Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Så tilgjengelige er sommerens festivaler

Av: Stine Slettås Machlar
Publisert 22.06.2016 15:04

Handikapnytt gir deg guiden over tilgjengeligheten for rullestolbrukere på noen av Norges mest populære musikkfestivalene i sommer.

Sommer er festivaltid. Rundt om i landet arrangeres en mengde større og mindre musikkfestivaler, med varierende løsninger for hvordan de tar imot publikum som bruker rullestol.

Handikapnytt sendte et knippe spørsmål på e-post til noen av de viktigste festivalene landet rundt, for å kartlegge hvilken policy de har når det gjelder tilgjengelighet for bevegelseshemmede.

Det er gjennomgående for svarene at rullestolbrukere er hjertelig velkommen på festival. Ledsagere også.

De aller fleste har egne områder, ramper eller tribuner avsatt for at rullestolbrukere skal ha god sikt. Men dette framstilles som et tilbud som den enkelte kan velge å benytte eller la være.

Ikke alle musikkfestivaler arrangeres på fast, flatt underlag. Noen steder vil selve terrenget by på utfordringer.

Dette er spørsmålene vi stilte:

1. Er rullestolbrukere velkommen, og er det noen begrensning på hvor mange dere tar imot?

2. Tar dere ledsagerbevis?

3. Hvordan er området å bevege seg på med hjelpemidler? Finnes det eventuelt noen som kan bistå opp ramper og lignende?

4. Er det egne tribuner for funksjonshemmede? Hvis ja, må man stå der eller kan man stå hvor man vil? Kan man ha med ledsager/venner opp på handikaptribunen, og er det i så fall begrensninger på hvor mange som kan være med?

5. Finnes det handikaptoalett?

6 Finnes det muligheter for å lade elektriske rullestoler?

7. Har dere camping for festivalens gjester? Er i så fall campingområdet tilrettelagt både med tanke på fremkommelighet og toalett/dusj?

Og dette svarte festivalarrangørene:

OverOslo

Sted og dato: Oslo, 22–25. juni

1. Ja, det er de absolutt. Ingen begrensning på antall.

2. Nei, men ledsagere kan kjøpe billett til redusert pris.

3. Vi er en festival i skogen så området har sine begrensninger. Det er enkelt å bevege seg rundt på selve området som har asfalt som underlag. Selve lia foran scenen er mer utfordrende, men her er det fine utsiktmuligheter til scenen fra toppen av amfiet hvor man lett kan sitte i rullestol.  

4. Det er et eget handikapområde satt av til de med HC-bevis. Er det ledig plass er det mulig å ha med seg venner, men vi lover aldri bort at alle kan ta med hele gjengen sin inn her siden det viktigste er at de som har behov for det skal få plass.

5. Ja.

6. Nei.

7. OverOslo har ikke camping.

Tons Of Rock

Sted og dato: Halden, 23.–25. juni

1. Så absolutt, vi har ingen begrensning på antall.

2. Selvsagt.

3. Vi har tilrettelagt så godt det er mulig, og tilnærmet hele festivalområdet skal nå være tilrettelagt for handikappede. Eneste som kan oppstå som problem for rullestolbrukere er mye regn, da deler av området da kan bli litt gjørmete, og derfor tynge å bevege seg på. 

4. Både og. På hovedarenaen har vi definert et eget dedikert rullestolområde der man ser rett inn på scenen, over folkemengden. Man står fortsatt ute blant publikum, men området er en høyde som er forbeholdt rullestolbrukere og deres venner/ledsagere.

5. Ja, flere, som kun er definert for handikappede. Delvis fullverdige toaletter med vasker i bygninger, delvis portable handikaptoaletter for festivalbruk.

6. Nei, ikke organisert, men vi hjelper selvsagt til med tilkobling, der vi klarer det

7. Ja, det har vi. Vi følger brannforskrifter i samråd med Brannvesenet, som sikrer generell fremkommelighet. Toaletter på campingen og organiserte dusjmuligheter på skole rett ved camping.

Trænafestivalen

Sted og dato: Træna, 7.–10. juli

1. Vi har ingen begrensninger for hvor mange som kommer. Festivalen er  for alle. 

2. Ja.

3. Selve hovedområdet er på en fotballbane, så hvis det er vått kan det bli utfordringer. Da vil vi bistå med tilrettelegging.

4. Nei, alle kan stå hvor de vil.

5. Vi bruker skolens fasiliteter for handikappede. De som trenger det vil få egne bånd som slipper dem inn. 

6. Vi har ladestasjoner for mobiler og datamaskiner. Om vi får behov for ladestasjoner til rullestoler, vil vi tilrettelegge dette. 

7. Ja, vi har camping. Toalett og dusj blir inne på skolens lokaler for handikappede og deres ledsagere.

Slottsfjell

Sted og dato: Tønsberg, 13.–16. juli

1. Rullestolbrukere er veldige velkomne.

2. Ja.

3. Festivalområdet på Slottsfjell er ganske kupert, og underlaget varierer fra gress til grus. Publikumsservice bistår med å dytte, løfte og veilede rullestolbrukere der dette trengs.

4. Vi har en egen rampe som kun er tilgjengelig for de som har rullestol eller behøver å sitte av andre grunner. Denne har plass til ca. 10 personer, pluss ledsager/følgeperson. Da er det fullt, men det er også fritt frem til å bevege seg i området ut over dette. 

5. Ja, flere.

Slottsfjell har camping, men campingansvarlig var på ferie da Handikapnytt lagde denne guiden, så Slottsfjellfestivalen kunne ikke besvare spørsmålene om campen, herunder ladestasjoner.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)​


SOMMERENS VAKRESTE: For mange blir det ingen sommer uten festival. Bildet er fra Øya i Oslo i fjor sommer. (Foto: Monica Strømdahl, NTB Scanpix)

Øyafestivalen

Sted og tid: Oslo, 10.–13. august

1. Ja, rullestolbrukere er velkommen på Øya. Vi har ikke satt noe maksantall.

2. Ja.

3. Det er vakter ved de rampene vi har, så her skal man kunne få hjelp ved behov. Tøyenparken er jo et kupert område. Det betyr at man nok ikke vil komme seg fram på 100 prosent av festivalområdet, men man vil komme seg til scener, barer, toaletter, matområde og annet som er viktig når man skal hygge seg på festival. Rullestolbrukere bør nok iblant belage seg på å velge de asfalterte gangveiene i parken, i stedet for gresset.

4. De fire hovedscenene har ramper som gir god sikt til konsertene for rullestolbrukere. Her kan man ta med venner/ledsagere opp, så lenge det er plass. Vi legger ingen begrensinger på hvor man kan stå, men deler av parken er det nok litt for bratt gress til å være egnet for rullestoler. Rullestolrampene gir nok aller best sikt til scenene for rullestolbrukerne. 

5. Ja, flere.

6. Det har så langt ikke vært etterspurt av rullestolbrukere, så vidt jeg vet. Tilbud om lading er uansett noe vi kan ta med i vurderingen før årets festival.

7. Øya har ikke camping.

Pstereo

Sted og dato: Trondheim, 18.–20. august

1. Så klart. Vi har ikke satt noe begrensning på antall. 

2. Ja.

3. Slik Marinen er til vanlig. Det er en offentlig park. Det er vakthold og bistand ved rullestolramper/platåer. Det finnes totalt tre slike. 

4. Ja, man kan med ledsager såfremt det er kapasitet. Man kan stå hvor man vil, men det anbefales ikke å plassere seg tett foran scenen i store menneskemengder.

5. Ja, to stk.

6. Nei.

7. Pstereo har ikke camping.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.