Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Vold mot barn

Av: Ivar Kvistum
Publisert 06.09.2012 17:36

Barn med funksjonsnedsettelser har tre til fire ganger så stor risiko som sine jevnaldrende for å bli utsatt for vold.

Tekst: Ivar Kvistum


OVERGREP: Funksjonshemmede barn er mer utsatt for vold enn andre, viser en ny studie. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Dette er den dystre konklusjonen i en stor undersøkelse som forskere fra Liverpool John Moores University har utført i samarbeid med Verdens helseorganisasjon, WHO. Funnene er publisert i det anerkjente, medisinske tidsskriftet The Lancet.

Forskerne har analysert 17 ulike undersøkelser fra Sverige, Finland, Storbritannia, Spania, Israel og USA, et materiale som omfatter mer enn 18 000 barn i alderen fra 2 til 18 år. Funnet viser at barn med funksjonsnedsettelser har tre til fire ganger så høy risiko for å bli utsatt for vold som jevnaldrende uten funksjonsnedsettelser.

Trakassering

Det høye tallet overrasker ikke Berit Vegheim. Hun er daglig leder i stiftelsen Stopp Diskrimineringen, som arbeider med å dokumentere og bekjempe all diskriminering av funksjonshemmede. Vegheim mener undersøkelsen som er gjengitt i The Lancet stemmer overens med andre funn.

Vegheim viser blant annet til Statistisk sentralbyrås undersøkelse om funksjonshemmedes levekår fra 2010, som rapporterer at 23 prosent, altså nesten hver fjerde funksjonshemmede, oppgir å ha opplevd trakassering eller ubehagelige situasjoner det siste året. Denne undersøkelsen gjelder rett nok voksne, men den peker ifølge Vegheim i samme retning.

Forakt for annerledeshet

Funnene til forskerne fra Liverpool er tydeligst når det gjelder barn med kognitive funksjonsnedsettelser. Datagrunnlaget er derimot mer mangelfullt når det gjelder barn med fysiske funksjonsnedsettelser, syns- og hørselshemning.

– Barn er i utgangspunktet en sårbar befolkningsgruppe. I tillegg utsettes funksjonshemmede barn for forakten for annerledeshet. Dette rammer særlig dem som har en synlig fysisk funksjonsnedsettelse eller har nedsatt intellektuell kapasitet, sier Vegheim.

Det er nettopp den manglende evnen til å tåle annerledeshet som ligger bak hatkriminaliteten, enten den ytrer seg som rasisme, vold mot seksuelle minoriteter eller vold mot funksjonshemmede barn. Forskjellen er bare, ifølge Vegheim, at funksjonshemmede har en lavere status og svakere vern som diskriminert minoritet.
Kartleggingen tar i hovedsak for seg fysisk og seksuell vold, forsømmelse og emosjonell mishandling. Mobbing i skolen er i liten grad inkludert i analysen, siden forskerne bare fant én rapport som oppfylte kriteriene. Studien har heller ikke inkludert det å være vitne til vold i hjemmet, eller å ha vært utsatt for krigshandlinger eller terrorisme.

Henger etter

Forskerne understreker også at datagrunnlaget er hentet fra rike land i Vesten, noe som trolig ikke er representativt for verden under ett.  De påpeker behovet for mer forskning på området. En stor hindring i dag er mangelfull registrering av vold mot barn med funksjonsnedsettelser.

– Det er fordi funksjonshemmede har hengt langt etter for i det hele tatt å bli anerkjent som en diskriminert gruppe i verden, kommenterer Berit Vegheim.

Hun viser til at funksjonshemning ikke tas hensyn til i nasjonale undersøkelser om mobbing, til tross for at enkeltundersøkelser fra Folkehelseinstituttet påviser at funksjonsnedsettelser og kronisk sykdom er en svært viktig årsak til at barn blir mobbet.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.