVER LIKESTILLINGSOMBUDET


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.