Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bilde av strømledninger over vinterlandskap.
BELASTENDE: Strømmen er rekorddyr i vinter. Opposisjonen anklager Erna Solberg for å la folk med dårlig råd fryse. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Ber Erna øke bostøtten mot rekorddyr strøm

Da Erna Solberg var kommunalminister, økte hun bostøtten da strømprisene steg. Et liknende grep vil hun ikke ta for å hjelpe folk ut av knipa denne gangen.

Handikapnytt
Publisert 06.02.2019 17:00

(NTB-Andreas Løf:) Opposisjonen brukte onsdagens spørretime i Stortinget på å stille statsministeren til veggs om de rekordhøye strømprisene.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum påpekte at elavgiften har økt med 36 prosent mens Solberg og finansminister Siv Jensen (Frp) har sittet ved roret. Han viste også til uttalelsen fra daværende energiminister Tord Lien (Frp) til Dagens Næringsliv der overskriften var at statsråden var «lei av lav strømpris».

Solbergs svarte med å gå til motangrep.

– Høsten 2013 foreslo Sp en høyere elavgift enn det stortingsflertallet vedtok. Kun én gang har de stemt imot økning i elavgiften, og det var sist gang. Det er altså bare ett øre mellom det Sp og regjeringen står for, sa hun.

– Man må nesten ta med hva man selv har stått for når man forteller disse historiene, understrekte statsministeren.

Hun ville ikke forskuttere hva regjeringen vil gjøre i revidert nasjonalbudsjett, men påpeker at elavgiften var satt ned med ett øre allerede i forrige budsjett.

– Bekymret

SV-leder Audun Lysbakken krevde svar på hva regjeringen vil gjøre for å hjelpe de som sliter med strømregningene nå. Han viste til at Solberg som daværende kommunalminister i 2003 økte bostøtten, selv om strømprisene reelt sett var lavere den gang.

Klarer man én håndsrekning, klarer man to.

– Klarer man én håndsrekning, klarer man to, sa Lysbakken, som ba statsministeren vurdere om det ikke haster enda mer denne gangen.

– SV er for dyr strøm

Solberg svarte igjen med å gå til motangrep.

– SV stemte mot den siste reduksjonen i elavgiften. De er systematisk for høye strømpriser. Jeg er også uenig med regnestykket som ble presentert i dagens VG. Realøkonomien har forandret seg, og snittlønnen og pensjonen har økt betraktelig siden 2003, påpekte hun.

– Men vi er også bekymret for situasjonen, spesielt for dem med lav inntekt. Vi er åpne for å se på ulike målrettede tiltak, blant annet senket elavgift og økt bostøtte, men vi må først se hvor lenge dette varer og hvor høy gjennomsnittsprisen blir, sa Solberg.

– Ikke imponert

Til NTB sier SV-lederen at han ikke er særlig imponert over svarene fra Solberg.

– Dette er en statsminister som åpenbart har god tid, og som skal se ting an. Kanskje vente til revidert budsjett i mai, eller kanskje ikke gjøre noen ting. Men saken er at folk med dårlig råd fryser nå, sier Lysbakken.

– Hun viser til at det er forskjeller mellom levestandarden i 2003 og levestandarden i dag, men jeg tror ikke disse regnestykkene om snittinntekt imponerer de som har dårlig råd også i 2019, sier SV-lederen.

(©NTB)


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.