Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Arne Olav i våtdrakt og rullestol på bassengkanten. Arild Birkenes tar ham i hånden og klapper ham på skulderen.
VEL BLÅST: NHF Sørvests kontorleder Arild Birkenes gratulerer Arne Olav Hope med et et vellykket stunt. (Foto: Odd Mehus)

Arne Olavs rullestol-dødsing er sett 16,5 millioner ganger

Arne Olav Hopes rullestolstunt fra 10-meteren har tatt helt av. Handikapforbundets forbundsleder Tove Linnea Brandvik er begeistret og imponert.

Britt Knutsdatter Arnhøy
Publisert 13.01.2023 09:50

Dødsing fra 10-meteren i rullestol er, så langt det har vært mulig å verifisere – noe som aldri er gjort før. Det var spektakulært. Det var grenseoverskridende.

Da Arne Olav Hope kastet seg ut fra 10-meteren i rullestolen i anledning 3. desember, kastet han samtidig et nytt lys over FN-dagen for funksjonshemmede.

– Det gikk over all forventning og ble en enorm suksess, konstaterer kontorleder Arild Birkenes i NHF Sørvest, som med solid støtte fra regionstyret var en av pådriverne for det elleville prosjektet.

Mange med på laget

NHF Sørvest fikk en rekke viktige aktører på lag: Hovedpersonen, dødseren i rullestol Arne Olav Hope som også er nestleder i NHF Sørvest og langt mindre trygghetssøkende enn de fleste. Bergen stupeklubb, AdO Arena og Bergen brannvesen tok utfordringen på strak arm, samt de to verdensledende dødserne Arne Veim Haugland og Kim-André Knutsen, som skulle legge video av stuntet på sine TikTok-kontoer.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Les mer: DØDSET FRA 10-METEREN I RULLESTOL

Avgjørende med foto og film

I skrivende stund er antall visninger på de to kontoene til sammen 16,5 millioner. Antallet likes er oppe i 1,3 millioner.

En lengre video som ligger på NHFs Youtube-kanal ble vist på God Morgen Norge med rundt en halv million seere der Haugland og Hope ble intervjuet i sakens anledning.

– Og dyktige fotografer var helt avgjørende. Hvis ikke dette hadde vært filmet, er det som om det ikke hadde skjedd, selv om det fysisk skjedde, vurderer Birkenes.

– Erfaringene vi har gjort kan kanskje få oss i Handikapforbundet til å tenke gjennom hvordan vi presenterer oss? Ved sammen å gå gjennom hvordan det hele kom i gang og kunne gjennomføres, kan man lære mye og se hva organisasjonen kan gjøre annerledes, sier Birkenes, som har spilt dette inn til ledelsen i forbundet.

Årstiden mot seg

Arild Birkenes beskriver prosjektet som et eksperiment på grunnlag av blandede erfaringer med den tradisjonelle måten å markere 3. desember på. Det er dyrt å leie telt og stå på stand, og man har årstiden mot seg i et kaldt og mørkt Desember-Norge.

– Det er vanskelig – av gode grunner – å få politikere, tillitsvalgte og medlemmer til å komme seg ut i slapset eller i beste fall å kjøre slalåm mellom snøfonner og brøytekanter, sier han.

Må tenke alternativt

– Mange av oss som prøver å få ting til å skje, har nok kjent på at det også er vanskelig å få blest og engasjement om sakene våre. Hva skal vi gjøre og hvordan? Hva ønsker vi å oppnå? Dersom holdninger til beslutningstakere er opphav til diskriminering, bør ikke det få oss til å tenke grundig gjennom hvordan vi ser på oss selv eller hva slags holdninger vi har til oss selv? Satt på spissen: Ser vi på oss selv utelukkende som ofre for diskriminering eller som alminnelige borgere med en rekke andre identiteter enn den «å være funksjonshemmet»? Stuntet kan leses som et innlegg i en slik debatt fra NHF Sørvest, mener Birkenes.

Dersom holdninger til beslutningstakere er opphav til diskriminering, bør ikke det få oss til å tenke grundig gjennom hvordan vi ser på oss selv eller hva slags holdninger vi har til oss selv?

Både og

Han påpeker at stuntet var et kalkulert eksperiment som de hadde berettigede forventninger til.

– Vi vet rimelig sikkert hva som utløser mange visninger og hva som ikke gjør det. Men det ene utelukker ikke det andre, tenker vi i Sørvest. Vi er opptatt av å overskride motsetninger. Er det mulig å holde innlegg for helse- og omsorgskomiteen og jobbe for CRPD opp mot politikere på Stortinget – og få millioner av visninger? Kan ikke det være en passende målsetting? tenker Birkenes og NHF Sørvest.

