Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Vilde Nilsen går ut fra start i Olympiaparken på Lillehammer i snøvær.
OL-ARENAER: Neste års snøsport-VM skal gå i OL-anleggene i Hafjell og Lillehammer. Fjorårets gikk etter planen – her er det Vilde Nilsen som starter på Birkebeineren skistadion. (Foto: Gisle Johnsen)

Snø-VM og Paralympics samme sesong

Historiens første felles-VM i snøsport på Lillehammer er korona-utsatt til to måneder før neste års Paralympics. – Det blir travelt, men kult. Jeg gleder meg! sier tittelforsvarer Jesper Saltvik Pedersen.

Georg Mathisen
Publisert 27.01.2021 11:03

6. februar skulle verdens 700 beste parautøvere i alle snøsportene vært samlet på Lillehammer.

For første gang var det planlagt felles VM for langrenn, skiskyting, alpint og snowboard.

Felles VM blir det fremdeles, men ikke før neste vinter.

– Det var ingen enkel avgjørelse å utsette. Vi vet hvor mye utøverne har gledet seg og forberedt seg til denne vinteren med nettopp VM som høydepunkt, sier Ola Keul, som er leder for Lillehammer 2021.

I stedet for februar i år blir det åpning 12. januar 2022, med avslutningsseremoni 23. januar.

Tidligere har VM i de ulike idrettene og øvelsene som er med, gått hver for seg. Norge tok initiativet til å slå dem sammen og fikk gehør for det.

Det var ingen enkel avgjørelse å utsette. Vi vet hvor mye utøverne har gledet seg og forberedt seg til denne vinteren med nettopp VM som høydepunkt.

Frivillige i risikogruppen

Selv om utsettelsen ikke skjedde med lett hjerte, er han ikke i tvil om at avgjørelsen var riktig. Mange idrettsarrangement blir gjennomført, men VM er mer komplisert å arrangere enn et verdenscuprenn:

– Det er noen kompliserende faktorer når det gjelder smittevern. Aller viktigst er varigheten av arrangementet: hele to uker. Det trengs 600 frivillige. Mange av de frivillige som vi er avhengige av, er i risikogruppen. Det er eldre som vi trenger for å få gjennomført arrangementet på hverdagene, forklarer Keul.

Antallet tilreisende er også et problem så lenge vi snakker om virus: 700 utøvere og støtteapparat fra 28 land.

Portrettfoto av Ola Keul.

TAR BYEN I BRUK: VM-sjef Ola Keul vil ta hele byen i bruk. Det går ikke an i år. (Foto: Geir Owe Fredheim, NIF)

Januar 2022

Selv om det hadde vært mulig å gjennomføre selve konkurransene, ville mye av rammen blitt borte på grunn av smittevernreglene. 

– Målet vårt er å ta hele byen i bruk. Langrenn og skiskyting skal gjennomføres på Birkebeineren skistadion, og så har vi alpin og snowboard i Hafjell. Medaljeseremoniene og et kulturelt program i forbindelse med dem skal vi gjennomføre i Lillehammer sentrum, og så vil vi også ha et faglig program med workshops og seminarer på Maihaugen, ramser Ola Keul opp.

Travel vinter

Akkurat den rammen rundt arrangementet er Jesper Saltvik Pedersen glad for å få med seg. Norges eneste paralympiske gullvinner fra Pyeongchang i 2018 er i Veysonnaz i Sveits for å kjøre verdenscup akkurat nå.

– Det er fullt mulig å arrangere renn, og smittevernregimet her er bra. Men selve arrangementet med premieutdeling og publikum blir mye bedre neste år, sier han.

Pedersen sitter i hovedkomitéen for VM selv.

– Mesterskapet var noe jeg hadde sett frem til lenge. Men samtidig, sånn som ting er nå, så blir det et mye bedre arrangement neste år. Det blir veldig travelt med både Paralympics og VM samme sesong. Men det blir interessant og veldig kult. jeg gleder meg! sier han.

Mesterskapet var noe jeg hadde sett frem til lenge. Men samtidig, sånn som ting er nå, så blir det et mye bedre arrangement neste år.

Vinter-Paralympics I Beijing åpner nemlig 4. mars samme år.

Håper på publikum

Han håper at det å samle mesterskapene på Lillehammer vil trekke litt flere publikummere til arrangementet.

– På VM i Slovenia og Italia for to år siden var det ikke mye publikum. Nå som både langrenn, skiskyting, snowboard og alpint blir samme arrangement, bør det bli en bra ramme rundt, tror han.

Jesper Saltvik Pedersen har vunnet verdenscupen sammenlagt de tre siste årene og har gull i storslalåm å forsvare fra Paralympics.

– Jeg er jo med på renn for å være med og kjempe i toppen. Samtidig er det et sterkt felt. Det er ikke bare å gå ned og hente medaljene! erklærer han.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.