Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bilde av ung kvinne i rullestol som driver med kontorabeid.
UNDER HALVPARTEN: Fortsatt er det mer vanlig å være utenfor enn innenfor arbeidsmarkedet når du har en funksjonsnedsttelse. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Antall funksjonshemmede i jobb fortsatt på stedet hvil

Fortsatt er langt under halvparten av voksne funksjonshemmede i arbeid. Tallet har knapt endret seg de siste fem årene.

Av Ivar Kvistum
Publisert 03.09.2019 13:28

Statistisk sentralbyrå (SSB) presenterte i dag nye tall fra arbeidskraftundersøkelsen som forteller hvor stor andel av alle funksjonshemmede i Norge som er i arbeid.

Status for 2. kvartal 2019 er at 43,8 prosent av alle personer med nedsatt funksjonsevne i alderen fra 15 til 66 år er i arbeid. Til sammenlikning er 74,1 prosent av befolkningen som helhet i arbeid.

Uforandret

Andelen sysselsatte funksjonshemmede er praktisk talt uforandret siden 2. kvartal i fjor. Da ble prosenten målt til 43,9. I 2014 ble andelen målt til 43,1 prosent, altså 0,7 prosentpoeng lavere enn tallene som ble presentert i dag.

Dette til tross for regjeringens uttalte mål om å sørge for at flere funksjonshemmede kommer i arbeid. Det viktigste tiltaket er Inkluderingsdugnaden, som skal være en mobilisering for at personer med nedsatt funksjonsevne eller hull i CV-en skal komme i jobb.

Les også: NÅDDE IKKE 2018-MÅLENE FOR INKLUDERINGSDUGNADEN

Flere kvinner enn menn

Når SSB splitter på kjønn, ser man at 44,2 prosent av alle kvinner med nedsatt funksjonsevne er i arbeid, mot 43,2 prosent av alle menn.

Statistikken viser også at det er funksjonshemmede i aldersgruppen 25-39 år der flest er i arbeid: 53,2 prosent. For befolkningen som helhet er derimot tilknytningen til arbeidslivet sterkest blant 40-54-åringene med 84 prosent.

I SSBs statistikk utgjør personer med nedsatt funksjonsevne 17,4 prosent av befolkningen i aldersgruppen 15-66 år.

Les hvordan arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie kommenterer denne saken: ARBEIDSMINISTEREN OPPFORDRER FUNKSJONSHEMMEDE TIL Å SØKE JOBB


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.