Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

De to sammen ved den hvite kista.
ORDFESTELSE: Handikapforbundets leder i Trøndelag Kirsti Stenersen (til venstre) og leder Martine Eliasson i Norges Handikapforbunds Ungdom i samme region inviterer deg ti å begrave diskrimerinde ord og sårende uttrykk, som en del av markeringen av FNs internasjonale dag for funksjonshemmede.

Med ord er du såret – til jord skal de bli

Norges Handikapforbund tar et oppgjør med språkbruk som diskriminerer og sårer. I dag, på FN-dagen for funksjonshemmede, skal de negative ordene begraves – en gang for alle.

Ivar Kvistum
Publisert 03.12.2020 06:00

Kjenner du for å ta et tydelig oppgjør med de diskriminerende ordene folk bruker om deg, og som du føler mer med på å trykke deg ned?

I dag – torsdag 3. desember – har du muligheten til å ta et endelig farvel med disse ordene i en helt spesiell markering som finner sted midt på Nordre gate i Trondheim sentrum.

– Vi skal rett og slett gravlegge de vonde ordene, og hele befolkningen er invitert til å være med, sier regionleder Kirsti Stenersen i Norges Handikapforbund Trøndelag.

Legg dem i kista

Anledningen er FNs internasjonale og årlige dag for mennesker med nedsatt funksjonsevne 3. desember.

NHF Trøndelag og ungdomsorganisasjonen NHFU tar oppstilling i Trønderhovedstadens hovedgate fra klokka 11.00 til 12.30 med en likkiste utstyrt med en brevsprekk, omtrent som på en valgurne. Organisasjonen stiller tusj og papir til rådighet, slik at du kan skrive opp ordene du helst vil bli kvitt og legge dem i kista.

– Og kommer du ikke på noe i farten, har vi også noen ferdigskrevne ord, sier Stenersen.

Deprimerende brainstorming

Ideen om å gravlegge ord, uttrykk og holdninger dukket opp etter en brainstorming der Handikapforbundets folk i Trøndelag samlet alle de negative ordene som brukes om, eller i forbindelse med, mennesker med nedsatt funksjonsevne. Det ble en lang og trist liste:

«Lenket til rullestolen». «Hemma». «Mongo». «Kostnadskrevende». «Invalid». «Krøpling.» «Stakkars deg.»

Dette er bare noen få eksempler på hva som dukket opp i brainstormen.

Men det var også andre ord som brukes mot mennesker i andre sammenhenger, men som også rammer funksjonshemmede, som «hore» og «homo».

– Det var så mange stygge ord at jeg ble rett og slett lei meg. Da dukket ideen opp om å ta et oppgjør med ordene ved å gravlegge dem, forteller Kirsti Stenersen.

Del ditt eget oppgjør

Ideen har vokst til å bli et av de viktigste programpostene i NHFs markering av FN-dagen. Opptak fra begravelsesseremonien kan du se på NHFs live-sending på Facebook fra klokka 14.00.

Og om du ikke selv kommer deg til Nordre gate i Trondheim for å ta farvel med dine ord, holdninger og begreper, er du oppfordret til å gjøre det på din måte, uansett hvor du befinner deg, og du må gjerne dele det i film og bilder med andre. Hvordan, finner du på NHF Trøndelags facebooksider.

– Vi har allerede sett eksempler på folk som har kastet ordene på sjøen, trukket dem ned i do, kjørt dem i makuleringsmaskin, brent dem eller revet dem i stykker, forteller Kirsti Stenersen.

Vi har allerede sett eksempler på folk som har kastet ordene på sjøen, trukket dem ned i do, kjørt dem i makuleringsmaskin eller river dem i stykker.

Terapeutisk virkning

Hun forklarer at oppgjøret med ord henger sammen med arbeidet for å endre holdninger til funksjonshemmede, bekjempe diskriminering i alle former og skape likestilling.

I en slik sammenheng er ordbruken ikke likegyldig.

– Vi er ikke så naive at vi tror de sårende og negative ordene blir borte bare fordi vi begraver dem. Men jeg tror det kan ha en terapeutisk virkning å gi slipp på ord på denne måten, sier Stenersen.

 Du trenger ikke selv ha en funksjonsnedsettelse for å delta i gravferden. Og ordene du vil bli kvitt, kan godt handle om helt andre ting enn funksjonsvariasjon. 

– Det handler om ordene som du føler er sårende, vonde eller vanskelige for deg personlig. Det er ikke ordene i seg selv som har hovedrollen, men hva de gjør med deg. forklarer Kirsti Stenersen.

Årets viktigste merkedag

I dette oppgjøret er det ikke nødvendigvis bare «stygge» tabuord som får unngjelde. Også «politisk korrekte» begreper kan havne i kista – som «nedsatt funksjonsevne» eller «funksjonshemmet» hvis du ikke liker dem. Mens andre vil oppleve «handikap» som en helt kurant hedersbetegnelse. Det er opp til avsenderen selv å vurdere, forklarer Stenersen.

– Hvilke ord vil du selv gjerne bli kvitt?

– Det verste for meg personlig er spørsmålet «hva skal jeg kalle deg?». Slik jeg ser det, vil jeg helst bli kalt Kirsti, og så tar vi det derfra. Jeg har også allerede brent ordet «bruker», sier Stenersen.

De siste årene har Norges Handikapforbund satset mye på å gjøre 3. desember til årets viktigste merkedag for funksjonshemmedes likestillingskamp, med en arrangementer over store deler av landet.

I år blir mye naturlig nok annerledes. Derfor foregår den viktigste markeringen digitalt. Fra klokka 10.00 sender NHF live på Facebook med et rikholdig program gjennom hele dagen, helt fram til klokka 20.30, og det er Kirsti Stenersen som er programleder og konferansier.

Klikk her for å se detaljene i programmet og å følge sendingene på NHFs Facebook-sider (ekstern lenke).

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.