Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

De to danserne i en positur fra forestillingen der de omfavner hverandre med armer og hender i vridde stillinger.
FUNKSJONSFRISKE DANSERE: Ole Kristian Tangen og Karen Lynne Bjerknesli er to av danserne i forestillingen som har fått utfordre kroppsspråket sitt til en norm de ikke er vant med (Foto: Siren Lauvdal)

Lager danseforestilling av kroppsbevegelsene til personer med CP

Danseforestillingen «Struggle by proxy» skal vise hvordan mennesker med cerebral parese strever med kroppsbevegelser. Danserne i forestillingen har selv ikke CP.

Stine Slettås Machlar
Publisert 24.04.2019 16:49

25. og 26. april vises «Struggle by proxy» på Bærum Kulturhus.

Danseforestillingen skal vise hvordan mennesker med cerebral parese (CP) strever med å styre kroppsbevegelsene.

– Jeg satt på kafé en gang og ble sittende å se på en person som hadde CP og hvordan han beveget seg, sier ansvarlig koreograf Hege Haagenrud til Handikapnytt.

– For meg som kunstner var det veldig fascinerende å se dette bevegelsesspråket, fordi jeg alltid prøver å fokusere på detaljene i bevegelsene når jeg lager koreografier.

Mentor med CP

Tanken begynte å surre om å lage en forestilling om kroppsspråket til personer med CP, og Haagenrud tok kontakt med tidligere leder av dansekompaniet i Candoco i England som har dansere både med og uten funksjonsnedsettelser.

– Her fikk jeg snakke med en danser som har danset for kompaniet i flere år, og som selv har CP. Han fortalte meg at det på mange måter er en forventning i samfunnet om at du skal gjøre ting på akkurat samme måte som andre selv om du har CP, forklarer Haagenrud.

– Da jeg hørte det, tenkte jeg at dette hadde det vært spennende å utforske, legger koreografen til.

Cerebral parese er en samlebetegnelse på rekke tilstander der personen har endret motorisk funksjon: Mange med CP opplever å ha ufrivillige bevegelser og vansker med å styre kroppsfunksjoner.

Utrykket «by proxy» kan oversettes til norsk med «stedfortreder». Så på norsk betyr navnet på forestillingen å streve gjennom en annen, eller at vi som samfunn tror at en med CP strever.

Når Haagenrud bruker dansere uten CP, er det ment som et forsøk på å vise hvordan de med CP strever med å tilpasse seg samfunnets normer for såkalt normale bevegelser.

– Jeg vil vise hvordan det er å måtte kjempe for å tilpasse deg en annen norm enn det som er din naturlige. Derfor valgte jeg å benytte dansere som ikke selv har CP, men som måtte prøve å tilpasse seg bevegelsene til dem som har det, sier Haagenrud.

Jeg vil vise hvordan det er å måtte kjempe for å tilpasse deg en annen norm enn det som er din naturlige. Derfor valgte jeg å benytte dansere som ikke selv har CP, men som måtte prøve å tilpasse seg bevegelsene til dem som har det.

Mange negative tilbakemeldinger i forkant

Før forestillingen er blitt vist, har mange reagert på at det ikke brukes dansere som selv har nedsatt funksjonsevne.

Blant tilbakemeldingene på sosiale medier er blant annet disse:

«Som fagperson i rehabiliteringsfeltet synes jeg hele konseptet er sjokkerende. Hvis tanken er å formidle hvordan ufrivillige bevegelser oppleves og synes hos en person med CP, burde så enkelt som en voksen person med CP vært hoveddanseren. Dette er ableisme!»

«Jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Jeg har CP, og ufrivillige bevegelser. Og jeg lander på at dette ikke er greit. Jeg har opplevd etterligning av spasmene mine, da kalles det mobbing. Det mest problematiske her er at du bruker en danser uten CP. Jeg vet at du ikke ønsker å latterliggjøre oss, men jeg sitter igjen med den følelsen. Hadde derimot danseren hatt CP, ville saken vært en helt annen.»

«Her burde regissøren rett og slett ha tatt et skritt tilbake og tenkt seg om! Hvorfor ikke benytte seg av en danser som selv har CP for å vise hvordan det faktisk er? For hadde regissøren benyttet seg av en hvit kvinne, og sminket henne for å ligne noen fra India, ville det blitt avisoppslag. Når man gjør det samme i forhold til funksjonsvariasjoner er det nesten forventet! For hvilken person med funksjonsvariasjon kan vel være en profesjonell danser?! Dette er rett og slett funkofobi og ableisme på sitt verste!!!!»

INTERESSANT: Koreograf Hege Haagenrud syns det var spennende å jobbe med et kroppsspråk ulikt det dansere vanligvis etterstreber. (Foto: Siren Lauvdal)

Håper folk vil forstå når de ser stykket

Hege Haagenrud syns det er forståelig at folk har tolket promoteringen av forestillingen som at hun ikke respekterer mennesker med funksjonsnedsettelser.

– Jeg kan skjønne at folk i utgangspunktet blir provosert av at vi iscenesetter dette bevegelsesspråket uten funksjonshemmede på scenen. Men hadde jeg brukt det her, ville det blitt en totalt annen forestilling, sier hun.

– Jeg vil som sagt prøve å sette meg inn i hvordan det er å måtte tilpasse seg noe man ikke i utgangspunktet er, og da måtte jeg ha dansere som kunne utforske på et kroppsspråk de ikke har.

Haagenrud forsikrer om at de ikke har prøvd å etterligne en enkeltperson med CP, men at de i stedet har forsøkt å tolke kroppsspråket rent danseteknisk.

— Jeg har hatt mentorer med meg hele veien og vi har intervjuet mange dansere med CP, så jeg håper folk ikke vil ta dette som at vi tuller eller mobber. Da har vi mislyktes totalt.

— Derimot håper jeg at folk vil se på dette som at jeg og danserne har en nysgjerrighet til deres kroppsspråk og at vi prøver å hedre det arbeidet de legger ned for å tilpasse en norm til et kroppsspråk som ikke er deres norm. Det har danserne fått kjenne på at er virkelig krevende. Noe både jeg og de har enorm respekt og ydmykhet for, forklarer Haagenrud.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.