Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.
«Årets osloborger» Jan Grue kan ikke bruke sin egen by
Forfatter, professor og rullestolbruker Jan Grue er kåret av Aftenpostens lesere til «Årets osloborger». Selv opplever han at hjembyen er full av stengsler.
Fjoråret kom med mye heder og oppmerksomhet til Jan Grue. Sammen med forfatterkollegene Olaug Nilssen og Bjørn Hatterud mottok han Fritt Ords pris.
Den nye utgivelsen «Hvis jeg faller» har fått strålende anmeldelser, og den engelske oversettelsen av den forrige – «Jeg lever et liv som likner deres» – har fått en god mottakelse i USA og Storbritannia.
Og nå, altså, er Jan Grue utropt til «Årets osloborger».
Mange kjenner seg igjen
Det er leserne av Aftenposten som har stemt fram Jan Grue denne utmerkelsen. Selv tolker han det som et tegn på at mange og kanskje flere enn før opplever at temaet funksjonshemning og kronisk sykdom er relevant og viktig.
– Ofte blir temaet satt i en nokså trang bås. Jeg bruker mye tid på å snakke til et bredest mulig publikum for å gjøre det til noe allment, sier Grue.
Han har fått mange positive tilbakemeldinger på utmerkelsen.
– Mange sier de kjenner seg igjen i det jeg sier, og det er veldig hyggelig.
Ansvar for å engasjere seg
Grue benyttet anledningen til å fortelle Aftenpostens lesere hvor vanskelig det er å ta seg fram som rullestolbruker i hovedstaden. Han har for eksempel aldri opplevd at en sjåfør på bussen legger ut rampen for ham.
I intervjuet sa Grue at han har snakket med innestemme om diskrimineringen hele sitt voksne liv, men folk vil ikke høre.
– Så heretter skal du bruke mer utestemme?
– Jeg har hatt fast stilling i akademia i seks år og jobbet med disse problemstillingene faglig. Det har gitt meg en plattform og anledning til å ta opp ting der det føles naturlig å gjøre det. Å være akademiker medfører et visst ansvar for å engasjere seg i samfunnet, sier Jan Grue til Handikapnytt.
Tilsløre realitetene
Da kollektivselskapet Ruter ble bedt om å kommentere Grues negative erfaringer som busspassasjer, innrømmet de å ha et holdningsproblem.
Selv mener Grue at det blir en for snever forklaring på et problem som egentlig handler om systematisk diskriminering.
– Å snakke veldig mye om holdninger blir en form for individualisering og ansvarsfraskrivelse som kan tilsløre økonomiske og politiske realiteter. Ansvaret tilhører hele organisasjonen, og det ligger hos ledelsen, sier han.
Å snakke veldig mye om holdninger blir en form for individualisering og ansvarsfraskrivelse som kan tilsløre økonomiske og politiske realiteter.
Det som er moralsk rett
I det konkrete tilfellet med bussene er det ikke sjåførenes holdninger som er problemets kjerne, men viljen til å prioritere det som skal til for at alle skal kunne bruke kollektivtilbudet gjennom hvilke krav som stilles til operatørene, hva slags materiell man kjøper inn og hvilke regler man har.
– Å sende sjåførene på kurs for å lære at alle skal møtes med respekt har begrenset verdi sammenliknet med å sette klare krav til prioriteringer og klarer regler om at sjåførene SKAL legge ut rampen. Vi kan ikke late som om tilrettelegging og inkludering ikke koster. Noen ganger er det noe man må gjøre fordi det er moralsk rett, ikke fordi det lønner seg, sier Grue, sier han.
Kjære leser 🙂
Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.
Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.
Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».
Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.
Tusen takk for ditt bidrag!