Stolthet medlemmer

Han forteller om en overveldende respons fra alle involverte. Og om begeistrede medlemmer i NHF Sørvest.

– Medlemmene våre, tillitsvalgte og ledere i lokallag rundt om er stolte.

Han mener prosjektet også er med på i større grad å synliggjøre NHF.

– Selv om ansatte og tillitsvalgte gjør en viktig jobb når vi skriver høringssvar og har møter med myndighetspersoner og så videre, ser ikke medlemmene og andre nødvendigvis dette. For dette arbeidet er jo ikke synlig. Dermed er vi også usynlige.

De ser store muligheter i sosiale medier, påpeker den engasjerte kontorlederen.

– Skal vi ha gjennomslag, må det vi skal ha gjennomslag for, eksistere. Og tyder mye på at det ikke eksisterer hvis det ikke har vært på trykk eller på nett.

Arne Olav Hope i rullestol hopper med hodet først mot bassenget.

NEDTUR BLE OPPTUR: Dette hoppet er vist 7,5 millioner ganger i sosiale medier. (Foto: Odd Mehus)

Som toppidrettsutøvere

– Blir neste 3. desember som å hoppe etter Wirkola – eller rettere sagt å hoppe etter Arne Olav Hope?

– He-he. Vi kom jo veldig langt. Nå var det Kim-André Knutsen og Arne Veim Haugland som fikk visningene, men vi tar det vi får. Ved neste korsvei kan vi jo velge å tenke som toppidrettsutøvere. De skal ikke forsvare medaljen de tok, men angripe for å ta nye medaljer. Vi skal ikke forsvare det vi gjorde i fjor. Men vi skal la oss inspirere av det og finne på noe nytt.

Begeistret forbundsleder

Tove Linnea Brandvik, forbundsleder i Norges Handikapforbund, er begeistret over hva NHF Sørvest har fått til.

–  Jeg er veldig stolt av dem for at de våger å kaste seg utpå. Dette viser hvor bra det er at vi har ulike folk hos oss. Jeg kunne aldri tenkt ut noe sånt som dette, men heldigvis kunne de! sier Brandvik til Handikapnytt.

Hun slår fast at Handikapforbundet er avhengig av å skaffe oppmerksomhet om sakene organisasjonen jobber for, og minner om at man trenger noe annet enn helte- og offerhistorier som frustrerer fremfor å gagne.

– Dette stuntet gjør at folk blir imponert, satt ut – det er virkelig «wow»! Så gir jeg kred til Sørvest.

Å gå inn på de arenaene der alle andre er og benytte oss av dem for å fremme våre saker – jeg tror det er det vi skal lære først og fremst. Og at vi ikke skal være redde for å gjøre noe nytt.

Gjennomført hele veien

Forbundslederen har også bitt seg merke i en annen ting:

– De bruker oppmerksomheten de har skaffet seg på en utrolig elegant måte. Når God Morgen Norge inviterer, bruker de tiden i studio til å skape gjennomført positiv oppmerksomhet rundt saken. Så jeg liker både at de er kreative, at de var tøffe nok til å gjøre det og at de bruker oppmerksomheten de har klart å skape på en så konstruktiv måte, sier forbundslederen.

Hun mener det er helt naturlig at oppmerksomhet skapes på ulik måte og at det er behov for alt fra mer tradisjonelle virkemidler til humor og stunt som dette.

 – Vi trenger bredden.

Ikke så strigla – mer på SoMe

– Hva kan Norges Handikapforbund lære av det NHF Sørvest fant på og fikk til?

– Vi kan lære at ting ikke alltid trenger å være så strigla. Nå var jo stuntet strigla i form av alt som var sikret og ivaretatt. Men ikke strigla slik man forbinder det med klassisk organisasjonsarbeid. Der kan vi være flinkere. Et av slagordene til NHF er at vi skal være der folk er. Folk er på sosiale medier. Der er det langt flere enn det vi klarer å treffe sånn til vanlig. Å gå inn på de arenaene der alle andre er og benytte oss av dem for å fremme våre saker – jeg tror det er det vi skal lære først og fremst. Og at vi ikke skal være redde for å gjøre noe nytt.

***

Oppdatering, 13. januar 2023, kl. 17.05: Tallet for antallet visninger i sosiale medier er oppdatert fra 7,5 millioner til 16,5 millioner.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.